Piotrekm8010 wrote: Dziękuję bardzo za odpowiedź zwłaszcza , że pocieszająca
Finalny efekt zależy od jakości wykonania tego ocieplenia, bo z materiałami chyba nie ma problemu.
Na forum w innym wątku jest kolega co podaje, że ponoć w ocieplonym budynku ma średnio na sezon grzewczy zapotrzebowanie 4,5kW na 40m2 o ile dobrze zrozumiałem jego wypowiedź, co dla mnie jest absurdalnym wynikiem dla budynku rzekomo ocieplonego.
Piotrekm8010 wrote: Mam jeszcze pytanie o pompę do podłogówki . Jak powinno się ją ustawiać aby było ok
Jak kiedyś przeglądałem pompy Grundofosa to kojarzyłem, że do podłogówki stosuje się tryby stałoobrotowe, czyli odpowiednik trybów tradycyjnych pomp oznaczony I, II, III ale jak widzę miałem złe skojarzenia.
Teraz rzuciłem okiem na instrukcję od tej leszczyńskiej pompy i masz tam napisane, że do podłogówki zaleca się tryby stałociśnieniowe, czyli jest to przedostatni (6) i ostatni (7) tryb po prawej.
Piotrekm8010 wrote: Niepokoi mnie to , że przed wizytą serwisanta piec palił tyle samo co po , a mówiono nam ,że ustawienia fabryczne zawsze więcej " żrą " gazu nie już ustawiony piec
a kto mówił? Kocioł pali tyle ile musi, bo wynika to z zapotrzebowania na energię danego budynku/lokalu, który ogrzewasz.
Potencjalne oszczędności mogą wynikać z precyzji dozowania energii, aby nie było nadprodukcji tej energii i np. zbędnego przegrzewania pomieszczeń. Chyba, że masz jakieś mostki termiczne i energia ucieka na zewnątrz np. nie masz dobrej izolacji i podłogówka ogrzewa sufit w piwnicy itp.
Druga sprawa to fakt, że podłogówka ma duża bezwładność, a nie mam żadnego doświadczenia z podłogówką, więc sam nie wiem jak w praktyce najlepiej sterować taką podłogówką, aby było optymalnie.