Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak wzmocnić sygnał WIFI z routera z kablówki ? Proszę o podpowiedzi

sunshine1983 22 Paź 2011 14:25 15295 50
  • #31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Ciągle nie odpowiedziałeś na moje pytanie kilka postów wyżej więc jak mam ci pomóc?
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • #32
    sunshine1983
    Poziom 9  
    jimasek a jak sprawdzić ten klucz bo jestem w tym zielony i gdybym wiedział to dawno bym sprawdził i Ci podał. Ogólnie mój laptop w drugim pokoju łapie sygnał wifi z jego routera automatycznie ponieważ hasło wprowadził mi na stałe facet z kablówki. Jednak gościu nie podjął się rozwiązania problemu sygnału w drugim pokoju i zostałem z tym na lodzie.
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • #33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Zainstaluj sobie na kompie inSSIDer 2.0, tam odczytasz wszystkie parametry sieci bezprzewodowej.
  • #34
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Mam już ten program zainstalowany, co mam Ci podać dokładnie ?
    Jakie dane ?
  • Sklep HeluKabelSklep HeluKabel
  • #35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Rubryka "Privacy" i rodzaj zabezpieczenia z twojego punktu dostępowego, nazwa sieci z którą się łączysz.
  • #36
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Privacy - WPA-TKIP , SSID - 610aa0, Max Rate - 54, Channel - 11, RSSI - -87, Vendor - puste

    Tyle informacji wystarczy ?
    Mam też adres MAC w tym spisie

    Dodano po 17 [minuty]:

    Jakieś podpowiedzi jak na podstawie tych parametrów załatwić pozytywnie sprawę z tym acces pointem ?
  • #37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    sunshine1983 napisał:
    Privacy - WPA-TKIP

    Tu może być problem, pytanie w jakim trybie informatyk ustawił połączenie z punktem dostępowym? Jeżeli "universal repeater" to prawdopodobnie zabrakło włączenia serwera DHCP na tp-linku co wymaga jednak zmiany adresacji na pulę w jakiej działa główny router. Niestety sądzę że taka konfiguracja jest dla ciebie zbyt dużym wyzwaniem.
  • #38
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Może jednak spróbuje podziałać na konfiguracji routera tylko gdzie mam dokładnie w tej konfiguracji wejść ? W jaką opcję ?
  • #40
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Taką instrukcję też mam ale pod router z kablówki to opisu dokładnego nie ma :)
  • #41
    piterus99
    Poziom 43  
    UR przecież nie routuje, stąd DHCP ma być wyłączone.
  • #42
    sunshine1983
    Poziom 9  
    A czy wogóle ten model acces pointa (TP-LINK TL-WA500G) który mam można skonfigurować pod router z kablówki jako wzmacniacz sygnału Wifi ?
    Może nie ma w nim takiej opcji a ja tylko tracę na niego czas :)
  • Pomocny post
    #43
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    piterus99 napisał:
    UR przecież nie routuje, stąd DHCP ma być wyłączone.

    Zgadza się ale, miałem taki przypadek (Livebox <->airlive5460 universal repeater<->komputer) kodowanie WPA, połączenie działało dopiero po włączeniu serwera DHCP na ap-ku. Co ty na to? Nie jestem teoretykiem tylko empirykiem :)
  • #44
    piterus99
    Poziom 43  
    Dobra, zrobimy inaczej.

    Resetujesz urządzenie do ustawień domyślnych, podłączasz komputer kablem, w komputerze wyłączasz WiFi(istotne).
    Idziesz do pokoiku gdzie jest zasięg sieci. Stawiasz urządzenie, włączasz do prądu. Wchodzisz w panel sterowania, połączenia sieciowe, właściwości karty przewodowej LAN, protokół TCP/IP v4, ustawiasz adres 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, reszta pusta. Zatwierdzasz wszystko.

