Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kłopot z termometrem na Atmega i ds18b20

Łukasz040394 26 Paź 2011 15:23 4137 35
  • #1 26 Paź 2011 15:23
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Zrobiłem termometr ze strony http://www.jamnik89pl.gryfracingteam.laohost.net/?page_id=20 jednak wskazuje on złą temperaturę a dolna linijka cały czas miga. Poza tym od czasu do czasu zdarzy się że przez jakiś wskazuje on prawidłową temperaturę wewnętrzną i gdy chcę wtedy zmienić mu temperaturą np chuchając znów ma błędne wskazania. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu i z góry dzięki za udzielone rady.

    0 29
  • #3 26 Paź 2011 15:32
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Tak i na 100% są sprawne i dobrze podłączone.

    Dodano po 3 [minuty]:

    To znaczy że litery i wynik temperatury znika na ułamek sekundy i znów ie pojawia

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Paź 2011 15:47
    snnaap
    Poziom 25  

    Jeżeli wszystko zrobiłeś zgodnie ze schematem i wgrałeś prawidłowy program to jedyne co mi przychodzi do głowy to zimne luty. Poruszaj częściami i sprawdź czy przypadkiem wyniki się nie zmieniają. Czym to zasilasz - jakie jest źródło zasilania?

    0
  • #5 26 Paź 2011 15:53
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Zimnych lutów tez na pewno nie ma zasilam to zasilaczem laboratoryjnym. Nie wiem czy mato jakieś znaczenie ale gdy chcę teraz odczytać zapisany program z atmegi to wyskakuje mi błąd.

    0
  • #8 26 Paź 2011 15:56
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Tak ok 8V, co to znaczy ze mam to wgrać jeszcze raz z weryfikacją?

    0
  • #10 26 Paź 2011 16:00
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Gdy próbuję to zrobić również wyskakuje mi błąd.

    0
  • #11 26 Paź 2011 16:02
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Łukasz040394 napisał:
    Gdy próbuję to zrobić również wyskakuje mi błąd.

    Sugeruję po raz drugi przeczytanie powyższych linków chyba, że wolisz czas nadal tracić.

    0
  • #12 26 Paź 2011 16:05
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Czytam linki a w międzyczasie stosuję się do pozostałych rad.

    0
  • Pomocny post
    #13 26 Paź 2011 16:22
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    OK, napisz później co zmieniłeś, by wykluczyć do końca ewentualne problemy po stronie elektronicznej.

    0
  • #14 26 Paź 2011 17:01
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Połączyłem pin Vcc z AVcc i po podłączeniu zasilania wyświetlają mi się same kwadraty. Wydaje mi się że albo spaliłem atmegę tym połączeniem albo usunąłem z niej program poprzez wcześniejsze próby odczytania lub weryfikacji programu. gdy próbowałem ponownie wgrać program wyskoczył mi błąd podobnie przy próbie odczytu lub zapisu fusebitów.

    0
  • #15 26 Paź 2011 17:04
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Łukasz040394 napisał:
    Połączyłem pin Vcc z AVcc i po podłączeniu zasilania wyświetlają mi się same kwadraty. Wydaje mi się że albo spaliłem atmegę tym połączeniem albo usunąłem z niej program poprzez wcześniejsze próby odczytania lub weryfikacji programu. gdy próbowałem ponownie wgrać program wyskoczył mi błąd podobnie przy próbie odczytu lub zapisu fusebitów.

    Takie połączenie jest jak najbardziej prawidłowe i nie może uszkodzić mikrokontrolera.

    Czy to wszystko co poprawiłeś?
    Co z pinem RESET?
    Co z filtrację zasilania?

    0
  • #16 26 Paź 2011 17:12
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Resetu i zasilania jeszcze nie podłączałem ale kwadraty są wyświetlane również po ponownym rozłączeniu pinów.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Skoro nie uszkodziłem atmegi (w każdym razie tym połączeniem) to czy możliwe bym skasował program przy próbie jego odczytu lub weryfikacji.

    0
  • #17 26 Paź 2011 17:12
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie przykręca się samochodowi jednego koła i sprawdza czy pojedzie.
    Przestań kombinować, tylko zrób porządnie część elektroniczną, według wskazówek z linków powyżej i dopiero włącz zasilanie, zaprogramuj, itd. bo tracisz czas.

    I poczytaj jeszcze dodatkowo wszystkie artykuły z tego działu:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html#dzial_zasilanie_zaklocenia
    to otworzy Ci oczy gdy popatrzysz ponownie na schemat tego projektu.

