Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Własnej budowy system wizualizacji-projekt

magik128 04 Dec 2004 23:50 18136 71
Relpol
    magik128
    Level 22  
    Witam wszystkich

Od pewnego czasu rozmyślam nad domowym systemem wizualizacji muzyki. Sprzęt ten mógłby być wykorzystywany na małych imprezach. Po przejrzeniu forum wpadłem na pomysł scalenia kilku projektów.

1 Trójlampowy stroboskop
    2 Iluminofonia
    3 Wytwornica dymu
    4 Projektory laserowe

Całość miła by być sterowna ze stanowiska DJ. Opcje każdego z urządzeń były by sterowane z pulpitu ,który był by podpięty do komputera. Zaczniemy właśnie od naszej maszyny

Większość osób słucha muzyki za pomocą winampa. Istnieje do niego plugin o nazwie discolitez ,pozwalający sterować 8 wyjściami portu lpt w rytm muzyki. Wiec trzy kanały użylibyśmy na kolorofon , jeden na strobola ,2 na projektory i jeden do dymiary. Pozostaje nam jeszcze jeden wolny kanał. Myślice wiec po co jakaś czarna skrzynka. A wiec z jej poziomu możemy wybrać czy bajery będą sterowane za kompa ,czy ręcznie. Opisze wiec po kolei co by nam to dawało.

1 Dla Stroba było by to ustalane częstotliwości ,wyzwalanie ręczne(trzymamy przycisk ,a on nam mruga) ,oraz praca ciągła. Ostania opcja to sterowanie z kompa.
    .2 Dala kolorofonu to wyzwalanie błysków ręcznie ,analogowo za pomocą sygnału ze wzmacniacza ,lub sterowanie z kompa.
    3 Dla dymiary to tylko sterowanie wypuszczeniem dymu ,lub sterowanie z kompa.
    4 Dal projektorów to sterowanie rzeczne(szybkość obrotów ,silników) i sterownie z kompa

Np. dla projektorów laserowych przewiduje sterowanie mieszane. Szybkość silników ręcznie i włączenie wiązki z kompa. Całość można zobaczyć na niezbyt udanym rysunku.

Czarna skrzynka miałaby takie opcje:
    Dla Stroba (włączenie go, ustawienie częstotliwości, wyzwolenie ręczne generatora (tak jakby całego Stroba włączać i wyłączać) ,sterowanie z komputera.
    -Dla iluminofoni : włączenie jej ,ustawienie czułości kanałów(dla analogowego sterowania),wyzwalanie kanałów ręcznie (za pomocą przycisków),sterowanie z kompa.
    -Dla projektorów :szybkość obrotów, włączanie laserów ,sterowanie z kompa
    -Dla dymiary: Sterowanie ręczne (wypuszczenie dymu) lub z za pomocą kompa.

W tym projekcie(tak to chyba mogę nazwać) komputer jest opcja. Całość mogła by być sterowana za pomocą samej skrzynki. Opcje wybierany by były za pomocą przełączników ,przycisków i potencjometrów. Przepraszam ,ze tak się rozpisałem ,ale chciałem przedstawić to najdokładniej. Proszę o ocenę, pomysły i może małą pomoc przy zrealizowaniu (taki wspólny projekt)
    Dziękuje

P.S
    Czasami zdarza się ,że w muzyce jest jakiś fajny dźwięk ,który chcielibyśmy podkreślić. Po to właśni są te wyzwalania rzeczne.
  • Relpol
    gretzky
    Level 21  
    tak sie składa że mam taką "czarną skrzynke" Pobór mocy przy całym włączonym sprzęcie to ok 10kW (nie posiadam zadnych reflektorów PAR56, 64) konsole mam podzieloną na 3 częsci. Pierwsze 4 guźiki służą do włączania np. UV rtęciowej 125W (nie moze byćona podłączona pod jakies ilumionofonie gdyż jak ja wyłązce to dopiero się włączy jak ostygnie lampa) to samo jest z projektorem LCD który jest zbudowany na lampie metalhalogenowej. 14 przycisków mam sterowane poprzez Epromowy komputerek do efektów świetlnych (projekt z elektrody) przełączniki służa do załązcania aby np skaner non stop świecił a nie mrugał 2 ostatnie zielone przyciski słuzą do wyłączenia komputerka i sterowanie samymi przełącznikami.
    przełączniki te czarne dwa z potencjometrami służa do sterowania stroboskopami (zostanaone w najbliższym zcasie usuniete jest w przygotowaniu stroboskop 2500W) czerwnony mały góźiczek w lewym dolnym rogu służy do wypuszzcania dymu z maszynki (pilot mi przeszkadzał bo szlajał się po całym stole, a tak to wypuszczam dym kiedy chce i ile chce)
    magik128
    Level 22  
    Człowieku tylko pozadzrościć tego sprzetu!!! Ale ja narazie nie mam kasy na taki rozbudowany sprzęt ,a ty na pewno trochę na to wydałeś.Cały myk polega na tym aby do naszej skrzyneczki można było później podpinac mocniejsze sprzęty:)
  • Relpol
    gretzky
    Level 21  
    jak dopadne aparat cyfrowy to porobie fotki całego mojego sprzetu i umieszcze go na elektrodzie (jest tego troche) znalazłem jeszcze zdjęcie koguta który robi fajny efekt

