Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router TL-WR1043ND nowe oblicze

wabikboy 19 Oct 2011 13:01 24806 28
Renex
  • Router TL-WR1043ND nowe oblicze

Witam!
    Prosił bym o nie usuwanie postów jeżeli będą jeden pod drugim gdyż temat powoli się rozwija.
    Chciałbym się pochwalić rozbudowaną wersją TL-WR1043ND.
    Projekt powstał z poprzedniej nie opisywanej na tym forum wersji (jeśli ktoś chce zobaczyć poprzednią wersję, to zapraszam tu). Okazała się za mała - między innymi chciałem, aby router posiadał wbudowany wyświetlacz, a że było jeszcze miejsce, to posiada dwa,co widać na poniższych zdjęciach.

Umieściłem ten temat w dziale "Akustyka", gdyż sprzęt jest wykorzystany jako odtwarzacz stacji radiowych i plików MP3, a dodatkowo służy jako:
    urządzenie do pobierania torrentów przez TRANSMISSION, FTP + NAS. Co więcej - posiada pilota radiowego Medion x10 do obsługi np: odtwarzacza MPD.

Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze

Fot.1 Nie trzeba opisywać - prezentacja w obudowie. To jak widać - raczej dwie obudowy CP Echostar DSB-717

Fot.2 Bebechy: koncepcja światłowodowa kontrolek była najprostszym rozwiązaniem i obyło się bez lutownicy :) Z prawej widać dodatkowy zasilacz składający się z trzech linii 5V i jednej 12V dla jednego z wyświetlaczy; z lewej dwa HUB'y USB bez obudowy (mniej zajmują miejsca), pod spodem znajduje się dysk 320GB niewidoczny na zdjęciu. Kable starałem się układać tak, aby był w miarę porządek. Na radiatorach widać czujki temperatury.

Fot. 3,4,5,6 Podczas pracy ekran po lewej pokazuje: pracę wentylatora (120mm) i prędkość (niestety bez ilości obrotów/min.), up time, wskazania wcześniej wspomnianych czujników temperatury, które regulują 3 prędkości wentylatora i na samym końcu wskaźnik pracy HDD. Ekran po prawej to LCD 4x20 oparty na LCD4LINUX.

Fot.7 Tył obudowy (drobne niedociągnięcia i nierówności widoczne na zdjęciu to brak doświadczenia w zabawie ze szpachlą).

Na razie jeszcze górna pokrywa nie ma przykręconego wentylatora, gdyż nie mam otwornicy, aby wyciąć otwór. Brakuje jeszcze zewnętrznego portu USB, ale to się zmieni w późniejszym czasie, gdyż USB w tej chwili jest mi zbędne, a obudowa może na razie być otwarta.
    Mam nadzieję, że nowa wersja obudowy się podoba.
    Pozdrawiam i czekam na komentarze.

Witam!

dodaje zdjęcia aktualnego wyglądu mojej zabawki, jak pisałem wcześniej.
    Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze Router TL-WR1043ND nowe oblicze
    Jeszcze została mała kosmetyka przodu ale to na wiosnę bo zimno i na balkon nie chce mi się wychodzić :)

Jak pisałem wyżej router podłączony jest do wzmacniacza ale że ekologia i mój portfel nakazują oszczędzanie prądu :) to nie zawsze wzmacniacz jest włączony więc nie mogłem wykorzystać kolejnej możliwości w postaci głosowych informacji więc we wnętrzu znalazł się kolejny dodatek w postaci przenośnego głośnika:
    Router można wykorzystać do różnych celów a między innymi do głosowych informacji np: zakończeniu pobierania czy utracie połączenia z internetem, i miedzy innymi z tego powodu dodałem w/w głośnik, oczywiście wymaga on zasilania 4.5V z 3xAAA baterii a że za każdym razem nie będę rozkręcał obudowy to podłączyłem go do wyżej opisanego zasilacza 5V który ma wbudowane kilka gniazd na przyszłość.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    wabikboy
    Level 16  
    wabikboy wrote 276 posts with rating 82, helped 3 times. Live in city Złocieniec. Been with us since 2010 year.
  • Renex
    I_Mat
    Level 14  
    Witam

