szczygielek wrote:
Na chwilę obecną na piec który mam straciłem 2k zł
Straciłeś na piec 2 tys. zł, a najtańsze, nowe kotły gazowe z zamkniętą komorą można kupić już za 1700zł. Używane kilka sezonów można kupić za kilkaset zł.
Koszt podłączenia takiego kotła przez instalatora to co najwyżej 1000zł.
szczygielek wrote: Opał mam/
Za grosze drewno bukowe suszone poprodukcyjne.
2 m2 za 50pln także grosze.
Czy będziesz miał to drewno stale i w takiej cenie?
Przeliczając to drewno na węgiel to na jedną tonę spalonego węgla potrzebujesz prawie 2,5m3 drewna bukowego. Drewno takie jest sprzedawane w cenie ok. 150-200zł za mp (za metr przestrzenny). Czyli koszt takiego opału jest zbliżony do kosztu węgla. Jeżeli nie masz zapewnionej stałej dostawy tego drewna w takiej cenie to spalisz to co masz przed końcem roku, a później będziesz musiał kupić, albo szukać kolejnej okazji.
szczygielek wrote: Ogrzewam wodę boilerem taki 200L ale ma pół roku i też zmiana narazie odpada.
Kolejny błąd z ekonomii. Grzejesz wodę użytkową najdroższym nośnikiem energii - elektrycznie. Pomyślałeś choć, żeby ten bojler miał wężownicę i można go było grzać kotłem?
szczygielek wrote: I tu nie chodzi o chytry dwa razy traci tylko budżet mi na to nie pozwala.
Ile się da chcę zrobić sam.Aby było jak najtaniej.
[...]
Nie ukrywam że się przeinwestowałem i nie ma kasy na fachowców!
Bo robiąc sam popełniasz szereg błędów, których naprawa ponosi większe koszty.
szczygielek wrote: Zima idzie wielkimi krokami,w pierwszym poście napisałem że piece kaflowe wymagają przebudowy gdzie jest to nie opłacalne!
Jakoż to był problem wyburzyć te piece, a w ich miejsce postawić tymczasowo kozy? Spalił byś to drewno bez problemów.
szczygielek wrote: Mam 5 letnie dziecko gdzie musi mieć ciepło w zimę.
W najgorszym wypadku wolę walczyć z c.o i jego nieszczelnościami niż wychłodzić kompletnie mieszkanie.
To tym bardziej powinieneś pomyśleć o kotle gazowym.
szczygielek wrote: Nie zarabiam też 10k miesięcznie aby sobie pozwolić na opalanie gazem,grzenie prądem itd.
Tam, gdzie montowałem w starych kamienicach kotły gazowe, ludzie płacą rachunki za gaz w największe mrozy po 500-700zł miesięcznie. W okresie grzewczym, kiedy nie ma takich mrozów są to rachunki rzędu 200-400zł.
Jak więc widzisz nie trzeba zarabiać 10 tys. zł żeby było stać na ogrzewanie gazowe. Po prostu masz mylne rozeznanie na ten temat.
Weź jednak pod uwagę, że poza sezonem grzewczym będziesz płacił za ciepłą wodę drożej ogrzewając ją prądem. Za gaz zapłacił byś ok. 80-100zł/mies. wliczając jeszcze w to gotowanie na gazie, a za prąd zapłacisz prawie 3 razy tyle.
szczygielek wrote: Teraz się domyślam że po prostu nie wiesz o czym ja mówię i jakie powódki mną działają.
Bardzo dobrze wiem o czym piszesz, bo bardzo często się spotykam z klientami, którzy myslą dokładnie tak samo jak Ty.
szczygielek wrote: Wiesz...nie wszyscy mają co chcą na pstryknięcie palcem.
Dla tego też napisałem w pierwszym poście że nie chcę porad typu kup sprzętu za 20k i weź fachowca.
Kto tu poza Tobą pisze o 20 tys. zł?
