Jaki polecacie program do programowania dla początkującego? Zastanawiałem się nad:
- Code::Blocks Studio
- Geany 0.21
- Dev-C++
Który jest najlepszy? Może jakieś inne propozycje....
Ja od siebie polecam Visual Studio, trochę długo się instaluje i dużo miejsca zżera ale komfort pracy pod windą jest świetny w porównaniu z devem, na którego teraz musiałem się przesiąść, chociaż dev ma taką zaletę że błyskawicznie się instaluje i mało zajmuje
0Nie dokońca
dobreprogramy.pl napisał:0Microsoft poinformował, że produkty Visual Studio z gałęzi Express już zawsze pozostaną darmowe.[...]
ma na celu skupienie większego zainteresowania osób, które dopiero uczą się programować - hobbystów i studentów.
Jeśli to Windows to na pewno któryś VC Express (od 2005 w górę), jeśli język C++, bo tak wygląda po pierwszym wpisie. Jest darmowy ale lepszego środowiska dla Windows po prostu nie ma. Qt dobre do pisania aplikacji "okienkowych", Qt Creator może być, ale do komfortowej pracy i tak warto korzystać z kompilatorów i debuggerów z VC++ spiętych z Qt Creatorem.
0Zależy do czego bo osobiście pisanie aplikacji w Visual studio i nic poza tym to jak wyjeżdżanie z armatą na muchy
Jeśli chciałbyś coś "okienkowo" działać i tylko na windowsowe systemy to jak najbardziej polecam, jeśli mogę doradzić to wersję expres (czyli darmową również do komercji) polecam wersję 2008 bo wersja 2010 nie posiada podpowiadania podczas pisania kodu
Jeśli chciałbyś pisać tylko konsolowe aplikacje i widzę że wymieniacz DEV-a to polecam Code::Blocks jest lepszą nowszą i ciagle rozwijana wersją DEV-a super proste narzędzie do pisania w C i C++ pod inuxa i pod windowsa dodatkowo.
Lekkie szybkie i jeśli byś chciał inny kompilator możesz sobie podpiąć, bo współpracuje z wieloma
Pozdrawiam
Dev-cpp jest przestarzały, geany bardziej się nadaje dla linuxa. Ja Ci zdecydowanie polecem Code::Blocksa Idealny dla poczatkujących...A potem jak już bedziesz pisał poważne programy, to wtedy visual może się okazać przydatny
lolcio napisał:Dev-cpp jest przestarzały, geany bardziej się nadaje dla linuxa. Ja Ci zdecydowanie polecem Code::BlocksaIdealny dla poczatkujących...A potem jak już bedziesz pisał poważne programy, to wtedy visual może się okazać przydatny
Również polecam Code::Blocks, lekki, wygodny, konfigurowalny i ma wszystko, co potrzeba. Visual Studio to jednak potworna krowa, dużo do ściągnięcia, długa instalacja, dużo zajmowanego miejsca. Do tego, jak większość takich aplikacji Microsoftu, zostawia dużo syfu nawet po deinstalacji. U mnie na uczelni normalną praktyką jest, że jak się instaluje VS, albo np. SQL Server (to już w ogóle strach opisywać), to się to robi na maszynie wirtualnej, czasami dedykowanej, szkoda systemu.
Ewentualnie można się zainteresować Eclipse, ale moim zdaniem mniej wygodny od CB przy C/C++, chociaż ze względu na dobry plugin do AVR używam go do programowania tych mikrokontrolerów.