Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy ta płytka na zdjeciu to symetryzator?

minti 23 Paź 2011 12:51 5011 13
  • #1 23 Paź 2011 12:51
    minti
    Poziom 7  

    Witajcie

    Możecie mi powiedzieć czy ta płytka na zdj. to symetryzator?
    Jak nie to co t jest co mam powiedzieć sprzedawcy w sklepie żeby dał mi taką samą płytkę.
    Dodam, że jestem laikiem w tych sprawach więc liczę na Waszą wiedze :)

    Czy ta płytka na zdjeciu to symetryzator?

    0 13
  • #2 23 Paź 2011 12:53
    stanislaw56
    Poziom 19  

    To jest wzmacniacz antenowy.

    0
  • #3 23 Paź 2011 13:06
    minti
    Poziom 7  

    To ja mam jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w Gorlicach (małopolska) to czy jeżeli antene siatkową z tym wzmacniaczem skieruje w stronę Krosna to będę odbierał takie programy jak TVP1, TVP2, Polsat, Puls? A może jeszcze coś? :) jakie są szanse?

    0
  • #4 23 Paź 2011 13:33
    _cheetah_
    Poziom 37  

    minti napisał:
    jakie są szanse?

    DUŻE :D

    Tam masz kierunki na dwa najbliższe nadajniki DVB-T - Link.

    Do Tarnowa jest kiepski profil terenu (jakieś góry), ale Suchą Górę powinieneś odbierać bez większych problemów, o ile nie masz wokół anteny jakichś wysokich budynków czy innych przeszkód terenowych.

    Jeśli antena jest sprawna, przekręć ją po prostu na kierunek Suchej Góry i spróbuj znaleźć
    mux-3: k42 642MHz - kanały TVP1, 2 , Info, Kultura, Historia
    mux-3: k61 794MHz - Polsat, TVN, TVN7, TV4...

    Jeśli wzmacniacz jest niesprawny, włóż w antenę symetryzator (IV/V pasmo) i zdemontuj wtyczkę antenową zasilacza, zamieniając ją na zwykła wtyczjkę antenową, przekręć antenę na Suchą i sprawdź odbiór mux-ów. Gdyby były problemy, trzeba by na początek wymienić kabel antenowy na taki o średnicy ~7mm, wysokim współczynniku ekranowania (>90dB), wykonany z PE, czyli w kolorze czarnym (nie daj sobie wcisnąć białego).

    Gdyby dalej były problemy, wtedy dopiero myśleć o wzmacniaczu.

    Próby prowadzi się w połączeniu antena - jeden TV.

    0
  • #5 23 Paź 2011 16:07
    stanislaw56
    Poziom 19  

    Antena siatkowa jest złym pomysłem, kup antenę o większym zysku, antenę typu yagi.

    0
  • #6 23 Paź 2011 17:58
    LeDy
    Poziom 43  

    stanislaw56 napisał:
    Antena siatkowa jest złym pomysłem, kup antenę o większym zysku, antenę typu yagi.
    Blebleble. Antna siatkowa jest dobrą anteną. Poczytaj posty z jakiej odległości odbiera antena siatkowa bez wzmacniacza i z wzmacniaczem. Są to odległości 60-100km.


    stanislaw56 napisał:
    To jest wzmacniacz antenowy.
    I o dziwo jeszcze prawidłowo zamontowany.

    0
  • #7 23 Paź 2011 18:17
    dybas
    Poziom 37  

    LeDy napisał:
    Blebleble. Antna siatkowa jest dobrą anteną.

    Nie chcę wszczynać kolejnej dyskusji na oklepany temat, ale jako były użytkownik 3 takich anten powiedziałem "dość". Po trzech latach na dachu zdjąłem przeżartego rdzą drapaka i zamontowałem "yagę". I ładniej wygląda, i aluminiowa, i wzmacniacza nie potrzeba. Odbieram co potrzeba z 25 km. Siatka bez wzmacniacza kaprysiła.

    0
  • #8 23 Paź 2011 20:50
    stanislaw56
    Poziom 19  

    Kolego LeDy, to blebleble i ocena anteny siatkowej wynika chyba z nadmiaru piwa.
    Przepraszam kolegów moderatorów że odbiegłem od tematu.

    0
  • #9 23 Paź 2011 22:48
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    stanislaw56 napisał:
    Kolego LeDy, to blebleble i ocena anteny siatkowej wynika chyba z nadmiaru piwa.

    Proponuję abyśmy tutaj w tym dziale - powstrzymali się od tego typu komentarzy - .
    Regulamin pkt 3.1.9 .
    3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    Cytat:
    Przepraszam kolegów moderatorów że odbiegłem od tematu.

    Przeprosiny przyjęte. :D

    Jako "pilnujący" tu Moderator muszę napisać, że kolega LeDy ( Fachowiec "pełną Gębą" ) - pisząc tak o antenach typu tzw. siatkach, wyraża się jako user, który (jak czytam z Jego wypowiedzi) sprawdził działanie i możliwość odbioru z tego typu anteny i NIE możemy NEGOWAĆ Jego wypowiedzi. :!:

    Musimy przyjąć z Jego (LeDy) wypowiedzi (organoleptycznych), że anteny "siatkowe" są w stanie odebrać sygnały z nadajników TV. Z jakim skutkiem i powodzeniem, to już Każdy z Nas może osobiście ocenić.

    Widzę, że w tym dziale są zwolennicy i przeciwnicy tego rodzaju anten, lecz jak czytam wszystkie wypowiedzi userów - trudno jest ocenić jak ta "siatka" działa z funkcji sprawności energetycznej i tzw. wzmocnienie - nie analizując jej sposobu zawieszenia i odległość od nadajników TV oraz jej "konfiguracji" przestrzennej.

    dybas napisał :
    Cytat:
    Nie chcę wszczynać kolejnej dyskusji na oklepany temat ...

    I tego się trzymajmy bo czeka Nas wyłączanie nadajników "analogowych" i jesteśmy zmuszeni na przejście w odbiór DVB-T. :D

    A ten dział Instalacje antenowe powinien wyjaśniać problemy i kształcić przyszłych i obecnych tu pytających/piszących.

    PANOWIE i PANIE - pamiętajmy, że to Forum jest "czytane" na wszystkich Kontynentach w Świecie i w rankingu popularności jesteśmy na WYSOKIM miejscu jako - Forum elektroda.pl - Fachowe Forum w "sprawach" elektronicznych" i jako Fachowe Forum podpowiadające i wypowiadające się w sprawach Tu "piszących" .


    Pozdrawiam.

    0
  • #10 23 Paź 2011 23:28
    irekr
    Moderator

    Ja tylko dodam że jeżeli mieszkasz w Gorlicach i w odległości mniejszej niż 4 km od EC Glinik lub mniej niż 1 km od Góry Cmentarnej, to nie montuj żadnych anten ze wzmacniaczami szerokopasmowymi.
    Na kominie masz anteny nadajnika TV PULS k.36 z mocą 4 kW, na Górze Cmentarnej masz dwa przemienniki TVP1/2 z mocami po 50W k.32 i 49.

    0
  • #11 24 Paź 2011 14:27
    minti
    Poziom 7  

    stanislaw56 napisał:
    To jest wzmacniacz antenowy.
    I o dziwo jeszcze prawidłowo zamontowany.[/quote]

    He he aż takim laikiem nie jestem :)

    Co do nadajników na EC Glinik i na Górze Cmentarnej o dziwo mam problemy z odbiorem TV. W chwili obecnej siatkówkę mam ustawioną w stronę krosna i odbieram TVP1, TVP2 i Polsat. Na chwile obecna to wystarczy. Prawdopodobnie za około miesiąc przejdę na telewizje cyfrową. I teraz jestem w kropce czy te siatkówki są aż takie złe? Nie jestem w stanie z marszu wymienić wszystkiego. :(
    Pewnie kiedyś wymienię i antenę, ale przez pewien dłuższy czas muszę żyć w zgodzie z siatkówką :)

    0
  • #12 24 Paź 2011 14:34
    irekr
    Moderator

    Jak możesz to sprawdź na których kanałach lub na jakich częstotliwościach odbierasz te sygnały.
    Jak daleko masz do EC i do Góry Cmentarnej?

    0
  • #13 01 Lis 2011 17:12
    minti
    Poziom 7  

    Sorki za przerwe,ale nie miałem czasu (praca)

    A więc z telewizorka udało mi się odczytać akie coś:

    TVP1 - 223 MHz
    TVP 2- 535 MHz
    POLSAT - 711 MHz
    PULS - 591 MHz (odbiór fatalny)
    antena skierowana na Krosno.
    Miszkam ponad 6 km od góry cmentarnej i około 4 km od komna EC Glinik.

    Zamierzam kupić dekoderek. Często polecany jest FERGUSON ARIVA T60. Co o nim sądzicie?


    Proszę abyś wypisywał poprawnie wartości w MHz (a nie MHZ).
    Popraw wpis aby był zgodny z regulaminem pkt 3.1.13 tego Forum.
    [SP5ANJ]


    // poprawiłem
    //minti

    0
  • #14 01 Lis 2011 22:10
    Pablo1964
    Moderator

    minti napisał:
    Zamierzam kupić dekoderek.

    To jest temat do innego działu. Zamykam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów