Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rover 420 Bezyna 2.0 98r. Silnik nie odpala po zamianie przewodów

Lop83 29 Paź 2011 09:01 2183 4
  • #1 29 Paź 2011 09:01
    Lop83
    Poziom 7  

    Panowie mam taki problem. Kupiłem Rovera 400 (silnik 2.0 Benzyna 20T4H – 1998r.). Od początku silnik dziwnie pracował (jakby tracił iskrę). Ale na pomiarze kompresji wszystko wyszło idealnie – katalogowo. Wywnioskowałem sobie, że przewody zapłonowe są źle podłączone.

    Znalazłem w internecie parę informacji i zmieniłem układ przewodów. Przy próbie odpalenia w silniku coś strzeliło i nastąpiła cisza.
    Przestawiłem układ przewodów na taki jaki był od początku. Niestety przy próbie odpalenia słychać tylko tak jak by rozrusznik kręcił się jak wiertarka – zupełnie bez oporu. Poza tym silnik zupełnie nie reaguje.

    Co mogło pójść nie tak ? Z zewnątrz nie widać żadnych uszkodzeń, bezpieczniki ok.

    0 4
  • #2 29 Paź 2011 09:04
    milejow
    Poziom 42  

    Sprawdź, czy rozrząd się kręci

    0
  • #3 29 Paź 2011 14:12
    Hans30
    Poziom 27  

    Ja bym też sprawdzanie co się mogło stać zaczynał od tego czy rozrząd się obraca.

    0
  • #4 29 Paź 2011 14:50
    KS2507
    Poziom 23  

    Tak jak piszą koledzy wyżej sporawdz rozrząd podczas wystrzału mogło zerwać pasek.
    Skoro silnik pracował nie równo to trzeba było zacząć od wymiany świec i przewodów.

    0
  • #5 03 Lis 2011 10:16
    Lop83
    Poziom 7  

    Przeskoczył pasek :| Niestety pomimo prawidłowego ustawienia silnik dalej nie chcę odpalić. Rozrząd się nie obraca a rozrusznik kręci jak szalony. Dzisiaj go wyciągnę i będę oceniał straty. Mam nadzieję, że silnik nie ucierpiał :roll:

    Nie sądziłem, że złe podłączenie przewodów może doprowadzić do takich ... problemów.
    Tak przy okazji - ciągle nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat kolejności podłączenia przewodów zapłonowych w tym modelu. Zapłon jest elektroniczny - bezkopułkowy.

    Rover 420 Bezyna 2.0 98r. Silnik nie odpala po zamianie przewodów

    0