Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig Vision 3 19-3831 T diagnoza inwertera XKW194-04

pawel-jwe 25 Oct 2011 09:31 5471 10
    pawel-jwe
    Level 30  
    Witam
    Potrzebuję pomocy w diagnozie inwertera (oznaczenie XKW194-04) od telewizora Grundig Vision 3 19-3831 T. Próbuje go sam naprawić bo cała płyta zasilacz+inwerter (niestety jedna całość) kosztuje ok 300zł (połowa ceny telewizora)
    Daje od razu schemat co by było prościej opisać:
    Objawy są takie: tv się włącza i wszystko działa ok, po 1sek. wygasza się matryca ale dźwięk jest i cała reszta działa, przy czym przez tą 1sek. widać że obraz u dołu jest ciemniejszy. Domyśliłem się że uszkodzony inwerter lub świetlówka.
    Telewizor posiada 2 podwójne świetlówki (jedna podwójna na dole i druga u góry), odłączając kolejno obie i podłączając na odwrót ustaliłem że same świetlówki są ok.
    Więc zacząłem sprawdzać inwerter i tak: rezystancja uzwojenia wtórnego na TR2002 (na tym działa podświetlenie) wynosi 1,1kOhm, natomiast dla TR2003 (na tym nie działa podświetlenie) wynosi 1,7kOhm (we wcześniejszych pomiarach pokazywało nawet 4,4KOhm) - z tego wnioskuje uszkodzony transformator. Ale dla pewności sprawdziłem jeszcze napięcia na wejściu transformatorów (przez tą 1sek. jak działa): na stykach 5-8 IC2007(działający) jest ~12,6V, natomiast na stykach 5-8 IC2011(niedziałający) jest ~10,6V.
    Troszkę mnie dziwi ta różnica napięć. Czy to normalne? Co i jak jeszcze mogę sprawdzić?
    Dodatkowo zrobiłem zdjęcie podejrzanego trafka:
    Fragment uzwojenia wtórnego wygląda jak by się "upiekł", tu w lepszej jakości:
    Nie miałem zbytni styczności z transformatorami więc czy ktoś może potwierdzić, że trafo na powyższych zdjęciach jest uszkodzone?
    radsat
    Moderator
    Różnica napięć 12,6V i 10,6V może wynikać właśnie z tego, że ten drugi transformatorek dostał częściowego zwarcia między-zwojowego, co by potwierdzał pomiar rezystancji (1,7K/4,4K). Jeżeli chcesz, możesz się "pobawić" i zamienić miejscami transformatory, wtedy zobaczysz czy ta różnica napięć zamieni się miejscami.
    Te styki 5,8 nie pomyliły ci się? :wink:
    pawel-jwe
    Level 30  
    Chodziło mi napięcie pomiędzy masą a stykami 5,6,7,8 (są zwarte).
    Co do zamiany transformatorów, to jeśli mam już je wylutować to wole od razu zamontować nowy, dlatego najpierw chce nabrać pewności, że to ten transformator jest sprawcą całego zmieszania. Tym bardziej, że nowy transformator mam okazje kupić w czwartek jak będę w Koszalinie w cenie 10PLN (nowy ze sklepu).
  • Helpful post
    radsat
    Moderator
    Jest duże prawdopodobieństwo że to wina trafka. Skoro masz okazję za 10zł. to ją wykorzystaj i podziel się efektami.
    pawel-jwe
    Level 30  
    No i się wyjaśniło :)
    Kupiłem nowe trafko (swoją drogą polecam sklep www.north.pl - tanio, dużo i solidna obsługa) i dziś wmontowałem. Działa pięknie i żadnych problemów, a wręcz mogę powiedzieć że jest lepiej niż poprzednio.
    Mianowicie wcześniej telewizor bardzo buczał-szumiał (zwłaszcza na StandBy'u, w nocy musiałem wyciągać wtyczkę bo nie szło spać czasem), myślałem że to wina zasilacza. Po wymianie cisza i spokój :)
    Podziękowanie dla użytkownika radsat, że jako jedyny się odezwał i wspomógł. Pozdrawiam
    lamer.
    Level 33  
    pawel-jwe wrote:
    Mianowicie wcześniej telewizor bardzo buczał-szumiał (zwłaszcza na StandBy'u, w nocy musiałem wyciągać wtyczkę bo nie szło spać czasem), myślałem że to wina zasilacza. Po wymianie cisza i spokój :)

No to jeszcze wyjaśnij nam, jaki związek ma transformator inwertera z głośną pracą przetwornicy, w czasie czuwania.