    Uruchamiasz przeglądarkę internetową, wchodzisz pod adresik http://192.168.1.254, login i hasło to admin
    Klikasz Wireless, potem zaznaczasz Wireless Mode na Client, niżej dajesz przycisk Survey. Zaznaczasz odpowiednią sieć i robisz screen(klawisz print screen na klawiaturze, potem ctrl+v w Paintcie i zapisujesz, potem wyślesz to na forum). Pewnie zacznie krzyczeć o zabezpieczenia, więc uzupełniasz tak jak pisałeś wcześniej(odpowiedni typ i klucz). Jak wszystko zatwierdzisz, przechodzisz na zakładkę status i robisz screen(zrób to po kilku minutach).

    Wchodzisz w połączenia sieciowe, przełączasz kartę na Automatyczne pobieranie adresu IP.
    Jest Internet, możemy działać dalej, nie ma - szukamy przyczyny. Wracasz do siebie i wrzucasz nam screeny, które porobiłeś.
  • #45
    dudi-7
    Poziom 20  
    bogiebog napisał:
    Te wzmacniacze to coś takiego jak pogłośnienie stacji w radiu która słabo odbiera, nadal masz kichę tylko głośniejszą. Słaby sygnal to tylko lepsza antena albo zmiana położenia anten.

    Ale nie chodzi mi o to żeby go połdaczać przy komputerze, tylko przy routerze. Czy wtedy mi wzmocni wzmocni sygnał nadawania i będzie bardziej "czuły" na odbieranie?W teorii niby powinien, tylko jak to wygląda w praktyce?

    Proszę nie robić bałaganu w temacie i tak już dość średnio czytelnym. [piterus99]
  • #46
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Okazało się że niestety mój acces point TP-LINK TL-WA500G nie obsługuję WPA i WPA2 security więc nie jest możliwe przesłanie sygnału wifi z tego acces pointa do mojego laptopa. W takiej sytuacji muszę oddać tego acces pointa spowrotem do Media Markt i w jego miejsce kupić inny.
    Tylko teraz pytanie jaki i jak rozpoznać po opakowaniu w Media że akurat ten będzie dobry ?

    Wielkie podziękowania za pomoc w rozpracowaniu mojego urządzenia dla Jimaska !!
  • #47
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Witam

    Aby rozwiązać mój problem kupiłem OVISLINKA AIRLIVE G.DUO.
    Proszę o podpowiedzi jak skonfigurować ten sprzęcior pod internet z kablówki.
    Z góry dziękuje
  • #48
    Stanley_P
    Poziom 26  
    sunshine1983 napisał:
    <...>Proszę o szczegółowe podpowiedzi jak skonfigurować to cudeńko pod internet z kablówki przesyłany przez router CISCO EP2425.


    Jeżeli chcesz stworzyć odrębną podsieć i u "dawcy" (u Ciebie ten Cisco) zająć tylko jeden adres IP, należy użyć tryb WISP+AP. Jeśli podsieć ma być wspólna - tryb Client+AP.
    Obszerny wątek wraz z przepisem konfiguracji Airlive G.DUO znajdziesz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7801052#7801052

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • #49
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Właściciel internetu ma router a ja chcę wzmocnić sygnał który on wysyła u mnie w pokojach.
    To ten sam dom tylko podzielony na dwa mieszkania a internet będziemy płacić po połowie.
    Rozumiem że w tej sytuacji wybrać opcję CLIENT+AP ?
    W Radio 1 w zakładce SSID ma być SSID jego internetu ?
    Później mam się połączyć z moim AIRLIVE 2 ?
    Czy jeszcze trzeba wpisywać gdzieś w ustawienia jakieś hasła lub klonowanie MAC adresu ?
  • #50
    Stanley_P
    Poziom 26  
    sunshine1983 napisał:
    Właściciel internetu ma router a ja chcę wzmocnić sygnał który on wysyła u mnie w pokojach.
    To ten sam dom tylko podzielony na dwa mieszkania a internet będziemy płacić po połowie.


    Domyślam się po co kupiłeś G.DUO - dla "wzmocnienia" wifi. W tym celu ten router przecież został zaprojektowany. Uważam również, że szczegóły pozatechniczne typu podział kosztów są dla tej dyskusji nieistotne.

    Cytat:
    Rozumiem że w tej sytuacji wybrać opcję CLIENT+AP ?


    To zależy co chcesz/chcecie osiągnąć. Jeżeli macie zamiar stworzyć wspólną sieć wewnętrzną (LAN), tak aby wszystkie wasze urządzenia (komputery, drukarki sieciowe, dyski sieciowe, itp. co tam jeszcze macie) się wzajemnie "widziały", chcecie udostępniać między sobą pliki standardowymi mechanizmami Windows, itp., wtedy stosuj tryb Client+AP. Wówczas głównym routerem zarządzającym całą siecią wewnętrzną będzie router sąsiada - mam tu na myśli przede wszystkim zakres i przydzielanie adresów IP w LAN, DHCP.
    Natomiast jeśli chcesz, aby Twoja sieć LAN była odseparowana od sąsiada (można powiedzieć sam sobie jesteś wtedy jej panem i władcą), nie miał on praktycznie do niej dostępu, użyj WISP+AP. Zaleta IMO jest też taka, że jeżeli sąsiad z jakichkolwiek powodów wyłączy swój router, Twoja sieć lokalna będzie funkcjonować nadal. Np. wciąż będziesz mógł drukować na drukarce sieciowej, albo przesyłać pliki między swoimi urządzeniami. Chociaż oczywiście w tym momencie dostępu do internetu będziesz pozbawiony.

    Cytat:
    W Radio 1 w zakładce SSID ma być SSID jego internetu ?
    Później mam się połączyć z moim AIRLIVE 2 ?


    Link do konfiguracji G.DUO krok po kroku dałem przecież post wcześniej. Wystarczy kliknąć i uważnie przeczytać. Opis dotyczy co prawda trybu WISP+AP, lecz konfiguracja Client+AP jest w sumie jeszcze prostsza, odpada konfiguracja LAN, DHCP. Zwracam tylko uwagę, zwłaszcza w trybie WISP+AP, na potencjalną możliwość konfliktów adresów LAN z routerem "dawcą". Uwaga u3.

    Cytat:

    Czy jeszcze trzeba wpisywać gdzieś w ustawienia jakieś hasła lub klonowanie MAC adresu ?


    To zależy jak jest skonfigurowany router, a właściwie Access Point (AP) "dawca". Jeżeli Cisco ma włączone szyfrowanie, co jest bardzo wskazane, aby ktoś niepożądany się wam do niego nie podłączał, wtedy oczywiste jest, że w G.DUO trzeba podać odpowiedni klucz (właściwie powinien sam się spytać przy próbie nawiązania połączenia). Podobnie jeśli w "dawcy" jest włączone filtrowanie MAC - odpowiedni adres należy wprowadzić w G.DUO na porcie WAN (tylko w trybie WISP+AP). Osobiście uważam, że w waszej sytuacji ochrona szyfrowaniem WPA2 powinna być całkowicie wystarczająca, zaś filtrowanie MAC może tylko niepotrzebnie utrudnić konfigurację.

    Pozdrawiam -

    Stanley

    P.S. Mam nadzieję, że moderator wkrótce przeniesie nasze posty do wspomnianego wcześniej "dużego" wątku o konfiguracji G.DUO, gdyż powielanie podobnych tematów jest zbędne.

    Nadzieja słuszna;) Wątki scaliłem. [piterus99]
  • #51
    sunshine1983
    Poziom 9  
    Jaki tryb w tym moim przypadku najlepiej wybrać (WISP+AP czy CLIENT+AP) i jak najłatwiej to skonfigurować bo kombinuje i nie chcę zadziałać.
    Może ktoś opisać co i gdzie trzeba poprzestawiać aby ten sygnał przechwycić z routera i przesłać wzmocniony do mojego laptopa.
    Internet z routera jest zablokowany hasłem które znam i jako że to jest kablówka to pewnie trzeba włączyć klonowanie MAC adresu.
    Tylko gdzie i jak to zrobić aby to wszystko połączyć ?
    Jestem w tym totalnie zielony więc może ktoś wyjaśni na GG :5135814
    Jeśli uda się zrobić przy kogoś pomocy obiecuję dobry napój alkoholowy :)