Mógłbyś napisać coś więcej o konstrukcji? Jaki zastosowałeśukład dźwiękowy? Rozumiem, że całość działa na jednym z dostępnych systemów, tzn. open-wrt lub dd-wrt?
    wabikboy
    Level 16  
    Układ dźwiękowy to zwykła karta dźwiękowa na USB która podłączona jest pod wzmacniacz przez wyjście widoczne z tyłu obudowy. A o konstrukcji co więcej byś chciał wiedzieć ?
    I_Mat
    Level 14  
    Bardzo podoba mi się połączenie kilku urządzeń w jednym, szczególnie interesująca jest obsługa klienta torrentów + radia internetowego.
    Pytanie teraz zasadnicze jest takie:
    Czy procesor w tym routerze wyrabia? Jeśli dobrze kojarzę to ma on częstotliwość 400MHz i zdaje się, że sam klient torrent (zakładając 4 i więcej aktualnych pobierań/wysyłań) może mieć problem.
    Ponawiam pytanie o system i może takie pytanie : czy było wiele problemów z obsługą pilota ? Czy po restarcie radio jest gotowe do działania czy trzeba je jakoś włączać (pewnie jakiś daemon)? Sam się przymierzałem do takiego rozwiązania, ale z obawy na ograniczoną 'moc' procesora, zrezygnowałem.
    wabikboy
    Level 16  
    Właśnie tego wymagałem w tym urządzeniu aby było wszystko to co mi jest potrzebne w jednym.
    Co do torrentów to pobierałem 8 na raz (rekordzista 62) i nie było problemów jeśli chodzi o zawieszanie się, nie testowałem jednocześnie klienta torrent z odtwarzaniem radia internetowego gdyż głównie pracuje jako odtwarzacz a torrenty sporadycznie więc postaram się przetestować :) jeśli jednak były by problemy z jednoczesnym odtwarzaniem i pobieraniem to zawsze można ograniczyć klienta torrent np o pewnej godzinie może się włączać lub ograniczyć na jakiś czas wykorzystanie łącza, kombinacji jest wiele np: możesz przypisać komendę do przycisku pilota który uruchamia odtwarzacz radia aby wyłączył torrenty i sprawa załatwiona z obciążeniem :).

System na jakim się opiera to dokładnie Open-Wrt z Gargoyl PL bardzo przyjazny soft i mnóstwo dodatków,
    jeśli chodzi o pilota to problemów nie było gdyż opierałem się w konfiguracji o stronę eko.one.pl i openlinksys.info
    po uruchomieniu jednie co trzeba włączać i wyłączać to klient torrent a radio włączam pilotem :) filmik

z małym pokazem jeszcze przed modingiem :)
  • Renex
    p4trykx
    Level 16  
    Sąd można dostać takie światłowody? Czy to jest zwykła wiązka światłowódw? Idzie to gdzieś kupić?
    Jak ci braknie ram-u to możesz wylutować kości z zrobić upgrade do 128MB
    wabikboy
    Level 16  
    To jest pocięty światłowód taki od kina domowego więc dostaniesz w każdym sklepie RTV.
    Co do Ramu to mam 32MB a max to 64MB można w lutować, 128MB nie chce działać i było testowane przez innych moderów
    Niuniek_84
    Level 23  
    Witaj,

Ciekawa konstrukcja ... choć troszkę wymagała by dopieszczenia ... jednak po zamknięciu obudowy, nikt nie musi wnikać co w trawie piszczy.

Pytania:
    1. Kto pisał Tobie wsad ?? Obsy, Arteq ?? (Mam wersję od Obsy'go)
    2. Dlaczego masz dwie anteny, a nie trzy ?? (Oryginalnie są trzy)
    3. Ile zajmuje Tobie pamięć przy 32MB ?? (mam 27z32 przy Gargulcu)
    4. Czy HUB obsługuje Tobie również pamięci flash i hdd ?? (działa)
    5. Czy masz utrzymany WAP z UMTS ?? (tak)
    6. Jak z stabilnością systemu przy większych obciążeniach ?? (bez problemu, czasem wywala Macbook)

W nawiasach dopisałem jak to się ma u mnie ... ale ciekaw jestem jak u Ciebie to działa.