    0
  • #18 26 Paź 2011 17:49
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Połączyłem reset z Vcc, dałem kondensator 100nF na wejście i Vcc z AVcc i w dalszym ciągu wyświetlają się tylko kwadraty, zastanawia mnie rezystor podciągający przy czujniku, ma wartość 2,2k a w datasheet ds18b20 jest 4,7k czy ma to jakieś znaczenie?

    0
  • #19 26 Paź 2011 18:03
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Kontrast na wyświetlaczy próbowałeś zmieniać?
    Rezystor powinien zadziałać, oczywiście lepiej stosować się do datasheet.

    Pokaż zdjęcia wysokiej rozdzielczości Twojego projektu ze wszystkich istotnych stron.

    0
  • #20 26 Paź 2011 19:05
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Tak zmieniałem kontrast zdjęcia wrzucę jutro bo dzisiaj nie mam na to czasu, frapuje mnie to że jest jeszcze gorzej niż było wcześniej przynajmniej coś pokazywało a teraz są tylko te kwadraty dokładnie to samo jest gdy wyjmę atmegę.

    0
  • #21 26 Paź 2011 19:35
    snnaap
    Poziom 25  

    Kwadraty w jednej linii oznaczają tylko tyle że wyświetlacz się nie znacjonalizował, czyli ATmega nie działa. Wyciągnij ATmege z podstawki i jak masz płytkę stykową podłącz ją na niej i wgraj wsad. Po prostu w obecnej sytuacji w ATmedze jest nieprawidłowy wsad. Musisz wgrać prawidłowo wsad.
    Piszesz że bawiłeś się Fusa Bitami, co zmieniałeś? Może zablokowałeś możliwość programowania.

    0
  • #22 26 Paź 2011 20:08
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Ustawiałem tylko bity CKSEL ale robiłem to tylko po to by sprawdzić czy jest połączenie z atmegą mam programator usbasp i on podobno nie wymaga ustawiania fusebitów. Co to jest ten wsad?

    Dodano po 25 [minuty]:

    Już doczytałem co to jest wsad a fusebity tak na wszelki wypadek ustawiłem na 8MHz.

    0
  • #23 26 Paź 2011 20:15
    snnaap
    Poziom 25  

    Łukasz040394 napisał:
    Ustawiałem tylko bity CKSEL ale robiłem to tylko po to by sprawdzić czy jest połączenie z atmegą mam programator usbasp i on podobno nie wymaga ustawiania fusebitów. Co to jest ten wsad?

    Dodano po 25 [minuty]:

    Już doczytałem co to jest wsad a fusebity tak na wszelki wypadek ustawiłem na 8MHz.


    8MHz to prawidłowa wartość dla tego projektu.

    0
  • #24 26 Paź 2011 20:19
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Problem polega na tym że nie mogę wgrać programu ponieważ wyskakuje mi błąd.

    0
  • #26 26 Paź 2011 21:01
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Tak przez rezystor, fusebity mogłem ustawić podczas pierwszego programowania mikrokontrolera a teraz nie mogę ustawić ani ich ani wgrać programu.

    Dodano po 26 [minuty]:

    Jest to błąd o treści error writing flash

    0
  • #27 26 Paź 2011 21:06
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Łukasz040394 napisał:
    Tak zmieniałem kontrast zdjęcia wrzucę jutro bo dzisiaj nie mam na to czasu, ...

    Nie masz, ale na posty odpowiadasz ...

    0
  • #28 26 Paź 2011 21:11
    Łukasz040394
    Poziom 8  

    Nie mam czasu na cykanie fotek zgrywanie ich na komputer itp. teraz uczę się do kartówki i od czasu do czasu zerkam na forum żeby nikt nie powiedział że nie interesuje się własnym tematem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zdjęcia bedą jutro ok godziny 19.00.

    0
  • #29 26 Paź 2011 21:11
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    To lepiej nie zerkaj tylko skup się na jednym, bo ani jednego ani drugiego nie zaliczysz dobrze. My zaczekamy do jutra :)

    0
  • Pomocny post
    #30 27 Paź 2011 14:30
    Sławek-K
    Poziom 15  

    Nie zablokowałeś przypadkiem ATmegi ustawiając błędnie FUSE bity...?
    Same kwadraty na LCD - to by oznaczało , że LCD jest zasilany , ale nie dostaje rozkazów. Wina w uP sprzętowa lub też programowa.

    0
  Szukaj w 5mln produktów