Dodano po 1 [minuty]:

pawel-jwe wrote:
    (swoją drogą polecam sklep www.north.pl - tanio, dużo i solidna obsługa)
    Podasz nam, symbol tego transformatora, oraz ile za niego zapłaciłeś?
    kukeka
    Level 19  
    pawel-jwe wrote:
    Podziękowanie dla użytkownika radsat, że jako jedyny się odezwał i wspomógł.

Miał chyba dobry dzień.

pawel-jwe wrote:
    swoją drogą polecam sklep www.north.pl - tanio, dużo i solidna obsługa)

Nie kupuje od nich nic, bo mają aż za tanio......
    pawel-jwe
    Level 30  
    lamer. wrote:
    No to jeszcze wyjaśnij nam, jaki związek ma transformator inwertera z głośną pracą przetwornicy, w czasie czuwania.

Nie wiem kolego, wiem że buczenie ustało i już (sam się temu dziwie, bo nie spodziewałem się tego efektu).

lamer. wrote:
    Podasz nam, symbol tego transformatora, oraz ile za niego zapłaciłeś?

Symbol to HVT-108, cena jak wcześniej już podałem to niecałe 10zł.

kukeka wrote:
    Miał chyba dobry dzień.

Czyżby kolego kuło Cie to w oczy, prawda jest taka, że temat wisiał przez kilka dni i tylko On się odezwał i potwierdził moje przypuszczenia. Trzeba było wyrazić swoją opinie na temat problemu, a nie teraz oczerniać innych.

kukeka wrote:
    Nie kupuje od nich nic, bo mają aż za tanio......

A ja kupuje od nich nie pierwszy raz i zawsze wszystko było ok, nie rozumiem Twojego podejścia.
    kukeka
    Level 19  
    Quote:
    Symbol to HVT-108, cena jak wcześniej już podałem to niecałe 10zł

http://north.pl/karta/050262r-hvt108-trafo-inwertera-19w-hvt-108-beko,608431.html

Ktoś tu kłamie.

Ogólnie temat zbędny, bo oczywisty i żeby dojść do odpowiednich wniosków wystarczyło posiadać wiedzę z elektroniki na poziomie szkoły podstawowej.

Quote:
    A ja kupuje od nich nie pierwszy raz i zawsze wszystko było ok, nie rozumiem Twojego podejścia.

Ja jeśli coś od nich kupuję, to przez ASWO, bo mam zarejestrowaną działalność, płacę ZUS i podatki.

Quote:
    Czyżby kolego kuło Cie to w oczy

Nic mnie nie "kuje".
    pawel-jwe
    Level 30  
    kukeka wrote:
    Ktoś tu kłamie.

Teraz mnie oczerniasz, jak nie umiesz szukać to się nie odzywaj...
    http://north.pl/artykul=hvt108.html
    http://north.pl/karta/759551404400-hvt-108-transformator-inwertera-19w-grundig,9608551.html

kukeka wrote:
    Ja jeśli coś od nich kupuję, to przez ASWO, bo mam zarejestrowaną działalność, płacę ZUS i podatki.

A ja nie mam działalności i telewizor naprawiałem swój własny i sam dla siebie.
    lamer.
    Level 33  
    pawel-jwe wrote:
    lamer. wrote:

Nie wiem kolego, wiem że buczenie ustało i już

Skoro nie wiesz, to nie wypisuj, że jedno z drugim miało związek. Bo jeszcze chwila i na głośną pracę zasilacza w czuwaniu, zacznie się wymieniać transformatory inwertera. :D