Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupię] sterownik do grzałki dla wysokich temperatur

terecha89 20 Oct 2011 18:28 3293 9
    terecha89
    Level 9  
    witam!
    mam spory problem, otóż skonstruowałem bardzo duży piekarnik 50x70x200cm i na dnie umieściłem grzałkę z kuchenki o największej możliwej mocy 3 kW, teraz potrzebuję kupić sterownik (regulator) który pozwoli mi na uzyskanie temperatury wewnątrz piekarnika pomiędzy 180-220 stopni, regulacja tej temperatury powinna być płynna co 3-5 stopni.
    Także interesuje mnie tylko zakres temp 180-220 z regulacją co 3-5 stopni.
    Gdzie można kupić taki sterownik? Szukałem już po różnych hurtowniach ale nie mają, wszędzie tylko są dla niższych temperatur.
    kreslarz
    Level 35  
    Zobacz to: Link,

Termostat SCD210E3/A
    Uniwersalny termostat do sterowania urządzeniami grzewczymi i chłodniczymi. Jedno wejście pomiarowe do współpracy z czujnikiem Pt100 (pomiar w zakresie od -99ºC do +800ºC, jedno wejście binarne (do skokowej zmiany temperatury zadanej). Wyjście przekaźnikowe SPDT (bezpotencjałowy styk przełączany). Dźwiękowa sygnalizacja alarmów. Obudowa do montażu na szynie DIN (4 moduły). Wyświetlacz LED (3 cyfry + znak),
    3 klawisze, dioda sygnalizująca stan wyjścia. Zasilanie 230V.
    Produkt dostępny w sklepie internetowym www.frisko24.pl.
    Instrukcja,

SR24-T1/SR24-T1Z
    Uniwersalny termostat elektroniczny w obudowie naściennej. Realizuje funkcje jednokanałowego termostatu z możliwością programowania zmian temperatury zadanej lub termostatu różnicowego. Jedno z wejść pomiarowych jest przystosowane do współpracy z czujnikiem Pt1000 (pomiar w zakresie od -30ºC do +280ºC), pozostałe dwa wejścia współpracują z czujnikami KTY81-210 (pomiar w zakresie od -30ºC do +100ºC). Wyboru funkcji, rodzaju pracy (grzanie/chłodzenie) oraz wyboru aktywnego wejścia dokonuje instalator na etapie konfiguracji regulatora.
    Produkt dostępny w sklepie internetowym www.frisko24.pl.
    Instrukcja
    Majster
    Level 14  
    Szanowny Kolego!
    U mnie może kupić taki sterownik jesli Pana na to stać.
    1. Musial bym spojrzeć na Pana dzieło ponieważ dobrze jest co najmniej zobaczyć jak ta grzałka wygląda.
    2. Otóż Pan ma określone wymagania odnośnie dokładności regulacji temperatury. Trudno powiedzieć z jakiego powodu Pan zakłada, że rozkład temperatury będzie równomierny. Jeśli nie to w którym punktcie mierzymy temperature? I czym?
    3. Sam sterownik może być wykonany na kilka sposobów.

Pozdrawiam
    terecha89
    Level 9  
    Witam!
    Moja grzałka wygląda podobnie do tej:
    http://alejka.pl/orginalna-grzalke-piekarnika-mastercook-wrozamet-o-mocy-2700-wat-gorna.html

Spokojnie, pieniędzy mam pod dostatkiem, choć w rozsądnych granicach. Ceny podane w 1 odpowiedzi są rozsądne.
    Rozumiem że do sterownika podpinam czujnik temp i umieszczam go gdzieś na górze pudła? W które miejsce układu wpinam sterownik?

Ciekawy jestem czy nie będzie potrzebna druga grzałka dla takiej powierzchni... Jak wtedy zmieni się układ?
    Majster
    Level 14  
    Kolego!
    Widzę, że wpadnie Pan w tarapaty.
    Z obrazka podejrzewam,że grzałka jest zasilana z sieci 1-fazowej.
    Można to sterować stykiem /odpowiedniej mocy/ lub fazowo układem tyrystorowym. Sterownik dla niskich i wysokich temperatur jest podobny, tylko kwestia jego parametrów. Zaś problemem jest układ czujnika i jego połączenia. Jest jeszcze kilka drobiazgów ? Jaka będzie bezwładnośc cieplna wsadu tego Pana piekarnika?
    Jak Pan dojrzeje to mogę poszukać na strychu nieużywany regulator temperatury. Ale obawiam się, że to będzie początek eksperymentów

Pozdrawiam
    kreslarz
    Level 35  
    Nie wiem do czego ma służyć taki "piekarnik", ale różnica temperatur góra-dół po wypełnieniu wsadem może sięgać 20-30 stopni, a nawet więcej. W miarę równomierny rozkład temperatur może zapewnić tylko termoobieg, czyli odpowiednio wmontowany wentylator. Inaczej się chyba nie da. Do sterowników sygnowanych przez Frisko niezbędne jest dołączenie stycznika sterującego mocą grzejną. Przed uruchomieniem warto sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne od przyłącza zasilającego do gniazdka obsługującego piekarnik na jakość połączeń i średnicę przewodów, gdyż moc ciągła prawie 3kW przy jednej fazie może spowodować grzanie się źle dokręconych styków, lub przewodów o za małym przekroju.
    terecha89
    Level 9  
    Grzałka jest zasilana z 230V. Rzeczywiście muszę rozważyć wentylator. Myślałem już o tym na początku. Tylko jaki wybrać aby temp mu nie zaszkodziła...
    maly11
    Level 12  
    Mam coś takiego.

[Kupię] sterownik do grzałki dla wysokich temperatur
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Jakiś czas temu robiłem (od nowa) sterowanie temperaturą pieca do pączków. Grzałka była 3f 3kW.

- regulator jaki użyłem to LUMEL RE-43 (taki akurat był pod ręką) cena ok 250zł
    - czujnik: termopara z długą sondą i stalowym oplotem - całość miała wytrzymać chyba 600st cena ok 100zł
    - jako "stycznik grzałki" użyłem 40A przekaźnik półprzewodnikowy 3 fazowy (w Twoim przypadku wystarczy 1 fazowy) cena ok 70zł
    (wszystko do kupienia na allegro, albo w innych sklepach int.)

Prościutka konfiguracja i całość śmiga już dobrze pół roku.

Regulacja temperatury jest z dokładnością o ile pamiętam do 0,1st - ponadto ten konkretny regulator dysponował duża ilość opcji, które oczywiście można wykorzystać.
    afro1979
    Level 2  
    witam mam gotowy zestaw regulator re 43. stycznik oraz czujkę temperatury. o jaki zakres temperatury panu chodzi? posiadam bowiem inne regulatory. a jeśli chodzi o cenę na pewno taniej niż panu zaproponują inni sprzedawcy. kontakt . afro1979(malpa)go2.pl pozdrawiam