Pozdrawiam
    wabikboy
    Level 16  
    Na pewno wymagała by lecz głównym założeniem było to aby był wyświetlacz (w poprzedniej stał na obudowie) a obudowa nie szpeciła wystroju w koło :) a środek mało ważny bo i tak nie widać a ma działać i tak jest :).

1. Jeżeli chodzi o Open-wrt, extroot, i resztę dodatków to pochodzi z domyślnego repo, niektóre konfiguracje pisałem sam (z małą pomocą Obsy'ego)
    2. Przy jednej urwała się końcówka mocowania anteny i nie chciało mi się lutować (działa na dwie :) )
    3. Pamięć zajmuje tak jak u Ciebie + uruchomiony program w danym momencie.
    4. Mam tam 2 HUB'y: 2.0 do HDD, i zewnętrznego USB (w przyszłości) i 1.1 do wyświetlacza, karty dźwiękowej i LCD. Nie wiem czy obsługuje Flash'a bo nie potrzebuje wszystko chodzi na dysku.
    5. U mnie pracuje w trybie klient na WiFi więc nie bawiłem się w 3G
    6. Raczej nie generuje dużych obciążeń bo używam do słuchania radia internetowego lub mp3, i do tego Torrenty (kilka na raz). Raz specjalnie go zwiesiłem, 8 torrentów (akurat tyle się ściągało), kopiowanie 20GB z FTP i jak jeszcze chciałem zalogować się do Gargulca to wtedy miał zwis tak więc sporo wytrzymuje jak na 400MHz i 32MB Ram
    Niuniek_84
    Level 23  
    Dzięki za odpowiedzi :)

dziś rano zerknąłem na mojego 1043 z politowaniem, że taki goły, a moja cała ingerencja opiera się tylko o GUI.

Na wieczorne zimowe dni będę musiał pobrać u Ciebie kilka lekcji :)

Pozdrawiam serdecznie
    Piotr
    Krychol rc
    Level 22  
    Bardzo fajna i funkcjonalna konstrukcja.
    wabikboy czy mógł byś mi podesłać schemat do ukadu USB -> LCD ?

z góry dzięki i pozdrawiam[/b]
    wabikboy
    Level 16  
    Krychol rc wrote:
    Bardzo fajna i funkcjonalna konstrukcja.
    wabikboy czy mógł byś mi podesłać schemat do ukadu USB -> LCD ?

z góry dzięki i pozdrawiam[/b]

Przykro mi ale schemat nie jest mój, zamawiałem gotowy modół od jednego z forumowiczów, nie chcę robić reklamy więc zapraszam na pw
    skaktus
    Level 37  
    Wszystko fajnie, ale moim zdaniem nie dopracowałeś panelu frontowego. Do tego we wnętrzu masz bardzo duży bałagan i kabelkomanię - brakuje ci porządku i przemyślanego ułożenia we wnętrzu komponentów. Poza tym gratulację za chęć pracy nad urządzeniem, które w sklepie można kupić za niedużą kasę.
    BartekWB
    Level 27  
    Bez trzeciej anteny MIMO leży i standard n również.
    wabikboy
    Level 16  
    skaktus wrote:
    Wszystko fajnie, ale moim zdaniem nie dopracowałeś panelu frontowego. Do tego we wnętrzu masz bardzo duży bałagan i kabelkomanię - brakuje ci porządku i przemyślanego ułożenia we wnętrzu komponentów. Poza tym gratulację za chęć pracy nad urządzeniem, które w sklepie można kupić za niedużą kasę.

