Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie ogrzewaniem mieszanym - jak ustawić?

misopi 16 Oct 2011 21:45 11823 15
Computer Controls
    misopi
    Level 10  
    Witajcie,

od lipca mieszkam w nowym domu. Tydzień temu rozpocząłem sezon grzewczy. Dom parterowy ogrzewa kocioł Vitrix 24 ze sterowaniem CAR (sonda pogodowa). W części dziennej mam ogrzewanie podłogowe, tam też znajduje się centrala sterowania CAR. W sypialniach tradycyjne grzejniki. Kłopot sprawia mi typowa dla podłogówek bezwładność. Ustawiłem temperaturę nocną na 19 st. (mam kilkumiesięczne dziecko), dzienną zaś na 21,5. Krzywa grzania ustawiona jest na 4. Po przełączeniu z czasu nocnego na dzienny kocioł podnosi temperaturę czynnika robiąc małe piekło w sypialniach (gorące grzejniki). Z kolei w hallu, w którym jest wewnętrzny czujnik temperatury mam podłogówkę, która potrzebuje zdecydowanie więcej czasu na rozgrzanie. Efekt jest taki, że w sypialniach temperatura rośnie znacznie powyżej poziomu komfortu, natomiast podłoga powoli oddaje ciepło cały czas rozgrzewając się aż do osiągnięcia zadanych 21,5 st. Potem kocioł zapewne odcina grzanie czynnika, niestety za sprawą bezwładności podłogówki (przy termostacie) temperatura wciąż rośnie, przekraczając 22,3 st. Innymi słowy mam problem pierwszy, ważniejszy - ograniczenie porannych wzrostów temperatury w sypialniach, problem drugi - okiełznanie podłogówki.

Proszę o pomoc jak wyregulować system.

Dziękuję,
    Michał
  • Computer Controls
  • Helpful post
    Brencik
    Level 26  
    misopi wrote:
    Krzywa grzania ustawiona jest na 4

I tu leży miejmy nadzieje jedyny Twój problem.
    Powinno być 1-1,2.
  • Computer Controls
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Typowa ściema sprzedawców i niektórych instalatorów- pogodówka dobra na wszystko...
    Nie rozwiążesz problemu żadną zmiana krzywych itd. z powodów jakie podałeś ( inna reakcja podłogowego i grzejnikowego ogrzewania)
    Jesli chcesz to rozwiazać definitywnie to musisz stworzyć dwa niezaleznie sterowane ( np.elektrozawór )obiegi grzewcze: grzejnikowy ( wraz z istniejacym termostatem przeniesionym w obręb obwodu sypialni ) i podłogowy z nowym dodatkowym termoregulatorem tygodniowym sterującym podłogówką ( z mała histereza i odpowiednio wcześniejszymi nastawami czasowymi)
    Robiłem juz wiele takich instalacji i ta pogodówka w małych mieszanych instalacjach wprowadza tylko więcej złego niż dobrego...
  • Helpful post
    Brencik
    Level 26  
    Pogodówka w niczym nie przeszkadza, ona ustala tylko temp wody grzewczej w zależności od temp zewnętrznej.
    juhas21
    Level 1  
    Mam taki sam kocioł i podobna instalacje :) W przeciwieństwie do niektórych nie będę ci mówił jak można było zrobić instalacje od nowa tylko powiem ci, co możesz zrobić teraz jak juz masz taki system. Testowałem to na wszelkie sposoby, owszem krzywą grzewczą można troche zminiejszyc, ale to nie rozwiąze problemu zupełnie. Najlepiej metodą prób i błędów musisz sobie ustalić temperaturę maksymalną pieca z jaką ma pracować. Przypuszczam, ze masz wysoką dlatego, jak przez dłuższy czas jak podnosi temperaturę na podłogówce to grzejniki grzeją ci tak samo przez ten czas, ale z wysoką temperaturą. Ogranicz sobie maksymalną temperaturę pracy kotła np do 50 stopni, w ten sposób na grzejnikach bedziesz miał maksymalną temperaturę 50 stopni i obserwuj wtedy czy nadal masz za ciepło czy teraz juz jest ok albo np za zimno i w zalezności od tego albo obniz jeszcze temp maksymalną kotła albo trochę zwiększ. Na podłogówkę i tak idzie ci niższa temperatura. Możesz ewentualnie też zmniejszysz róznice temperatur między temperatura dzienną, a nocną. W ten sposób czas jaki bedzie potrzebowała instalacja do podniesienia temperatury w momencie zmiany z nocnej na dzienną, będzie krótszy i grzejniki będą krócej grzac. Testowałem u siebie w zeszłym sezonie, co jest bardziej opłacalne czy grzac non-stop jednakowo czy podnosić i opuszczac temperaturę i wyniki zużycia przy mieszanej instalacji są praktycznie jednakowe. Przy samych grzejnikach opłaca sie obnizac temperature czasowo, przy samej podłogówce nie, a przy instalacji mieszanej nie ma to praktycznie znaczenia, zależy jak dla kogo jest bardziej komfortowo.
  • Helpful post
    jaskul
    Level 17  
    Mam taki sam system od 3 lat.
    Są dwie opcje komfortowego rozwiązania.
    1. Podzielić ogrzewanie na dwa systemy - dwa sterowniki, ale i tak będą występowały różnice temperatur choć już dużo łatwiejsze do okiełznania - wysterowania. Wtedy możesz kombinować z obniżaniem temperatury w poszczególnych częściach domu i w różnych porach dnia.
    2. Obniżyć temperaturę wody tak aby wszędzie było ciepło, a nie gorąco. U mnie wystarcza już 35-40 stopni na piecu i w domu jest cieplutko. Regulacja temperatury na piecu i krzywej grzewczej (Jeśli twój piec może tak pracować to to lepsze rozwiązanie) Masz w domu równo ciepło przez całą dobę bez skoków temperatur.
    ukji80
    Level 18  
    misopi wrote:
    W części dziennej mam ogrzewanie podłogowe, tam też znajduje się centrala sterowania CAR. W sypialniach tradycyjne grzejniki.

