logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik jak dzwonkowy, ale do automatu czasowego światła

Pawluszenko 23 Paź 2011 22:28 3953 2
REKLAMA
  • #1 10059106
    Pawluszenko
    Poziom 2  
    Na klatce schodowej w starej kamienicy mam światło odpalane czasowo takimi wyłącznikami jak dzwonkowe. To taki system jak chyba w każdym bloku na starych osiedlach.
    Problem polega na tym, że wyłącznik na parterze jest cały zadymiony i przepalony, a sąsiadki-babcie mówią, że lubi zaiskrzyć. Administracja jest taka, że na oficjalne pisma nawet nie odpowiadają (piszę, bo wiem, że pojawią się sugestie, żebym do nich zadzwonił)

Na forum znalazłem kilka wypowiedzi, że są to wyłączniki dokładnie takie jak te dzwonkowe. Pytanie. Czy dobrze znalazłem? Wyglądają i działają tak samo, ale co mają w środku to nie wiem.

I zakładając, że są to jednak takie jak dzwonkowe, proszę napiszcie jak one się fachowo nazywają (nie chodzi mi o "dzwonkowe"). Wpisując wyłącznik dzwonkowy podświetlany wyświetla mi się mnóstwo wyników, ale każdy ma narysowany dzwoneczek. W sumie normalne, w końcu dzwonkowy, ale mnie akurat ma posłużyć do światła, więc lepiej, żeby nie zmylał ludzi tym znaczkiem.
  • REKLAMA
  • #2 10059143
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Kolego one niczym się nie różnią poza symbolem na klawiszu. Jedne mają dzwonek, drugie żarówkę a jeszcze inne kluczyk.
    Link
  • #3 10059197
    Pawluszenko
    Poziom 2  
    Zaskakujące, próbowałem włącznik, łącznik, przełącznik, a już w ogóle nie pomyślałem, żeby w obrazkach szukać.
    Dzięki.
REKLAMA