Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kocioł Immergas Victrix 27 Plus nie odpala po sezonie letnim

legion123 27 Paź 2011 23:50 3463 9
  • #1 27 Paź 2011 23:50
    legion123
    Poziom 8  

    Wtam, po przerwie letniej kocioł odpala tylko na kilka sekund i potem pokazuje kod błedu 1 :?: W czym rzecz?

    0 9
  • #2 28 Paź 2011 07:11
    maniuś2
    Poziom 2  

    01 = blokada zapłonu
    02 = blokada przed przegrzaniem
    05 = uszkodzona sonda zasilania c.o.
    10 = brak interwencji presostatu wody
    12 = uszkodzona lub nie podłączona sonda zasobnika
    14 = uszkodzona centralka kontroli zapłonu
    16 = uszkodzony wentylator
    17 = ilość obrotów wentylatora nie właściwa
    26 = uszkodzony presostat wody
    31 = niewłaściwy Sterownik Pokojowy
    Blokady kotła sygnalizowane przez kody 1 i 2 mogą być
    usunięte przez użytkownika przyciskając przycisk RESET
    (7) umieszczony na kotle lub przycisk RESET na
    Sterowniku Pokojowym (jeśli jest podłączony). W momencie
    gdy blokada się powtarza należy wezwać serwisanta
    Autoryzowanego Serwisu Technicznego Immergas.
    Blokada kotła oznaczona przez kod 10 może być
    spowodowana przez: brak wody w obiegu, zablokowaną lub
    uszkodzoną pompę cyrkulacyjną. W pierwszym przypadku
    należy skontrolować czy manometr (6) wskazuje wartość
    ciśnienia pomiędzy 1-1,2 bara, w dwóch ostatnich
    przypadkach należy wezwać Autoryzowany

    2
  • #3 28 Paź 2011 08:39
    legion123
    Poziom 8  

    Kody mam na instrukcji (po norwesku oczywiście!) ale jestem ciekaw co powoduje tą blokadę zapłonu, czy np. dłuższe zastoje kotła itp. Chodził w zeszłym roku na propanie z baterii butli 33kg połączonych specjalnym zestawem z reduktorem i automatem zmiany sekcji L/P. Jest połączony wymiennikiem płytowym z kominkiem z płaszczem wodnym, jest to dodatkowe źródło ciepła, mniej eksploatowane, stąd moje pytania.

    0
  • #4 28 Paź 2011 08:47
    maniuś2
    Poziom 2  

    problemów może być wiele
    piszesz że chodził na baterii butli
    zmieniłeś sposób zasilania?

    0
  • #5 28 Paź 2011 09:30
    strucel
    Poziom 28  

    Ja mam junkersa turbo i problerm był identyczny - okazało się ze jakieś pyły czy inne śmieci osadzają się na elektrodach zapłonowych i iskra nie przeskakuje tam gdzie powinna. Stare sprawdzone rozwiązanie czyli przyłożenie kilka razy umiarkowaną siłą z"liścia" z w obudowę
    powoduje że śmieci opadaja i kocioł zaczyna działać normalnie przez cały sezon do następnej kilkumiesięcznej przerwy.

    0
  • #6 28 Paź 2011 09:56
    maniuś2
    Poziom 2  

    to co ci się gromadzi na elektrodach to nagar z procesu spalania proponuje wezwac serwisanta aby to wyczyścił

    0
  • #7 28 Paź 2011 17:43
    legion123
    Poziom 8  

    Elektrody wyczyściłem na błysk, dysza wymieniona na propan, żadnych śmieci itp.
    Nie zapala się kontrolka płomienia ale odpala, chodzi 15-20 sek. płomień jest i nagle coś odcina, wskakuje kod 1.

    -1
  • #8 28 Paź 2011 18:09
    MarudaP
    Poziom 21  

    Elektrodę jonizacyjną też wyczyściłeś na błysk?

    Jeśli tak, to zmierz napięcie na wtyku płyty, powinno być ok -57 V, a prąd płynący ok 4 μA.

    0
  • #9 28 Paź 2011 19:45
    zybie
    Poziom 30  

    Sprawdż polaryzację N i L na zasilaniu kotła

    0
  • #10 29 Paź 2011 00:28
    legion123
    Poziom 8  

    Jeszcze dość ciekawy objaw, ciśnienie na wyłączonym kotle 1,0-1,1 , po włączeniu skacze na 1.5-1,7.Po wyłączeniu powrót do normy.

    0