Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z tv Siesta 2 - jakby ktoś wyciągnął antenę

bakman 04 Gru 2004 20:22 1017 3
  • #1 04 Gru 2004 20:22
    bakman
    Poziom 2  

    Witam! To mój pierwszy post na tym forum, ale nie owijając..
    Od jakiegoś czasu w TV moich rodziców powtarza się problem - oglądasz sobie TV a tutaj nagle efekt jakby nie było sygnału - jakby wyciągnąć antenę... Czasem problem pojawia się co godzinę, czasem przez 5 godzin potrafi chodzić bez problemu.. Na "przywrócenie" obrazu pomaga czasem pokręcenie przy gnieździe anteny, czasem po prostu włączenie i wyłączenie telewizora. Co może być przyczyną tych problemów?

    0 3
  • #2 04 Gru 2004 20:36
    DiZMar
    Poziom 43  

    Zapewne antena wielokrotnie wyjmowana w celu podłączenia innej np. gry dzieięcej i wyłamana środkowa część gniazda antenowego (częsty przypadek). Należy wymontować głowicę (tuner) w.cz. polutować naruszone miejsce w głowicy lub wymienić kominek antenowy. To robota jednak dla umiejącego trzymać lutownicę niekoniecznie elektronika.

    0
  • #3 04 Gru 2004 20:36
    jasiek2010
    Poziom 25  

    Witam, wygląda na to że w głowicy jest "luz" przy wejściu,Jeśli chcesz to otwórz głowicę (puszkę) i zobacz czy nie ma tam luzu przy wejściu z anteny przy gnieździe ant. prościej - podłączenie z bolca na płytkę ,(wyrobiony lut) ale pierw musisz byś pewny ze kabel ant. z wtyczką jest ok,no i ogólnie sprawdź luty głowicy,ale te powinny być dobre.Powodzenia

    0
  • #4 04 Gru 2004 21:43
    bakman
    Poziom 2  

    ok, wielkie dzięki za szyba odpowiedź, lutownicę w dłoni trzymam od kilku lat ucząc się jako technik telekomunikacji :) rozwiązania sprawdzę i poinforumję o rezultacie, jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś inne sugestie to będe wdzięczny.

    0