Panel przedni powstał z materiałów dostępnych pod ręką i głównym założeniem było aby posiadał wyświetlacz a że wyświetlacz jest nie dopracowany to wiem ale podoba mi się taki jak wyszedł :) jeśli chodzi o kabelki to nie które będą jeszcze inaczej aby troszkę poprawić środek ale to i tak jest zbędne bo będzie zakryte a dla mnie ważne jest że działa a nie wygląda (mówię o środku)

BartekWB wrote:
    Bez trzeciej anteny MIMO leży i standard n również.

Nie zależy mi na tym bo mam dostęp do 10Mb/s więc zbędne AP udostępnia tylko 54Mb/s więc i tak nie wykorzystany jest tryb N.
    Router TL-WR1043ND nowe oblicze A to tak dla informacji że jednak działa :)
    Niuniek_84
    Level 23  
    "N" będziemy mieli nawet na jednej antenie ... bardziej chodzi tu o pokrycie.

W moim 1043 zastanawiam się nad zastosowaniem:
    - pierwsza panelowa kierunkowa skierowana na garaż, gdzie mam komputery i rejestrator
    - druga do okólna +8dbi na dom
    - trzecia kierunkowa panelowa duża na potrzeby udostępniania internetu innym

Na 1043 pod Gargulcem mam pasmo 20MB i śmiga rewelacyjnie, bo pod livebox'em działało jak chciało.

Pozdrawiam
    wabikboy
    Level 16  
    Obecnie projekt jest zakończony tzn. posiada już wentylator 120mm w górnej obudowie który wyciąga ciepłe powietrze z wnętrza obudowy i zewnętrzny port USB. Puki co zasilacz dodatkowy który znajduje się we wnętrzu nie jest w pełni wykorzystany więc temp. wnętrza utrzymuje się średnio na poziomie 33*C - 35*C przy najwolniejszych obrotach gdzie wentylatora zupełnie nie słychać (nawet w ciszy nocnej :) ), ale są jeszcze wolne 3 gniazda USB więc postaram się sprawdzić jaka temperatura i jakie zachowanie będzie przy większym obciążeniu, w nie długim czasie planuje podłączyć modem internetowy Huawei E3982 i sprawdzę jak będzie z zasięgiem w całym domu, i jaka będzie stabilność pracy.

Postaram się zamieścić zdjęcia z obecnego wyglądu w nieco późniejszym czasie.
    foniu2
    Level 11  
    Czy posiada ktoś z was opis jak dołożyć pamięć z 32 na 64MB Ram do TL-WR1043ND na pokładzie Gargulec.
    Niuniek_84
    Level 23  
    Poszukaj na eko i openwrt.
    Jest pokazany proces wymiany, oraz które pamięci funkcjonują poprawnie.

Pozdrawiam
    gbd.reg
    Level 21  
    foniu2 wrote:
    Czy posiada ktoś z was opis jak dołożyć pamięć z 32 na 64MB Ram do TL-WR1043ND na pokładzie Gargulec.

"Wystarczy" wylutować stary moduł pamięci i wlutować nowy. Trzeba mieć tylko dobre zdolności manualne i wprawę w lutowaniu. System sam się zaadaptuje do nowej ilości pamięci RAM. No i musisz znaleźć odpowiednią pamięć (typu: 32Mbit x 16 bit, 333MHz lub 400MHz). Więcej o tym np. tutaj: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd?s#mb.ram.mod
    krysztek
    Level 12  
    Jeśli chodzi o kości ram to nawet gdzieś mam żeby zwiększyć z 32MB na 64Mb robiłem to W linksysie WRT300N. Miało być niby 128 ale wyszło 64. :D
    Kości kupiłem na allegro (kość 512) dokładnie Good Ram i model HY5DU121622DTP-D43.
    Router działa po modyfikacjach do dziś. :D
    wabikboy
    Level 16  
    Niech tylko ktoś mi powie jak dobrać do tego zasilacz bo ten który jest 12V 2,3A za chwile może nie wystarczyć.

o co chodzi:

wymagane zasilanie routera 12V 1,5A, do wejścia zasilacza równolegle są podłączone 3 stabilizatory 5V 1.5A i teraz jaki musi być zasilacz aby przy obciążeniu maksymalnym tych trzech stabilizatorów na raz nie spalił się zasilacz?

