Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena siatkowa i ATX91-niestabilny sygnał DVB-T

avatar255 28 Oct 2011 18:49 8503 17
    Level 13  
    Odbieram sygnał DVB-T na starej antenie siatkowej ze wzmacniaczem.Sygnał z MUX2 (nadajnik na Ślęży) i MUX 3 z Żórawiny.Poziom sygnału MUX2 jest wysoki a MUX3 średni , żaden z nich nie jest jednak stabilny i czasami spada z wysokiego do średniego albo całkiem do zera.Przenosi się to na obraz który jest przerywany pixelozą na MUX 3 a na MUX2 dodatkowo przerwami w dźwięku.
    Podobny problem miałem już z anteną UHF ATX-91 z sygnałem z Wręczycy (100KW) w odległości 60km od nadajnika.Tam też był podobny problem z MUX3.Ta antena też nie była nowa i była trochę zdewastowana, miała powyłamywane elementy.
    Czy ktoś miał już podobny problem i jaka jest przyczyna takiego zachowania się sygnału?
    LeDy
    Level 43  
    Odbieram sygnał DVB-T na starej antenie siatkowej ze wzmacniaczem.Sygnał z MUX2 (nadajnik na Ślęży) i MUX 3 z Żórawiny.Poziom sygnału MUX2 jest wysoki a MUX3 średni , żaden z nich nie jest jednak stabilny i czasami spada z wysokiego do średniego albo całkiem do zera.Przenosi się to na obraz który jest przerywany pixelozą na MUX 3 a na MUX2 dodatkowo przerwami w dźwięku.
    Podobny problem miałem już z anteną UHF ATX-91 z sygnałem z Wręczycy (100KW) w odległości 60km od nadajnika.Tam też był podobny problem z MUX3.Ta antena też nie była nowa i była trochę zdewastowana, miała powyłamywane elementy.
    Czy ktoś miał już podobny problem i jaka jest przyczyna takiego zachowania się sygnału?
    Antena ma być kompletna, mieć właściwy kształt, wymiary, parametry. Połączenie problemu z oboma antenami świadczy o tym , że nie masz zielonego pojęcia o tym co robisz. Wezwij fachowca.
    Level 13  
    To jest wzmacniacz od tej anteny.Czy ktoś wie jaki to może być wzmacniacz?

Level 13  
    Na płytce jest napisane tylko to co widać.Chodzi mi o to jakiej mocy to jest wzmacniacz.W sieci nic nie mogę znaleźć na temat tej płytki.
    danthe
    Level 30  
    W pierwszej kolejności trzeba doprowadzić antenę do porządku lub nabyć nową. Sprawdź też wartość pojemności kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu, ostatnio miałem podobny problem, okazało się że w zasilaczu było tylko 100µF, po wymianie na 470µF sygnał się ustabilizował.
    Level 13  
    Kupiłem nową antenę ale działa to tak samo.To jest raczej wina widoczności .
    Antena jest taka

Link

Poprawiło się troche ale żeby było dobrze to musiałbym kupić długą antenę a nie chce takiej.Najlepszym wyjściem byłaby antena na dachu.
    LeDy
    Level 43  
    Najlepszym wyjściem byłaby antena na dachu.
    A to ty masz ją pod dachem i nie napisałeś tego w pierwszym poście?
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    To jest wzmacniacz od tej anteny.Czy ktoś wie jaki to może być wzmacniacz?

W bardzo dużym przybliżeniu można przyjąć, że jest to wzmacniacz dwu stopniowy, wykonany na tranzystorach bipolarnych, w którym stopnie te mają takie wzmocnienie jak na rysunku :

Łączne wzmocnienie to 15dB + 12dB = 27dB

Pozdrawiam.
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    Nawet przy bardzo dobrym poziomie i jakości sygnału, uzyskiwanych z prawidłowo wykonanej instalacji antenowej, mogą wystąpić na wskaźniku ekranowym tunera DVB-T wachania i zaniki sygmału. Mogą to powodować silne zakłócenia radiowe od iskrzących silników w pobliżu anteny. Zarówno spalinowych bennzynowych, czyli kosiarek, pił do drewna, dmuchaw do liści, motorowerów, jak i komutatorowo-szczotkowych elektronarzędzi domowych, względnie budowlanych. Po prostu, dzisiejsi naprawiacze silnikowi ignorują przepisy nakazujące stosowanie układów przeciwzakłóceniowych. Facet naprawiający elektronarzędzia zwierzył się, że on te "zbędne kondensatory" stosowane jako filtry zakłóceń elektrycznych wyrzuca, gdy mu zwróciłem uwagę po naprawie, że tu czegoś brakuje. Nie wyznał tylko, że po tym zabiegu wypalone komutatory i szczotki klienci przychodzą wymieniać dziesięć razy częściej.
    W odbiorze sygnału analogowego zakłócenia tego typu widać na obrazie TV w postaci poziomych kresek ale na ogół obraz nie zanika. W odbiorze cyfrowym procesor dekodujący próbuje odzielić zakłócenia od sygnału cyfrowego co zajmuje mu czas. Więc obraz się zatrzymuje lub w ogóle znika. Im szybszy procesor ioraz lepszy program dekodujący i korygujący błędy (wraz z buforowaniem w pamięci dekodera odkodowanych części sygnału) tym mniej powinno być zaników i zakłóceń obrazu cyfrowego.

