Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

podłączenie ngrywarki pod SATA

Pixa83 28 Paź 2011 10:19 3495 32
  • #1 28 Paź 2011 10:19
    Pixa83
    Poziom 9  

    Witam, przeszukałam już całe forum i nic nie znalazłam co by rozwiązało mój problem.
    Może spróbuje wszystko dokładnie opisać. Kupiłam nową nagrywarkę SH-222AB dokupiłam do niej kabel SATA i kabel zasilający ponieważ stary napęd miałam pod szeroką taśmą. W nowym napędzie nie widzę żadnej zworki(być może jej nie ma)
    W komputerze mam 4 wejścia SATA, pod pierwszy zakładam że to główny bo jest niebieski mam podłączony twardy dysk. Gdy podłączam do jednego z tych trzech wejść SATA moją nagrywarkę wyskakuje mi komunikat: "ATA combination Mode Limitation : Only SATA1 is supported. Please shut down the system and remove HDD on SATA2 SATA3 or SATA4 "
    Komputer nie ma wgranego żadnego systemu, w kompie jest jeszcze inny napęd który jest podłączony szeroką taśmą, więc przypuszczam że to nie robi komplikacji.
    Przy próbie odłączenia dysku twardego i podłączeniu napędu wszystko hula , ale wiadomo jak mam puścić windowsa skoro nie ma twardziela :) I koło się zamyka. Z tego wynika że te dwa urządzenia mogą działać tylko pod jednym gniazdem. Tylko pytanie na co te trzy pozostałe ? Czytałam już coś o sterownikach ale nie mam pojęcia co i jak a może w biosie coś trzeba zmienić? Meczę się już na własną rękę od tygodnia i mam już tego dość, chciałabym w końcu to podłączyć :) Czy ktoś jest mi w stanie pomóc bo nie bardzo się na tym znam , pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc .

    0 29
  • #2 28 Paź 2011 10:29
    daronik
    Poziom 11  

    Spróbuj przepiąć napęd pod inne gniazdo SATA, jak masz SATA2 to zmiań na SATA3 lub SATA4. Jak to nie pomoże to ustawienia w biosie.

    0
  • #4 28 Paź 2011 10:33
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podepnij nagrywarkę pod SATA1 a dysk pod SATA2. Bez żadnych zworek itp. Bootowanie w biosie:
    -napęd DVD
    -HDD

    0
  • #5 28 Paź 2011 10:41
    263573
    Usunięty  
  • #6 28 Paź 2011 12:16
    Pixa83
    Poziom 9  

    zmieniłam na disablet i w ogóle dupa nic nie startuje wyskakuje jakieś niebieskie tło i każe mi sprawdzić czy dysk twardy nie jest uszkodzony. Ciężko było wejść do biosa z powrotem .
    Próbowałam też podpiąć dysk pod inne wejście i dalej nic nie widzi dysku pod innym wejściem. Tylko pod tym jednym jedynym wszystko śmiga.
    Nie wiem czy dobrze odczytałam ale ta płyta głowna to chyba tak:

    AMI Bios
    775Twins-HDTV Bios P1.70
    CPU: INtel (R) Pentium 4
    CPU 3.06 GHz

    A co z tymi sterownikami ? Mam płytkę ze sterownikami Intel-ATI tylko jak ją mam puścić bez systemu ? Co trzeba w biosie pozmieniać ?

    Dodano po 28 [minuty]:

    Tak dysk jest w SATA1 DVD w zadnym innym nie działa sprawdzałam po kolei . Ustawienia Biosa
    ATA Combination Mode mam tak : Enabled
    Sata 1 -hard disk
    device: hard disk
    vendor: samsung
    size:200gb
    LBA Mode: suppeorted
    Block mode:16 sectors
    PIO Mode: 4
    Async DMA Multiword DMA-2
    Ultra DMA-6
    S.M.A.R.T: supported

    Type[CD/DVD]
    LBA large mode [auto]
    Block Multisector Transfer [auto]
    PIO Mode [auto]
    DMA Mode [auto]
    S.M.A.R.T [Disabled]
    32 bit Pata TRansfer [ Enabled]

    0
  • #7 28 Paź 2011 12:21
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podepnij nagrywarkę pod SATA1 a dysk pod SATA2. Bez żadnych zworek itp. Bootowanie w biosie:
    -napęd DVD
    -HDD
    Czy wykonałeś taką procedurę?.

    0
  • #8 28 Paź 2011 12:24
    Pixa83
    Poziom 9  

    w biosie mam tylko SATA 1 wiec nie bardzo rozumiem jak to zrobić..
    Jak mam podpięte oba nagrywarka SATA1 i Dysk sata 2 to wyskakuje mi ten komunikat co pisałam wcześniej, nie mogę wejść wtedy nawet do biosa :-/

    0
  • #9 28 Paź 2011 12:28
    Usunięty
  • #10 28 Paź 2011 12:29
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Pixa83 napisał:
    w biosie mam tylko SATA 1 wiec nie bardzo rozumiem jak to zrobić..

    Nie chodzi o bios w tym momencie (narazie go nie ruszaj).
    Podepnij nagrywarkę (taśmą SATA) pod SATA1 a dysk pod SATA2. Bez żadnych zworek itp.
    Dopiero po tym wejdź w bios i ustaw bootowanie:
    -DVD
    -HDD

    0
  • #11 28 Paź 2011 12:30
    Pixa83
    Poziom 9  

    no i wtedy nic nie rusza tylko ten komunikat, nie można wtedy dostać się do biosa przez F2

    0
  • #12 28 Paź 2011 12:35
    263573
    Usunięty  
  • #13 28 Paź 2011 12:36
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Po podłączeniu tego tak jak opisywałem powyżej, wyjmij baterię od biosa na ok 5 minut i włóż ponownie, (rób to gdy komputer jest zupełnie odcięty od zasilania).

    0
  • #14 28 Paź 2011 12:38
    Matuzalem
    Poziom 43  

    Pixa83 - racz doprowadzić formę swych wypowiedzi do stanu zgodnego z zasadami pisowni polskiej.

    0
  • #15 28 Paź 2011 12:51
    Pixa83
    Poziom 9  

    Komunikat zniknął ale jest ekran główny taki :
    Press F11 for boot menu
    Auto Detecting Pri Master ATAPI CD-Room
    Pri Master : Thosiba dvd room
    ULtra DMA-2
    CMOS Checksum Bad
    Press F2 to load default valves and continoue

    Tylko jak wejść teraz w biosa ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Matuzalem napisał:
    Pixa83 - racz doprowadzić formę swych wypowiedzi do stanu zgodnego z zasadami pisowni polskiej.


    A co z moją pisownią nie tak ??

    Zamiast obnażać niedostatki swej uwagi, poświęcanej lekcjom polskiego, wykonaj polecenie (moje wpisy mają ten charakter), bo kolejnego razu nie będzie. [M]

    0
  • #16 28 Paź 2011 12:56
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Zacznij używać dużych liter na początku zdania.
    "Pres F2 to continue"-tutaj masz odpowiedź.

    0
  • #17 28 Paź 2011 13:02
    Pixa83
    Poziom 9  

    Przepraszam postaram się pisać bardziej po Polsku :)
    Tylko tak jak pisałam że nie mogę wejść teraz do biosa przy pomocy F2

    0
  • #18 28 Paź 2011 13:05
    daronik
    Poziom 11  

    Może klawiatura się odpięła albo jakiś błąd biosu zatrzymuje go.

    0
  • #19 28 Paź 2011 13:06
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Do biosa wchodzisz w pierwszych sekundach rozruchu komputera przy pomocy (DEL,F2....zależnie od płyty-jest napisane przy rozruchu jakim klawiszem wchodzi się do biosa).

    0
  • #20 28 Paź 2011 13:10
    Pixa83
    Poziom 9  

    Tak rozumiem, klawiatura jest bezprzewodowa, może po wyciągnięciu tej baterii system jej nie widzi? Staram się i dalej nic :(

    0
  • #21 28 Paź 2011 13:14
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podłącz klawiaturę przewodową i spróbuj.

    0
  • #22 28 Paź 2011 13:16
    Pixa83
    Poziom 9  

    Tylko że ja takiej nie mam :( A innych możliwości nie ma ?
    Załóżmy że załatwię sobie taką klawiaturę i co dalej jak mam wszystko poustawiać?
    Klawiatura załapała , weszłam do biosa i co dalej ? Teraz w ustawieniach mam tak:

    ATA Combination [disabled]
    Onboard IDE -BOTH
    ONboard SATA Controler -Enabled
    SATA Class Cod AHCI
    Primary IDE Master -ATAPI-cd room
    Primary IDE Slave- Not detected
    Secondary IDE-NoT Detected
    Secondary IDE slave-Not detected

    0
  • #23 28 Paź 2011 13:29
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Czytaj powyższe posty. Gdy podłączysz przewodową klawiaturę,napisałem ci jaką procedurę wykonać co do podłączenie i ustawień bootowania.

    0
  • #24 28 Paź 2011 13:44
    Pixa83
    Poziom 9  

    Chciałam zaznaczyć że gdy chce ustawić w biosie bootowanie pokazuje mi tylko pierwszą nagrywarkę tą starą i twardziela, a gdzie ta nowa nagrywarka dlaczego on jej nie widzi ??

    0
  • #25 28 Paź 2011 16:00
    daronik
    Poziom 11  

    W biosie w sekcji Boot -> CD/DVD Drivers definiujesz kolejność napędów optycznych jakie posiadasz - pewnie masz ten stary jako pierwszy. Tak samo z dyskami w opcji hard disk drivers. Teraz te jako pierwsze ustawione urzędzenia są widoczne w opcji bootowania 1,2,3 i dopiero ustawiasz ich kolejność.

    0
  • #26 28 Paź 2011 16:37
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Nie dojdziemy z tobą w ten sposób do porozumienia. Zrób screeny biosa z zakładek bootowania i wklej je tutaj.

    0
  • #27 28 Paź 2011 16:48
    Pixa83
    Poziom 9  

    Teraz mi wyskakuje błąd na niebieskim ekranie 0x0000007B
    Nowego napędu dalej nie widać. Nie mogę nawet zainstalować żadnego systemu, przy próbie instalki Windows Xp Home rusza instalację ale pisze brak dysku. Nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem
    Jak mam zrobić screeny ? :)
    Przepraszam wiem że ze mną ciężko ale nie mam pojęcia na ten temat a kompa zrobić muszę :)

    0
  • #28 28 Paź 2011 16:59
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Po prostu zrób zdjęcia aparatem i wklej je tutaj. Tylko zakładki dotyczące bootowania i wykrywanego przez bios sprzętu.

    0
  • #29 28 Paź 2011 18:31
    Usunięty
  • #30 30 Paź 2011 10:10
    Pixa83
    Poziom 9  

    Tylko jak je wgrać kiedy system woła o nośnik A: czyli dyskietkę, której ja nawet nie posiadam. Próbowałam z płyty oryginalnej ze sterownikami ale niestety woła dyskietkę. Domyślam się że to jedyny największy mój problem

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo