Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SCANIA 3 Ogrzewanie webasto.

Rico8one 23 Oct 2011 19:13 28522 20
    Rico8one
    Level 1  
    Na pilocie sterującym wyświetla się błąd grzejnika nie można w ogóle uruchomić ogrzewania.

Interesuje mnie odpowiedz co można zrobić (naprawić) żeby działało jak należy.

Z góry dzięki
    adam.1.1
    Level 17  
    Najpierw Kolego , to znajdź to ogrzewanko,
    i podaj jego model i producenta . Później opisz jego zachowanie co się dzieje , co się z nim działo w ostatnim czasie .Na Eberspächer - a , ludzie też mówią Webasto .
    l3l0
    Level 17  
    scania ma ebera .... d1lc lub d1lc compact .... jaki blad ci wyskakuje ? E ..... ??
    apollo229
    Level 21  
    Podejrzewam, że u kolegi może "siedzieć" Airtronic D2. Co znaczy ogrzewanie nie da się uruchomić. Wentylator kręci, pompka podaje paliwo, a nie chce odpalić?
    Podaj więcej informacji
    jannaszek
    Level 39  
    Airtronic D2, jeśli wyświetla error na pilocie, to brak jakich kolwiek objawów.
    Nie żyje.
    Trzeba sprawdzić wszystkie peryferia- świeca, pompka, silnik, czujniki.
    Pilot nie wyświetla kodów, można sobie podłączyć tester, lub programator 7 dniowy, jak się ma..
    Nie ma tu odpowiedzi szybkiej i jednej, nawet gdy podasz ten typ pieca.
    szaman108
    Level 31  
    witam panowie to co wykopalem to wikingowie montowali w scanii serii 3 DBW46,DBW2010 oraz air to air D1LC jak cos posiadam od tego orginalna dokumentacje serwisowa scania tylko ze po angielsku tlumaczen na jezyk polski zaczeto dokonywac od roku 1996
    miler80
    Level 34  
    jannaszek wrote:
    Airtronic D2, jeśli wyświetla error na pilocie, to brak jakich kolwiek objawów.
    Nie żyje.
    Trzeba sprawdzić wszystkie peryferia- świeca, pompka, silnik, czujniki.
    Pilot nie wyświetla kodów, można sobie podłączyć tester, lub programator 7 dniowy, jak się ma..
    Nie ma tu odpowiedzi szybkiej i jednej, nawet gdy podasz ten typ pieca.

Możesz kolego wyjaśnić jak diagnozujesz airtronica w scani testerem zegarowym?
    jannaszek
    Level 39  
    Trzeba mieć adapter wiązki i po prostu wpiąć się do wtyczki diagnostycznej.
    Lub podłączyć na "piechotę" wykorzystuje się 4 przewody.
    Przydatny jest schemat- dostępny na stronie ebera.
    Podana jest też procedura.
    miler80
    Level 34  
    A to ciekawe. Przecież z kasety nie wychodzi bialo- niebieski przewód diagnozy. Piec chodzi po CANie. Myślałem że tylko testerem VCI można.
    jannaszek
    Level 39  
    Wychodzi niebiesko biały .
    Diagnozer potrzebuje: żółty, czerwony+, brązowy masa i wspomniany niebieski/biały.
    Ten piec nie ma kasety, wszystko w zalanym module, wewnątrz obudowy.
    Istotnie, do wiązki samochodowej biegnie też skrętka CAN, właśnie wczoraj grzebałem.
    Jesień- piece, wiosna klima. :D
    miler80
    Level 34  
    Chyba muszę się doszkolić, tyle tego robiłem... a tu bach dowiaduję się Scanię testerem można zrobić.
    jannaszek
    Level 39  
    Nie wiem czy Scanię, ale na pewno ten piec Eberspächer D2.
    Szkolenia nigdy dość.SCANIA 3 Ogrzewanie webasto.
    SCANIA 3 Ogrzewanie webasto.
    Wtyczka 6.1
    Może nie warto snuć dalej dyskusji, zanim nie odpowie autor postu?.
    apollo229
    Level 21  
    Zgodzę się, że D2 da się zdiagnozować testerem, ale tak jak wspomniał miler80-o Scanii też pierwsze słyszę żeby była taka możliwość
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    kasety d2 scani nie da sie zdiagnozować. zegarem!!!
    jannaszek
    Level 39  
    Zatem ja musiałem mieć zmieniony piec .
    Kolory odpowiadają tym na schemacie- jest niebiesko biały.
    Zaś przewody CAN nie są podłączone do wtyczki. Piec dał się uruchomić na stole.
    Potwierdzę przy robocie z innym autem.
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    ogrzewanie scani da sie uruchomic na stole, ale nie da sie zdjagnozować zegarem.
    GRISZA14
    Level 16  
    oczywiście że można zdiagnozować zegarem są montowane d2 w starszych erkach i mają przy wtyczce wyprowadzony przewód diagnozy /niebiesko-biały/ robiłem wczoraj diagnozę w roczniku 2008,a chodzące po kanie tylko komputer
    l3l0
    Level 17  
    zalezy czy ogrzewanie wychodzilo z podwojna diagnoza czy nie .... wszystko chodzi o kase i umowy :) sa ogrzewania fabryczne gdzie mozecie trafic na 2 diagnozy czyli ebera i np scanii a sa takie gdzie tylko scanii ... nie ma reguly trzeba probowac... z reguly np daf kabel niebiesko-bialy odpowiada za diagnoze ( to prawda bo fabryczna diagnoza) ale podepnijcie sie pod niebiesko-zółty i jest diagnoza ebera :) i tutaj jest bez zasad bez regul .... trzeba probowac . Apropo scanii toprzeciez jest zegar ktory pokazuje blad tylko inaczej kody sa opisane wiec w czym problem ? no chyba ze na stol wam poloza ogrzewanie....
    jannaszek
    Level 39  
    Nie mniej wszystko można zrobić i sprawdzić, mając dane napięć, prądów, rezystancji- ileż tam w końcu tego jest? Ten kto robi z tym, potrzebuje 15 min.
    pomijam sterownik (który się praktycznie nie uszkadza) i blokadę.
    l3l0
    Level 17  
    Zgadza sie mozna wszystko sprawdzic na krotko. Natomiast blokade ciezko usunac. Czasami sie da poprzez KD2000 lub niestety pozostaje EDith lub jezeli fabryka to komputer konkretnej marki .
    immocar
    Level 12  
    Witam.
    Temat trochę stary ale znany to się przyłączę ponieważ mam problem z podłączeniem właśnie takiego ogrzewania.
    Posiadam ogrzewanie takie jak pokazuje to jannaszek na zdjęciu.
    A podłączam do scanii gdzie do wtyczki dochodzi can ( biały i zielony przewód )
    Ogrzewanie odpaliło ale nie wiem jak podłączyć przewody aby była regulacja temperatury i diagnoza przez komputer.
    Scania ma sterownik " słuchawkę który steruje dodatkowo radiem.
    Czy ktoś mógłby mi podać jakiś schemat podłączenia ?
    Pozd....