Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie Euroster 2026TX do pieca Vitodens 100

petecky 27 Oct 2011 16:19 4642 13
    petecky
    Level 9  
    Witam,
    mam pytanie jak podłączyć ze sobą powyższe?
    W piecu mam styki 1 - L - N a Euroster ma COM - NC- NO.
    Instrukcja Euroster pisze żeby użyć COM - NO, tylko do których styków w piecu je podłączyć.

Dziękuję za pomoc :)

Piotr
  • Helpful post
    deltech
    Level 13  
    Witam
    Eurostera podłącz do styku 1 i L na listwie X9 ( po uprzednim wypięciu mostka)
    petecky
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź :)

Dopytam jeszcze czy wszystko jedno, czy podłączę
    1 - COM
    L - NO

czy

1 - NO
    L - COM

?
  • Helpful post
    deltech
    Level 13  
    generalnie wszystko jedno ale podłącz com do L :)
    Prorok78
    Level 12  
    Witam i mam szybkie pytanie pomocnicze - mam dokładnie taki sam zestaw, podłączony i działający. Potrzebuję do kompletu podpiąć sterownik Lecham RT-08T (sterownik kominka z płaszczem), tak by po rozpaleniu kominka, sterownik ten blokował mi piec, niezależnie od poleceń/wskazań eurostera. z góry dziękuję :)

edit: po przemyśleniu, wydaje mi się że powinienem podłączyć oba sterowniki do styków pieca (w miejsce orginalnego mostka) szeregowo.

Do tego:

Z Eurostera wziąć przewody COM i NO - w ten sposób piec jest zablokowany (rozwarty) do momentu gdy euroster da sygnał 'zapal się' czyli zewrze styki.

Z sterownika kominka, wziąłbym styki COM i NC - w ten sposób, gdy kominek jest wygaszony, styki są zwarte, i sygnał 'zamknięcia/zapalenia pieca' z Eurostera może przepłynąć. Gdy rozpalę kominek, styki będą rozwierane więc niezależnie od stanu Eurostera sygnał nie przepłynie i piec się nie załączy.

Pytanie tylko czy tak można i czy nic nie spalę ??:)
    Prorok78
    Level 12  
    ok czyli tak:

(piec) com => (Euroster) L => (Euroster) NO => (Kominek) COM => (Kominek) NC => (Piec) 1

To by dało całość połączenia. Czy może jakoś inaczej? Nie jestem pewny połączenia pomiędzy sterownikami :)
    andrefff
    Level 36  
    Powinno zadziałać bez problemu. I tak na wypadek błędu którego nie widzę, nic się nie wydarzy. Wszystkie stany są bez napięciowe.
    Prorok78
    Level 12  
    Dzięki serdeczne za pomoc :) - ostatnie pytanie mam - jak rozumiem, rozwarcie zacisków w piecu (zdjęcie mostka) blokuje odpalenie pieca całkowicie?? czy tylko blokuje funkcję CO a grzanie zbiornika CWU pozostaje aktywne ??
    andrefff
    Level 36  
    Tylko funkcję CO.
    A Ty masz jeszcze zasobnik ?
    Prorok78
    Level 12  
    Ano mam - mój kociołek to vitodens 100 jednofunkcyjny + vitocell (zasobnik)
    andrefff
    Level 36  
    Nie wiem jak jest rozwiązane podgrzewanie zasobnika. Jest tam zapewne zawór trój-drogowy, tak, że nie powinno mieć to żadnego znaczenia.
    Prorok78
    Level 12  
    Tak - jest zawór 3 drogowy zintegrowany w piecu (doczytalem w instrukcji).
    Podpiąłem wszystko tak jak opisane powyżej - oba sterowniki szeregowo, Euroster NO, Kominkowy NC, wszystko działa pięknie :):) Dzięki serdeczne za pomoc !!!
    petecky
    Level 9  
    Super działa dzięki za poradę!