Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica w TELEFUNKEN BS 540 ( Chassis 517/617)

Tomis 03 Dec 2004 18:47 1308 3
    Tomis
    Level 14  
    Mam następujący poblem : przetwornica nie pracuje TV jest cały czas w stanie czuwania. Sprawdziłem wszystkie elementy po stronie pierwotnej przetwornicy są OK. Na kolektorze tranzystora TP24 jest napięcie 300V. Brak sygnału kluczującego na bazie, czy do tego aby przetwornica zastartowała jest potrzebny sygnał z generatora w TEA2029C n.7.Jeśli tak to jego brakuje. W jaki sposób przechodzi TV ze stanu czuwania do stanu normalnej pracy. Nie wiem czego szukać?
    Marek Matysek
    Level 19  
    Niestety, wszystkie twoje domysły mogą być słuszne. Ale nie panikuj. To stare chassis i warto przekopać najpierw elementy bierne (elektrolity) i poprawić wszystkie wątpliwe luty. Te ostatnie są prawdziwą zmorą tych telewizorów. Jutro sprawdzę ze schematem, ale o ile pamiętam napięcie z zasilacza pomocniczego (stand by) zasila oprócz procesora również TEA. Dopiero po starcie przejmuje je przetwornica. Sprawdź więć czy jest on zasilany.
    Tomis
    Level 14  
    Napięcie zasilania na n.8 TEA2029C to około 8,5V jest trochę chyba za małe ale podając 12V nic się nie dzieje. Jakie warunki muszą być spełnione aby układ ten generował przebieg do wysterowania przetwornicy?Czy procesor IR 01 musi coś wystawić? Jeżeli nic nie znajdę to ostatecznie zostaje mi podmienić ten scalak.
    Rubinh
    Level 24  
    Niedawno miałem TELEFUNKENA z identycznym objawem. Napięcie 8,5 V w stanie stand-by jest prawidłowe, dopiero po starcie przetwornicy osiąga wartość nominalną. Sprawdź oscyloskopem, czy na "gorącej" nóżce trafka sprzęgającego w momencie włączania telewizora pojawia się sygnał startu warunkujący podjęcie pracy przez przetwornicę. Jeżeli sygnał ten się pojawia (trzykrotnie), wymień wszystkie elki w przetwornicy. Dziwnym byłoby to, gdyby w tym, już nieco wiekowym telewizorze, wartości tych kondensatorów były prawidłowe. W "moim" egzemplarzu winę za niesprawność ponosiły właśnie kond. zwłaszcza 470uF/25 (chyba pamiętam jego właściwą wartość? ). Jeżeli jednak brak sygnału o którym mowa, usterki należy szukać w obrębie TEA2029C. Powodzenia.