Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp Aquos z serii LC-46XL2E i LC-46X20E brak obrazu

adventure 18 Oct 2011 11:49 7251 2
    adventure
    Level 11  
    Witam
    Zwracam się do Was z gorącą prośbą o udzielenie mi cennych wskazówek, a mianowicie posiadam sharp aquos LC-46XL2E, który uległ awarii i nie można było go w żaden sposób uruchomić - załączały się tylko diody od standby i OPC (dyskoteka) z których to nie można było odczytać kodu błędu, bo wariowały. Wymieniłem płytę główną i wygląda, że wszystko jest ok, tzn. telewizor uruchamia się co sygnalizuje zielona dioda od standby, ale brak jest obrazu, jak również nie wyświetla się menu, wskażnik pogłaśniania czy programy (zupełna ciemność). Podświetlenie matrycy jest, a OPC reaguje prawidłowo, czyli gdy włączę lcd, to podświetlenie zapala się i widać to na matrycy, a po chwili z racji braku obrazu matryca ściemnia się (OPC). Wszystko wskazuje, że uszkodzona jest logika, ale znajomy elektronik sprawdził T-con i bezpieczniki są sprawne i są na nich napięcia. Czy może być coś innego uszkodzone?
    adventure
    Level 11  
    Wymieniłem logikę z tym, że moja najprawdopodobniej uszkodzona miała oznaczenie CPWBY3893TP XA, a wstawiłem z wyglądu taką samą, ale z innymi dwoma literami CPWBY3893TP XT. Teraz objaw jest taki jak na zdjęciu. Może ktoś mi podpowie czy to wina tej nowej logiki czy jakiegoś innego elementu.

Sharp Aquos z serii LC-46XL2E i LC-46X20E brak obrazu