Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wykrywanie plastiku w masie z innego materiału

korb59 21 Oct 2011 11:50 1959 10
    korb59
    Level 10  
    hej
    czy istnieją jakieś sposoby aby wykryć na linii produkcyjnej kawałki plastiku wśród innego materiału, np. wpada kawałek opaski do gęstej masy (gdzie sito nie wchodzi w rachubę)?
    Myślę tu o jakimś czujniku, który potrafiłby to wykryć.
    kpodstawa
    Level 33  
    Napisz jeszcze coś więcej o tej linii, np. jaki skład jest masy właściwej, a jaki zanieczyszczeń. Mam tu na myśli przykładowo: masa jednorodna z produktów ropopochodnych, zanieczyszczenia - tylko tworzywa sztuczne o podobnym składzie. Czy zanieczyszczenia zabrudzają się masą, czy też zachowują cechy optyczne? Jak widzisz kieruję Cię w stronę np. rozpoznawania optycznego, światłem lub t.p. Lub masa zawiera metale, a zanieczyszczenia to śmietnik różnorodności.

Do takich pomiarów (sygnalizacji) można zastosować czujniki reagujące na właściwości elektryczne lub magnetyczne materiałów, np. przenikalność magnetyczną lub dielektryczną, optyczne - rozpraszanie światła widzialnego lub podczerwonego i tak dalej.

Jednak, aby coś wymyśleć, trzeba znać jak najbardziej szczegółowy opis sytuacji.

Krzysztof Podstawa
    korb59
    Level 10  
    hej dzięki za informację. Temat dotyczy masy gumy do żucia, która przesuwa się po taśmie szerokości ok 50 cm, grubość masy gumowej to jakieś 3,5 mm. Prędkość taśmy to jakieś 10 m/min. Masa jest praktycznie jednorodna ale w zależności od smaku gumy zmienia się jej kolor. Może się zdarzyć, że coś do niej wpadnie a tego wolałbym uniknąć. Linia zabezpieczona jest 3 metaldetektorami więc zagrożenia z tej strony praktycznie nie ma. Na produkcji wyeliminowano szkło i drewno więc z tej strony też nic nam nie grozi. Pozostaje plastik a właściwie jakieś drobne kawałki z opasek zaciskowych (nie wiem jak do fachowo nazwać ale mówi się na nie czasem"teretetki"), koloru czarnego, bo część surowców jest zamykana w ten sposób. Przy nieuważnym obcinaniu takiej opaski kawałek może wpaść do masy z produktem i potem trudno go odnaleźć.
    ps.Wydaje mi się, że trzeba by było zastosować jakiś czujnik rozróżniający gęstość ale nie wiem czy coś takiego istnieje?
    maciej_333
    Level 38  
    korb59 wrote:
    ...
    ps.Wydaje mi się, że trzeba by było zastosować jakiś czujnik rozróżniający gęstość ale nie wiem czy coś takiego istnieje?

Może czujnik ultradźwiękowy ? Proponowałbym tu zastosować od dołu nadajnik ultradźwięków. Od góry odbiornik, lub lepiej zespół takich odbiorników. Przy niejednorodnościach gęstości materiału dochodziłoby do odbić części energii w kierunku nadajnika. Zatem po stronie odbiorczej można by wykryć takie zmiany.
    korb59
    Level 10  
    Myślę, że to dobry pomysł. Ja nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, jest to trudne do wykonania ? Dałoby radę aby montaż takiego czujnika zlecić automatykowi czy trzeba by było ściągać jakąś specjalistyczną firmę ?
    marcino2000
    Level 24  
    ciężki temat to jest. U siebie w firmie też się z tym borykamy. Mogę podsunąć pomysł z niebieskimi opaskami, są wykrywalne przez metaldetektory.
    kpodstawa
    Level 33  
    Podpisuję się także pod rozwiązaniami ultradźwiękowymi: zwykle dobrze się sprawdzają w systemach sygnalizacji. Można też wykorzystać kontrast optyczny między czarnym zanieczyszczeniem, a kolorową masą (bardzo ciemnych gum do żucia chyba nie ma?).

Wykorzystanie różnic w gęstościach różnych substancji może tu nie być łatwe, ponieważ zwykle sprawdza się jeżeli coś w czymś pływa lub opada na dno, czyli są znaczące różnice w wartościach liczbowych. W innych przypadkach pomaga chyba tylko wirówka.

Pominęliśmy też jeden aspekt mogący wpłynąć na rozwiązanie problemu detektora zanieczyszczeń: Sposób ich usuwania z masy roboczej.

Krzysztof Podstawa
    korb59
    Level 10  
    też stosujemy te niebieskie opaski. Problem w tym, że część dostawców nie chce się na nie zgodzić i z tym jest problem. Jak nie znajdę innego rozwiązania to albo będziemy musieli szukać innych dostawców albo jakoś dopłacać tym producentom aby zaczęli je stosować
    Wieslaw Bicz

Level 18  
    Czujniki ultradźwiękowe jak najbardziej mogą się tutaj sprawdzić, bo pomiędzy plastikiem a gumą do żucia jest wystarczająca różnica impedancji akustycznej.

Nie jest jednak możliwe zastosowanie standardowych czujników, wymagane są specjalne, pracujące na transmisji i zdolne do odebrania bardzo słabych sygnałów.

Jesteśmy w stanie zaoferować taki system, pracujemy nad podobnymi rozwiązaniami od wielu lat.
    jotko
    Level 23  
    W zależności od czułości wykrywaczy "opaska niebieska" metalizowany plastik jest wykrywany w całości lub odciety do kilku centymetrów długości .

Może należy wyeliminować zagrożenie u źródła i usunąć opaski plastikowe montując metalowe nad liniami produkcyjnymi.

Taka kamera do analizy wtraceń koloru nie wchodzi w grę ponieważ tradycyjne opaski są białe , a masa produktu prawdopodobnie też taka będzie.