Po prostu masz błędne pojęcie na temat kotłów gazowych oraz kosztów ogrzewania gazowego.
szczygielek wrote: Ja również staram się pomagać ludziom nieodpłatnie,Z dziedziny którą oczywiście znam.
Jasne że przyjeżdżają do mnie ludzie którzy wiążą ledwo koniec z końcem a auto to ich jedyny środek zarobku(na dodatek jeszcze grosze).
Staram się wtedy brać tylko za części.
To błąd. Ludzie będą Cię wykorzystywać, a Ty będziesz zapierdzielał za darmo.
szczygielek wrote: Stąd myślałem że jak jestem w potrzebie to ktoś mi pomoże choćby doradztwem,ale porady typu wypierdziel wszystko i zrób co innego nie pomagają wcale.
Widzisz, tylko, że otrzymujesz taką pomoc, ale nie dopuszczasz do swojej świadomości, że ktoś może dostrzegać błędy w Twoim rozumowaniu oraz postępowaniu, a do tego oczekujesz tylko i wyłącznie potwierdzenia swoich racji.
szczygielek wrote: Tylko że proszę cię o poradę jak to teraz złożyć(to co mam).
Kolego spędziłem chyba ze dwie godziny czasu przy komputerze, żeby Ci wyrysować jak powinna wyglądać prawidłowo taka instalacja. Jest to najprostszy i najtańszy układ podłączenia kotła stałopalnego spełniający wszelkie warunki bezpieczeństwa i funkcjonalności. Mówiąc kolokwialnie dostałeś wszystko podane "na tacy", choć nie powinienem tego robić, gdyż godzi to w mój interes jako instalatora. Ty jednak robisz po swojemu i oczekujesz uznania, choć Twój układ posiada szereg błędów, które mogą Cię kosztować nie tylko finansowo (np. niepotrzebne przepłacanie za rury ocynkowane, czy uszkodzone rury plastikowe), ale także zdrowie i życie Twojej rodziny (złe wyprowadzenie do naczynia wyrównawczego i zbyt małe przekroje, czy też zaczadzenie).
Proszę więc nie pisz, że nikt Ci nie chce pomóc, bo jest to nieprawdą, a już Twój ton roszczeniowy jest tu nie na miejscu, ponieważ nie napisałeś na początku o co chodzi. Napisał byś, że masz problemy finansowe i musisz się zmieścić w określonej kwocie, a na ogrzewanie możesz wydawać tylko tyle ... miesięcznie.
Tak więc nie miej pretensji, choć nadal uważam, że mogłeś zamontować kocioł gazowy, wspomagając go dla oszczędności piecykiem/piecykami typu "koza", które można kupić po 150zł lub przenośnym kominkiem za 400zł, bo jest to najbardziej rozsądne rozwiązanie. Miał byś ogrzewanie gazowe ciepłej wody oraz CO w chwili, kiedy nie palisz w piecu czy kominku.
Za całą instalację zapłacił byś 2-4 tys. wraz z kosztami montażu przez instalatora i proszę nie kwestionuj tego, bo ja robię takie instalacje i dokładnie wiem ile kosztuje robocizna oraz za ile można kupić kotły.
szczygielek wrote: Czasem w życiu trzeba iść na ustępstwa a czasem coś "podrutować"
Oczywiście nie chcę tak.
Tyle, że te drutowania są w końcowym efekcie najdroższe.
Ponadto, żeby nie "wtopić" na takich drutowaniach to trzeba mieć wiedzę w tym co się robi, a Ty jej po prostu nie masz.
szczygielek wrote: No i właśnie (jak jest u mnie wyjście 9) to w tamtym piecu jest podłączony powrót i napełnianie.
Czy to jest prawidłowo?
Powrót masz oznaczony jako 8
9 to jest napełnianie i opróżnianie kotła, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napełnianie i opróżnianie podłączyć także pod 8