Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik asynchroniczny modulo 7/12

ThaRealiestJEDI 24 Oct 2011 22:05 7591 9
    ThaRealiestJEDI
    Level 2  
    Witam,
    Projektuję licznik asynchroniczny modulo 7/12

Wiem jak zrobić licznik modulo 7 i jak zrobić modulo 12. Jednak nie jestem pewien jak zrobić, układ żeby przerzutniki działały raz jako modulo 7 a raz jako modulo 12. Według założeń do wyboru zakresu mam użyć dodatkowe wejście.

Zrobiłem siatkę dla funkcji 5 zmiennych (4 wyjścia przerzutników i przełącznik) ale po minimalizacji wyszedł mi dość duży twór i zastanawiam się czy idzie to jakoś ulepszyć.

Siatka:
    A traktuję jak przełącznik
    Quarz
    Level 43  
    ThaRealiestJEDI wrote:
    Witam,
    Projektuję licznik asynchroniczny modulo 7/12

Wiem jak zrobić licznik modulo 7 i jak zrobić modulo 12. Jednak nie jestem pewien jak zrobić, układ żeby przerzutniki działały raz jako modulo 7 a raz jako modulo 12. Według założeń do wyboru zakresu mam użyć dodatkowe wejście.

Zrobiłem siatkę dla funkcji 5 zmiennych (4 wyjścia przerzutników i przełącznik) ale po minimalizacji wyszedł mi dość duży twór i zastanawiam się czy idzie to jakoś ulepszyć.

Siatka:
    A traktuję jak przełącznik
    Tylko po co Tobie to wszystko, skoro wiesz jak 'zrobić' jeden i drugi licznik z licznika asynchronicznego liczącego do 12, czyli w technice TTL na układzie średniej integracji typu 7492, pytam retorycznie ... :?: :!: :?:
    Do 12 to w/w liczy 'z urzędu', a do 7 to sobie pomyśl w jaki sposób jego "skrócić" - to są przecież podstawy Podstaw Techniki Cyfrowej ... :!: :idea: :lol:
    ThaRealiestJEDI
    Level 2  
    Quarz wrote:
    ylko po co Tobie to wszystko, skoro wiesz jak 'zrobić' jeden i drugi licznik z licznika asynchronicznego liczącego do 12, czyli w technice TTL na układzie średniej integracji typu 7492, pytam retorycznie ...
    Do 12 to w/w liczy 'z urzędu', a do 7 to sobie pomyśl w jaki sposób jego "skrócić" - to są przecież podstawy Podstaw Techniki Cyfrowej ...

Bez niczego to jest modulo 16 (4 przerzutniki). modulo 7 lub modulo 12 mogę zrobić bez problemu używając jednej bramki NAND podłączonej do wejścia Reset - podłączam do NANda co trzeba i działa. Jednak jak mam mieć modulo 7/12 to do Reset muszę podłączyć co nie co więcej i właśnie nie wiem do końca jak to zrobić.
    Quarz
    Level 43  
    ThaRealiestJEDI wrote:
    Quarz wrote:
    Tylko po co Tobie to wszystko, skoro wiesz jak 'zrobić' jeden i drugi licznik z licznika asynchronicznego liczącego do 12, czyli w technice TTL na układzie średniej integracji typu 7492, pytam retorycznie ...
    Do 12 to w/w liczy 'z urzędu', a do 7 to sobie pomyśl w jaki sposób jego "skrócić" - to są przecież podstawy Podstaw Techniki Cyfrowej ...

Bez niczego to jest modulo 16 (4 przerzutniki).
    Jesteś w błędzie, tak jest w 7493, ale nie w 7492 ... :!: :!: :!: ... ten liczy - jak tu wcześniej napisałem - modulo 12, koniec, kropka.

ThaRealiestJEDI wrote:
    modulo 7 lub modulo 12 mogę zrobić bez problemu używając jednej bramki NAND podłączonej do wejścia Reset - podłączam do NANda co trzeba i działa. Jednak jak mam mieć modulo 7/12 to do Reset muszę podłączyć co nie [spacja zbędna]co więcej i właśnie nie wiem do końca jak to zrobić.
    Wszystko na ten temat jest, np. w monografiach - dwa różne wydania - na ten temat:
    1. Pieńkoś Jan, Turczyński Janusz - "układy scalone TTTL serii UCY74 i ich zastosowania", WKiŁ - Warszawa 1976
    2. Pieńkoś Jan, Turczyński Janusz - "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych", WKiŁ - Warszawa 1986 - wydanie trzecie zmienione
    Jak dotąd to nic lepszego w języku polskim nie ukazało się i pewnie już nie ukaże się.
    Dostałeś tu ode mnie "wędki", wskazałem Tobie "dobre łowisko", a reszta należy do Ciebie ... :!: :idea:
    Wobec powyższego, więcej ode mnie tu na ten temat nie oczekuj - za wyjątkiem akceptacji (lub nie) gotowego i podanego przez Ciebie rozwiązania.

