Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

motorola sb5101e - brak internetu przez rj45, przy dostępie do ustawień modemu

16 Paź 2011 18:29 3518 5
  • Poziom 2  
    Witam,
    Odbieram internet kablowy (Nowotarska Telewizja Kablowa) przez modem motorola sb5101e. Przy połączeniu przez USB wszystko pięknie hula. Jednak gdy łączę modem z komputerem przez wtyczkę rj45 (bezpośrednio, bez routera), wykrywa połączenie z modemem, ale z brakiem sieci (potrzebuję tego do podłączenia routera Tp-LINK TL-WR340G). Nie mogę wejść w ustawienia modemu pod 192.168.100.1. Dopiero gdy skonfiguruję ręcznie ip na np. 192.168.100.2 to mogę wejść w ustawienia modemu oraz widać połączenie z siecią jednak bez połączenia z internetem.
    Męczę się już z tym kilka godzin, googlowałem, przeczytałem chyba wszystkie wątki na elektrodzie z tym związane i nic. Próbowałem różnych ustawień ip, przy włączonym i wyłączonym DHCP, resetowałem za każdym razem modem przez te 5 min i nic.
    Czy ktoś wie co może być powodem? Jedyne co przychodzi mi do głowy, to zablokowanie przez operatora połączenia przez ethernet (w którymś z wątków ktoś o tym wspominał). Czy ktoś wie coś o takich praktykach NTvK?
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Podepnij przez USB, start/uruchom: CMD.exe wpisz

    ping onet.pl
    ipconfig /all

    pokaż wydruk,


    Podepnij (karta lan na auto) przez RJ45, start/uruchom, cmd.exe

    ping onet.pl
    ipconfig /all

    pokaż wydruk,
  • Poziom 2  
    usb ping
    motorola sb5101e - brak internetu przez rj45, przy dostępie do ustawień modemu

    usb ipconfig
    motorola sb5101e - brak internetu przez rj45, przy dostępie do ustawień modemu

    rj45(ustawienia auto) ping
    motorola sb5101e - brak internetu przez rj45, przy dostępie do ustawień modemu

    rj45(ustawienia auto) ipconfig
    motorola sb5101e - brak internetu przez rj45, przy dostępie do ustawień modemu
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Spróbuj przepisać mac tej sieciówki USB(tej co dostajesz adres) do WR340G(tam jest klonowanie MAC) a następnie podłączyć to - w status powinieneś dostać adres.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    NA 99% wystarczy na chwilę wyłączyć modem z zasilania i będzie wszystko działało bez zmiany MAC.
  • Poziom 2  
    Sorki, że nie od razu wykonałem, ale dzieciaki musiałem do spania położyć:D

    Tak jak pisałem - restartowałem modem kilkanaście razy. Przy pomocy panelu modemu, za pomocą guzika STANDBY, odłączając od prądu na chwilę, na 5 minut i na dużo, dużo więcej. Nic to nie pomagało, ale... sklonowanie adresu MAC pomogło! :D:D:D Dzięki piterus99! I dzięki chłopaki (i może dziewczyny) za poświęcony czas i porady.

    Temat zamykam.