Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PHP] StrToTime() i data z bazy Mysql

grzesiek_re 21 Paź 2011 12:24 1635 5
  • #1 21 Paź 2011 12:24
    grzesiek_re
    Poziom 14  

    Hej
    Od dwóch dni mecze się z pewnym problemie. Chce aby skrypt porównywał datę z bazy danych do dzisiejszej. I ma wyświetlać 3 komunikaty
    1) kiedy data w bazie jest 0000-00-00
    2) Kiedy data w bazie jest starsza od daty dzisiejszej
    3) kiedy data w bazie późniejsza od daty dzisiejszej.
    Do tego celu użyłem StrToTime().
    kod wygląda następująco:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Ma ktoś pomysł jak to mogę rozwiązać?
    Z góry dzięki za pomoc.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 21 Paź 2011 12:33
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Odpal sobie taki kod :

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Od tego momentu, już chyba dasz radę ...

    0
  • #3 21 Paź 2011 12:48
    D214d3k
    Poziom 39  

    Ja bym zrobił z tego ciąg rrrrmmdd i porównuj jak liczby w

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Tylko musisz zdecydować co jeśli daty są równe i wydzielić tą opcję lub zrobić mniejszy równy lub większy równy lub świadomie pominąć. Jeśli wszystkie daty są po 1999 roku można uciąć 2 cyferki roku i w aktualnej dacie użyć mały "y" myślę, że tak będzie szybciej porównywał.

    0
  • #4 21 Paź 2011 13:02
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    D214d3k napisał:
    Ja bym zrobił z tego ciąg rrrrmmdd i porównuj jak liczby w

    A jaki ma sens zamiana czegokolwiek, na string, wycinanki jakieś itd. skoro data to liczba jak każda inna i jako na liczbie można na niej operować ? Czyli normalnie używać operatorów '>', '<' i '=' ? A nawet działań matematycznych...

    0
  • #5 21 Paź 2011 13:54
    grzesiek_re
    Poziom 14  

    Dzięki arnoldziq.
    Pomogło teraz jest ok :)

    0
  • #6 21 Paź 2011 15:47
    D214d3k
    Poziom 39  

    Zmiana na string to jedna prosta operacja i już nie ma żadnego mnożenia, dzielenia do porównywania nie jest ważne, że miesiące są do 12 a nie do 99 po prostu lubię proste rozwiązania czasem wychodzi inaczej niż u innych ale właśnie na tym polega piękno programowania, że wszystko można zrobić na 100 sposobów (zależnych od poziomu wiedzy lub jej braku jak u mnie). Często zrobienie czegoś inaczej psuje szyki tym którzy chcą szkodzić systemom. Nie mówię, że mój sposób jest lepszy ale nie jest zbytnio przekombinowany i zadziała. Pisałem kiedy nie było jeszcze żadnej odpowiedzi kiedy wysłałem odpowiedź już była.

    0