Witam,
mam pytanie jak podłączyć ze sobą powyższe?
W piecu mam styki 1 - L - N a Euroster ma COM - NC- NO.
Instrukcja Euroster pisze żeby użyć COM - NO, tylko do których styków w piecu je podłączyć.
Witam i mam szybkie pytanie pomocnicze - mam dokładnie taki sam zestaw, podłączony i działający. Potrzebuję do kompletu podpiąć sterownik Lecham RT-08T (sterownik kominka z płaszczem), tak by po rozpaleniu kominka, sterownik ten blokował mi piec, niezależnie od poleceń/wskazań eurostera. z góry dziękuję
edit: po przemyśleniu, wydaje mi się że powinienem podłączyć oba sterowniki do styków pieca (w miejsce orginalnego mostka) szeregowo.
Do tego:
Z Eurostera wziąć przewody COM i NO - w ten sposób piec jest zablokowany (rozwarty) do momentu gdy euroster da sygnał 'zapal się' czyli zewrze styki.
Z sterownika kominka, wziąłbym styki COM i NC - w ten sposób, gdy kominek jest wygaszony, styki są zwarte, i sygnał 'zamknięcia/zapalenia pieca' z Eurostera może przepłynąć. Gdy rozpalę kominek, styki będą rozwierane więc niezależnie od stanu Eurostera sygnał nie przepłynie i piec się nie załączy.
Pytanie tylko czy tak można i czy nic nie spalę ??
Dzięki serdeczne za pomoc - ostatnie pytanie mam - jak rozumiem, rozwarcie zacisków w piecu (zdjęcie mostka) blokuje odpalenie pieca całkowicie?? czy tylko blokuje funkcję CO a grzanie zbiornika CWU pozostaje aktywne ??
Tak - jest zawór 3 drogowy zintegrowany w piecu (doczytalem w instrukcji).
Podpiąłem wszystko tak jak opisane powyżej - oba sterowniki szeregowo, Euroster NO, Kominkowy NC, wszystko działa pięknie Dzięki serdeczne za pomoc !!!