Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowa pompa MH1300 i brak wody w rurze ssącej

colin39 24 Paź 2011 22:26 5246 4
  • #1 24 Paź 2011 22:26
    colin39
    Poziom 9  

    Popsuła mi się pompa hydroforowa i kupiłem nową MH1300 (omnigena), wydajność 100l/min. Pompę podłączyłem do rury idącej od studni (abisyńska) za pomocą specjalnej przezroczystej rury zbrojonej drutem. Dzięki temu widzę przepływającą wodę. I tu pojawiły się moje wątpliwości - otóż w czasie pracy pompy widać, że woda nie płynie do pompy całą średnicą, a tylko częścią rury. Gdy przestanie pompować, to rura ponownie zapełnia się w 100% wodą.
    1. Czy mam za mocną (za wydajną) pompę w stosunku do wydajności studni?
    2. A może jest to objaw zapowietrzenia pompy?
    3. Czy taki stan może pozostać, czy też muszę coś (co?) zrobić? (obawiam się, że pompa może się zatrzeć)

    2 4
  • #2 24 Paź 2011 22:45
    piotrek124-97
    Poziom 9  

    możliwe że rura ma gdzieś jakąś dziurę i przez nią przedostaje się powietrze i jak pompa pociągnie to wtedy powietrze przedostaje się przez mały otwór . bądź w studni jest za niski poziom i ciągnie też się powietrze

    0
  • #3 05 Lis 2011 17:47
    colin39
    Poziom 9  

    Sprawdziłem poziom wody w rurze studni abisyńskiej i jest już na głębokości 4,5 metra. Tak więc ta hipoteza odpada.
    Nie podejrzewam też, że nieszczelność może być rury pionowej, bo nie jest możliwe, aby po 10 latach taka rura (1 1/4 cala, ocynk) przerdzewiała.
    Ale mam więcej obserwacji zachowania pompy.
    1. Po nocy pompa bardzo wolno pompuje (kilka minut), a w przezroczystym odcinku rury ssawnej widać, że woda płynie tylko 1/3 średnicy rury - można by wnioskować, że to za mała wydajność studni, ale
    2. Gdy przerwę te wolne pompowanie - lub od razu po nocy - zaleję ponownie pompę (rzeczywiście daje się zalać - to bardzo dziwne, bo w rura ssącej, po zakończeniu pompowania zawsze wypełnia się w 100%, a więc wygląda na to, że woda w rurze ssącej jest, a w pompie - nie i dlatego daje się jeszcze zalać...)
    to wtedy pompa zaczyna bardzo szybko pompować i tę samą ilość wody pompuje w ciągu 40 sekund). Jednak w tym wypadku pompowanie jest nierówne. Chwilami pompuje wolno (wtedy pompa pracuje cicho, normalnie), a chwilami pompuje zdecydowanie szybciej - widać to po wodowskazie (wtedy słychać 'grzechotanie' pompy).
    Co może być tego przyczyną?
    Żaden z przypadków opisanych na forum nie jest podobny do mojego...

    -1
  • #4 05 Lis 2011 18:13
    Adasku
    Poziom 14  

    Witam może puszcza smok w studni przez noc lub po dłuższym postoju woda z rury wolno uchodzi do studni lub na skręceniu rur, kolan, ścisków jest nieszczelność.

    0
  • #5 16 Wrz 2014 21:51
    colin39
    Poziom 9  

    Przyczyną było całkowite zamulenie filtra. 2 metry dalej wkopana nowa studnia abisyńska, z tą samą pompą - działa jak nowa. Teraz w ciągu kilkunastu sekund pompuje wymaganą ilość wody. Nowa studnia została wykopana ponad rok temu - nadal jest bardzo dobrze, tak więc hipoteza o zamuleniu poprzedniego filtra wydaje się w pełni uprawniona. Temat do zamknięcia.

    3