Również zbyt silne wzmocnienie prawidłowego sygnału z anteny lub uszkodzony wmacniacz antenowy mogą powodować zakłócenia, które objawią się na ekranie telewizora w postaci komunikatu tunera DVB-T: Brak sygnału
    ilin_
    Level 12  
    Quote:
    Instalacja polegała na tym, że wyjąłem wzmacniacz od siatki, włożyłem do ATX i zamontowałem w tym samym miejscu (oprócz anteny całainstalacja ta sam

Spróbuj na samym symetryzatorze bez wzamacniacza.
    Jaką odległość masz do Wręczycy ?
    Ja odbieram ją "tylem anteny" z odległości ponad 60 km.
    wojtasju
    Level 10  
    Odległość 68 km. Podejrzewam, że to jakieś przesterowania. Mux na 100 kW a TVP1 i TVP2 po 800 kW. Jakość wskazywana na DVB-T przez odbiornik ( 40B650 ) to 83 (chyba na 100).

Z racji uruchomienia w Błesznie MUX-3 chodzi mi po głowie wykonanie anteny Yaggi dokładnie na 40 kanał - 626 MHz (MUX-2 to 39 kanał, MUX-3 to 41 kanał). Na strychu poniewiera sie stara antena Yaggi na TVP1 z III pasma.

Może uda się odebrać MUX-3 a Yagga "naturalnie" osłabi sygnał TVP1 i TVP2.

Zna ktoś jakiś sprawdzony programdo obliczania wymiarów takiej anteny Yaggi ?

Popraw nazwisko na Yagi (a nie Yaggi) . [SP5ANJ]
    ilin_
    Level 12  
    Jaką odległość masz do Błeszna ?
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

wojtasju z pełnym szacunkiem dla Twojej osoby, ale :

Nazwa anteny Yagi pochodzi od nazwiska jednego z konstruktorów i wynalazców tego typu anteny.
    Pierwszymi, którzy wynaleźli sposób "przesunięcia fazowego" do kształtowania charakterystyki anteny byli Panowie z Japonii Uda i Yagi .

Tu masz więcej informacji o prof. Uda i Yagi : http://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_Yagi .

Proszę poprawić poprzedni wpis aby Panowie Uda i Yagi , na Nas się NIE obrazili . :D

wojtasju napisał :
    Quote:
    Zna ktoś jakiś sprawdzony programdo obliczania wymiarów takiej anteny Yaggi ?

Proszę bardzo.
    Wejdź na stronę Australijskiego Krótkofalowca o znaku VK5DJ i ściągnij program. Na stronie Niemieckiego Krótkofalowca o znaku DL6WU również jest możliwość obliczenia anteny Yagi.

Pozdrawiam.
    ilin_
    Level 12  
    Z podanych odległości wynika ,że nadajników nie masz w jednej linii.
    Dobrze było by abyś podał swoją lokalizację.
    Ja bym widział to tak aby skierować antenę dokładnie na Błeszno.
    Wręczyca będzie pod kątem i automatycznie jej sygnały będą słabsze.
    ATX91 to antena wybitnie kierunkowa i to stwarza szansę.
    Jeśli z Błeszna złapiesz w miarę dobrej jakości TV Puls w analogu to jest szansa na MUX3.

Podejrzanym wydaje mi się ten wzmacniacz w antenie bądź zasilacz.
    Najlepiej było by oba wymienić.
    Zaś testy zacząć od układu pasywnego na samym symetryzatorze.
    Po dokładnym ustawieniu anteny potem można dołożyć wzmacniacz w miarę potrzeby.
    mikstu2
    Level 27  
    wojtasju wrote:
    Do Błeszna ok 60 km.

Przy tej odległości to ja bym nie liczył na odbiór MUX-3 z Błeszna.
    Nadajnik ma tam 2 kW mocy i deklarowany pewny zasięg to max. 15 do 20 km.
    Dochodzi jeszcze sprawa ukształtowania terenu, t.j. czy anteny "się widzą".
    Ale można jednak próbować...