omen_s
    Level 19  
    gretzky czym załączasz urządzenia w twojej "czarnej skrzynce" ?przekaźnikami, triakam, tyrystorami ?
    Możesz mi podać adres stronki z tym komputerkiem ?
    Z jakiego materiału wykonałeś tą "czarną skrzynkę" ?
    gretzky
    Level 21  
    trakami i przełącznikami to zalezy jak mam ustawiony jeden z przycisków końcowych (zielony) jak jest włączony to sterowanie odbywa się przez komputerek który ma 50 wpisanych programów, moge ząłączać przełącznikami efekty tak aby non stop świeciły a nie migały, po wyłączeniu komputerka steruje samymi przełącznikami (np. w czasie powolnej piosenki)

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?fi...-2003/16%20kanalowy%20sterownik%20swiatel.zip
    omen_s
    Level 19  
    Wielkie dzięki za te informacje.
    mam jeszcze kilka pytań: urządzenia sterujesz triakami, więc wszystko na 220V podłączasz do tej skrzynki ? masz z tyłu jakieś gniazdka czy co ?
    Bardzo bym był wdzięczny za kilka dokładniejszych fotek twojej "czarnej skrzynki".
    gretzky
    Level 21  
    różnie mam wyprowadzenia.
    np od komputerka efektami mam wyjscie LPT i do tego podłączoną skretke taka internetowa 2x8 i mam pociągnięty jeszcze kabel z 220V
    to na zdjeciu to własnie taki model sterowania efektami przez sketke jest puszczany sygnał 12V załązca on przełączniki. Moim zdaniem ejst to nawet dobry sposób na sterowanei użądzeniami. gdyż jak bym miał w konsoli gniazdka to bym musiał mase przedłużaczy ciągnąć żeby każde uzasdzenie włączyć , a tak to mam jeden 50metrowy przewód z gniazdkiem co 3 metry no i jak costo sobie tylko daje jakas pzredłuzke niedługa lub rozdzielacz aby kilka efektów podłaczyć.

niebieski, fioletowy - skretka
    czerowny i rózowy - 220V
    caras
    Level 18  
    to ma ktos jakis ciekawy i sprawdzony schemacik sterownik do swiatel. cos w rytm muzyki. na zwykle swaitla jakies skanery i stroboskopy.

zgory dzienkuje
    omen_s
    Level 19  
    caras na elektrodzie jest pełno schematów tylko je poskładać w całość
    A jak w rytm muzyki to najlepiej kolorofon :)
    <ELEKTRYCZEK>
    Level 12  
    Witam

A ja znalazłem fajny programik na elektrodzie który steróje 8 zarówkami przez LPT i działa odrazu nic nie przeba instalować aby działał pod XP!! można w nim zaprogramozać 60 efektów plus można zapisywać efekty na dysku!!! :) Dzisiaj zrobiłem testy i działa!!!

Pozdrawiam
    gretzky
    Level 21  
    wiem który to program
    też sienim bawiłem
    to jest ten "świetlik" ze strony gdzie był opisywany skaner pod LPT
    Szzceże mówiac to program fajny ale bedziesz musaił non stop siedzieć przy kompie i co chwile zmieniać program (ładować nowe pliki z efektami)
    a tak to w komputerku masz 8 przycisów, zmieniasz sobie rozdaje efektu przyśpieszasz go zwalniasz itp
    <ELEKTRYCZEK>
    Level 12  
    gretzky To nie jest program "świetlik nie nie musze cały czas siedzieś i zmieniać programu i prędkosć też jest regulowana!!! Program ten sie zwie "CmK LED"

Pozdrawiam
    gretzky
    Level 21  
    aha no to juz wiem co to za program
    Ściągnij świetlika to jest dopiero wymiatacz :)
    <ELEKTRYCZEK>
    Level 12  
    a działa pod XP bez dodatkowych sterowników i może jakis link do swietlika?

Pozdrawiam.
    gretzky
    Level 21  
    nie wiem czy działa pod XP ale świetlik znajdował sie na stronie gdzie byłą opisana praca dyplomowa na temat skanera dyskotekowego opartego na silnikach krokowych, programik silnikrok Nie pamiętam dokłądnego adresu stronki. wiem ze jest w internecie jak znajde to dam znać
    caras
    Level 18  
    cmk_led fajny programik ale do poczatkujacych.......
    malo funkcji
    grzespower
    Level 14  
    Mam tu fajny schemat sterownika do reflektorów ( np PAR). Działa w rytm muzyki. Nie jest przewidziany do współpracy z komputerem. Ale przerobienie go do współpracy z kompem ( np przez dilteza ) nie powinno być trudne. Oto link:

http://sound.westhost.com/project62.htm
    Misiak =)
    Level 12  
    wlasnie jestem w trakcie robienia tego projektu, tylko ze bez chasera, S2L itp. bajerow. Sam sciemnacz i na wyjsciu kazdego kanalu (A osobno, B osobno) przekaznik ktorym by sterowal komp. Robil ktos ten projekt (szczegolnie ten Ramp generator)? A moze wie ktos gdzie dostac taki generator?
    pozdr.
    grzespower
    Level 14  
    Raczej czegoś takiego nie kupisz. Ale to naprawde nie jest trudno zrobić, a bez tego nie będzie działało.
    Pozro.
    Bungee
    Level 14  
    Gratzky podziel sie schematem swojej skrzyni. Masz jakies wlasnorecznie robione efekty? Jak tak to wrzuc na forum lub na maila ljbungee(malpa)o2.pl
    Dziex z gory!!

Ps. A co to jest ten komputerek?
    gretzky
    Level 21  
    cze
    schematów takowych nie mam wszystko jest co chwile zmieniane i inaczej konstruowane. W tej konsoli jeżeli to tak mozna nazwać są dwie iluminofonie 1 kanałowe które sterują zarówkami halogenowymi 1kW, iluminofonia 3 kanałowa, wzmacniacz 2x22W, komputerek swietlny o któreym była mowa wcześniej (14 kanałowy) mase pzrełączników przekaźników optotraków i triaków. Mam troche efektów porobionych przez siebie np. Flower 250W, żutniki logo, jeden skaner gobo 100W, 4 zmieniacze kolorów 50W i 100W a pozatym to kilka parów 36 kula laser 50mW, 5 mW , kogut duży, maszynka do dymu 700W, 30metrów weza swietlnego, 2 stroboskopy 60W (w budowie 2500W)

Jak dopadne aparat cyfrowy od kolegi to porobie fotki i umieszcze na forum
    Ciaptak
    Level 14  
    gretzky, ty to zrobiles na jednej plytce??(komputerek)

jak masz czas to wrzuc schemat.

a wie ktos wogle ile to mniej wiecej kosztuje??

ile dales za mixer??
    omen_s
    Level 19  
    gretzky jak wykonałeś żutnik logo i zmieniacz kolorów ? może jakieś rysunki, schematy ?

Do czego potrzebujesz wzmacniacz 2x22w w konsoli ?
    Bungee
    Level 14  
    No wlasnie Gretzky! Badz czlowiekiem, podziel sie z nami tym co masz. Opisz flowery, skaner i zmieniacze kolorow. Jakei schematy sa do nich zeby sie cos dzialo? :)

PS, Prosze i linka do CmK LED i Swietlika
    Ciaptak
    Level 14  
    i napisz skad masz te pionerki i jaki model. a swoja droga to by mnie flower interesowal
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Witam
    ->gretzky Ten programik można powiedzies jest taki sam jak CmK LED też ma 60 programów :)