Albo jedno albo drugie.Połączenie grzejników z podłogówką to zawsze problemy.
    Za raz mi się dostanie od kilku zasłużonych fachowców że bzdury wypisuję.
    Ale teoria nie idzie zawsze z praktyką.
    jaskul
    Level 17  
    ukji80 wrote:
    misopi wrote:
    W części dziennej mam ogrzewanie podłogowe, tam też znajduje się centrala sterowania CAR. W sypialniach tradycyjne grzejniki.

Albo jedno albo drugie.Połączenie grzejników z podłogówką to zawsze problemy.
    Za raz mi się dostanie od kilku zasłużonych fachowców że bzdury wypisuję.
    Ale teoria nie idzie zawsze z praktyką.

Przeczytaj mój post...
    A potem mów o teori i praktyce - napisałem to na podstawie swoich doświadczeń mam taki układ a ty??
    Jak 3 lata temu na różnych forach zacząłem zadawać podobne pytania jak to wysterować to miałem 90 % takich nic nie wnoszących odpowiedzi.
    Użytkuje taki układ i ... idzie 4 zima...
    Mogę podyskutować o zaletach i wadach dwóch przedstawionych przezemnie koncepcji regulacji takiego CO na podstawie moich doświadczeń.
    misopi
    Level 10  
    Ustawiłem temperaturę nocną na 21, dzienną (komfortową) na 21,5. Krzywa grzania na 2 i jak na razie jest najlepiej lub najmniej źle (jak kto woli).

Dziękuję za wszystkie porady.
    Michał
    Brencik
    Level 26  
    Nocna 21? To musi być baardzo ciężko ze spaniem w takiej temp.
    Ja mam dzienną 21 a nocna 19,5 i jest w miarę OK. Krzywa grzewcza 1,2.
    ukji80
    Level 18  
    Brencik wrote:
    Nocna 21? To musi być baardzo ciężko ze spaniem w takiej temp.
    Ja mam dzienną 21 a nocna 19,5 i jest w miarę OK. Krzywa grzewcza 1,2.

Moja żona na mnie krzyczy jak temperatura w mieszkaniu spada poniżej 24.
    misopi
    Level 10  
    Dla mnie optymalna nocna to 17. Musiałbym jednak mieć z żoną odrębne sypialnie.
    Przy większej różnicy temperatur dzień-noc pogodzenie podłogówki z grzejnikami w sypialniach bez rozdzielenia sterowania jest trudne (o ile możliwe).

A na żonę najlepszym sposobem jest "odpowiednia kalibracja" termometrów w domu.
    Brencik
    Level 26  
    ukji80 wrote:
    Moja żona na mnie krzyczy jak temperatura w mieszkaniu spada poniżej 24

W takiej temperaturze to już się ciężko oddycha.

misopi wrote:
    A na żonę najlepszym sposobem jest "odpowiednia kalibracja" termometrów w domu.

Heh, "Ustawienie dopasowania czujnika pomieszczenia". Jak zmieniłem w regulatorze BM Wolfa ten parametr o około 1st od razu się wszystkim zrobiło cieplej, zawsze to lepiej jak widzą na wyświetlaczu że jest 22st a nie 21.
    No i zbyt duże wahania temperatury między dniem i nocą też nic dobrego nie wnoszą gdyż gdy zbytnio wychłodzimy pomieszczenia ciężko potem je nagrzać do właściwej temperatury dziennej, co wiąże się z długim czasem grzania i zwiększonym zużyciem paliwa nie wspominając już o dyskomforcie takich zabiegów. Różnica powinna być 1,5 góra 2st.
    misopi
    Level 10  
    W ramach optymalizacji podniosłem nieco temperaturę nocną, do 21,3 (-0,5), a z rana ustawiłem najpierw pół godziny grzania komfortowego, potem pół grzania nocnego i dalej już dzienne. Działa naprawdę dobrze.
    misopi
    Level 10  
    Przy okazji ostatniego serwisu, niezmanierowany serwisant podpowiedział o ofercie Immergasu w zakresie rozdzielaczy strefowych DIM. Warto rozważyć na etapie projektowania instalacji łączącej dwa obwody - podłogówkę i grzejniki. Dla mnie niestety jest już za późno, choć opisane powyżej ustawienia sprawują się bardzo dobrze.

Może informacja przyda się komuś, kto dopiero planuje instalację.