P.S. Obie, w/w wskazane, książki mam w zasięgu swej ręki ... :lol:
    ThaRealiestJEDI
    Level 2  
    Quarz wrote:
    Jesteś w błędzie, tak jest w 7493, ale nie w 7492 ... ... ten liczy - jak tu wcześniej napisałem - modulo 12, koniec, kropka.

Jak modulo 12, jeśli mam 16 stanów?

Mam 4 przerzutniki D połączone dają 2^4=16

Dodano po 7 [minuty]:

Zrobiłem układ metodą prób i błędów. Wyszedł dużo prostszy, niż z minimalizacji tamtych funkcji ale nie wiem jak to 'udowodnić' na kartce.

Quarz
    Level 43  
    ThaRealiestJEDI wrote:
    Quarz wrote:
    Jesteś w błędzie, tak jest w 7493, ale nie w 7492 ... ... ten liczy - jak tu wcześniej napisałem - modulo 12, koniec, kropka.

Jak modulo 12, jeśli mam 16 stanów?
    Scalony licznik asynchroniczny TTL 7492 może mieć 16 różnych stanów, bo ma tetradę wyjściową - 4 wyjścia - ale jest on wewnętrznie "skracany" do 12, ot co, i tym różni się on od scalonego licznika asynchronicznego TTL 7493 - a który liczy 'na maksa', czyli normalnie nie jest on "skracany", ale można go również "skracać".

ThaRealiestJEDI wrote:
    Mam 4 przerzutniki D połączone dają 2^4=16
    A jak z tych przerzutników TTL 7474 zrobisz dwójkowy licznik asynchroniczny, czy synchroniczny, to będzie on liczył - bez "skracania" - modulo 16.

Dodano po 28 [minuty]:

ThaRealiestJEDI wrote:

Dodano po 7 [minuty]:

Zrobiłem układ metodą prób i błędów. Wyszedł dużo prostszy, niż z minimalizacji tamtych funkcji ale nie wiem jak to 'udowodnić' na kartce.
    A to już jest Twoje zmartwienie, nie moje, ja egzamin z tego zdawałem jeszcze przed '70 rokiem ub.w. ... :shock:

ThaRealiestJEDI wrote:
    Ale załącznik - obrazek - zamieściłeś nieregulaminowo i mi "rozwala" okno przeglądarki, a poza tym, to coś 'pozajączkowałeś' na wejściu trzeciego przerzutnika ... :!: :cry: ... popraw to ... :!:
    adam_es
    Level 30  
    Jednym z rozwiązań jest przerzutnik "T" między wyjście ANDa i wejściem przełączającym. W ten sposób co drugi reset od stanu 1110 (0111B) będzie pomijany.
    Quarz
    Level 43  
    adam_es wrote:
    Jednym z rozwiązań jest przerzutnik "T" między wyjście ANDa i wejściem przełączającym. W ten sposób co drugi reset od stanu 1110 (0111B) będzie pomijany.
    Zbędny i dość kosztowny tu 'wodotrysk' ... :!: :shock:
    ThaRealiestJEDI
    Level 2  
    Quarz wrote:
    A to już jest Twoje zmartwienie, nie moje, ja egzamin z tego zdawałem jeszcze przed '70 rokiem ub.w. ...

Bardzo dobrze wiem, że to moje zmartwienie. I z związku z tym pytam bardziej doświadczonych o rady. To kiedy zdałeś egzamin, nijak mi pomaga.

Quarz wrote:
    a poza tym, to coś 'pozajączkowałeś' na wejściu trzeciego przerzutnika ... ... popraw to ...

jest ok, akurat niefortunnie ustawiłem lampkę przez co połączenie o niej "nachodzi" na resztę
    Quarz
    Level 43  
    ThaRealiestJEDI wrote:
    Quarz wrote:
    A to już jest Twoje zmartwienie, nie moje, ja egzamin z tego zdawałem jeszcze przed '70 rokiem ub.w. ...

Bardzo dobrze wiem, że to moje zmartwienie. I z związku z tym pytam bardziej doświadczonych o rady. To kiedy zdałeś egzamin, nijak mi pomaga.
    I tak dostałeś tu tej pomocy za wiele ... :!: :idea:

ThaRealiestJEDI wrote:
    Quarz wrote:
    a poza tym, to coś 'pozajączkowałeś' na wejściu trzeciego przerzutnika ... ... popraw to ...

[j]Jest ok, akurat niefortunnie ustawiłem lampkę przez co połączenie o niej "nachodzi" na resztę.
    Ale ja chcę widzieć to jednoznacznie ... :idea: ... a i dla innych - tu później czytających - jest to istotne by schemat Twój był jednoznaczny.