Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo 97 - problem z układem chłodzenia

irek_s 03 Dec 2004 16:57 2376 6
    irek_s
    Level 14  
    Jestem niezbyt szczęścliwym posiadaczem Mondeo 98 Kombi.
    W sierpniu po awarii pompy wodnej uległ przegrzaniu silnik.
    Silnik został wyremontowany (kapitalka - blok + głowica) i bardzo dokładnie sprawdzony przez fachowców, według których zarówno blok jak i głowica (kanał wodny) są szczelne. Pompa wymieniona na nową - oryginalną, sprawdzona chłodnica - 100% sprawna, wymieniona chłodniczka, zbiornik wyrównawczy z korkiem, sprawdzona nagrzewnica, wymieniony termostat i obudowa termostatu na nowe, czujniki temp. wymienione na nowe, komputer zresetowany i ustawiony prawidłowo w auotryzowanym serwisie. Efekt - bicie powietrza w zbiorniku wyrównawczym po wyłączeniu silnika (ale nie na zimnym silniku), czasami wyrzucanie płynu, mimo że nie ma ciśnienia w zbiorniku.
    Moim zdaniem trafiony jest blok, który po rozgrzaniu ulega rozszczelnieniu. Serwis twierdzi, że to niemożliwe i odsyła mnie na drzewo. Jak uważacie? Proszę o posty.
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Prędzej głowica uszkodzona.
    steffy
    Level 17  
    Ano. popieram p.Stanisława.
    Nie masz wrażenia że czasami płyn się chowa do układu a potem wychodzi?
    michal__
    Level 16  
    Ja też się z reszta zgadzam że to może być głowica...
    Aktor
    Level 17  
    To może być głowica ale też uszczelka pod głowicą. Wiem, że założyli nową ale to nic nie znaczy, zresztą mogli źle dokręcić. Jeśli chodzi o głowicę, to może być ona pęknięta.
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    We Wrocławiu są napewno rzeczoznawcy,zrób opinię przez biegłego,napraw silnik w innym warsztacie i do poprzedniego zanieś rachunek z ekspertyzą biegłego.Jeżeli dalej będą wysyłać Cię na drzewo,
    pozostaje tylko Sąd.
    Chociaż można zrobić dokładne badanie wcześniej.Potrzebny jest Tobie
    odpowiedni sprzęt w miejsce korka na zbiorniczku wlewowym wkręca się czy montuje manometr, po uruchomieniu silnika zaraz widać usterkę.
    Zyczę powodzenia w pozytywnym załatwieniu reklamacji.
    steffy
    Level 17  
    Można włożyć analizator spalin do zbirnika chłodziwa (nie zanurzać) i jak pokaże na zapalonym silniku węglowe wodory i inne śmiecie ze spalania to masz cóś walnięte w głowicy. Uszczelka albo osobiście głowiczka.