Aha i kolejny mały dodatek zainstalowany wczoraj czyli mikrofon.
    Do czego?
    Teraz jest możliwość wydawania komend głosowo :)

Kolejny upgerade.
    Tym razem jest to pomiar temperatury za pomocą DS1820 oparty na magistrali 1-wire podpięty pod USB przez interfejs DS2940, w przyszłości planuje podpiąć jeszcze czujnik ciśnienia i wilgotności czyli mini stacja pogodowa :)

Jeśli kogoś interesuje bliżej temat pomiaru temperatury w OpenWRT zapraszam na eko.one.pl

Scaliłem.
    CMS

Z racji tego iż filmik wyżej przestał działać dodaje nowy :)

wabikboy
    Level 16  
    Witam!

Przedstawiam kolejny gadżet jaki dodałem do listy możliwości, a raczej dwa:

1. Zaciągnięty ze schematu z tej stronki: sterownik RGB który podłączyłem do 2-óch listew 5m RGB.
    Nie będę się rozpisywał na temat urządzenia gdyż można przeczytać o nim na stronie autora.

2. Jest to "PowerSwitch" projekt oparty o V-USB z tej strony w moim wykonaniu:
    Układ podłączany do usb i sterowany poleceniami np: powerswitch on 1, powerswitch off 1
    posiada 8 Wyjść które wykorzystałem do sterowania trybami sterownika RGB zamiast switchy i do włączania zasialania listew LED.

W celu ułatwienia sobie sterowania w/w układami, zrobiłem sobie stronkę z duża pomocą kolegi jan1996 która wygląda tak:
    Prosty wygląd ale za to funkcjonalny, gdyż jest to zwykła strona HTML można korzystać z niej na dowolnej przeglądarce na PC, Smartfonie lub tablecie. Dodatkowo układami także można sterować za pomocą pilota opisanego wyżej, jeżeli akurat komputer nie jest włączony.
    robert123
    Level 16  
    Bardzo praktyczna konstrukcja. Mam pytanie odnośnie formatów obsługiwanych plików muzycznych, czy tylko mp3. Szukam rozwiązań do serwera muzycznego i zależy mi na wav-ach ew. flacach i kartach dźwiękowych usb obsługujących formaty 24/96.
    Jakie karty audio są wspierane przez projekt?
    Pozdrawiam i gratuluję udanej konstrukcji.
    wabikboy
    Level 16  
    Każdy z wymienionych plików jest obsługiwany, karta na usb praktycznie dowolna.
    robert123
    Level 16  
    Dziękuję za info, proszę jeszcze o szczegóły sterowników do wyświetlaczy lcd(może być na priv), chodzi o pozyskanie wsadów. Rozumiem że karta usb musi posiadać sterowniki linuxowe? Jeśli chodzi o modyfikację routera jest ona dedykowana temu dokładnie modelowi czy w grę wchodzą inne modele z tym samym prockiem.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i cieszę się, że temat został odblokowany.
    Zamykanie postu tuż po zadaniu w wątku pytania nie przyczynia się bynajmniej do podniesienia poziomu w dziale i czyni nie lada zamieszanie.
    adria5n
    Level 14  
    Witam a można dodać np że włączy czajnik na kawe w kuch z pokoju??
    wabikboy
    Level 16  
    :) Można wystarczy zastosować przekaźnik na 230V podłączając do powerswitch tylko kabel z pokoju będzie długi chyba że router stoi w kuchni :) bezprzewodowo też można np jakiś moduł na bluetooth, możliwości są tylko odpowiednie podłączenie i oprogramowanie :)
    ecorobert
    Level 2  
    Witam, ma pytanie w związku z TL-WR1043ND, wyleciało mi kilka części i nie mogę ich namierzyć, może znalazłby się schemat lub wskazówki co to za elementy jak na zamieszczonym obrazku, liczę że ktoś ma wiedzę i rozgryzie temat.
    Pozdrawiam