Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik elektryczny w kuchence Amica

05 Gru 2004 16:19 11859 3
  • Poziom 17  
    Mam problem z piekarnikiem w ww. kuchence. Problem jest taki, że nie da sie utrzymać zadanej temperatury używając tylko dolnej grzałki, termowentylatorem sobie nagrzewam, potem przełączam na dolną i temp zaczyna spadać z 18 do 150 potem do stu i zatrzymuje się koło 90. Prąd żre grzałka, bo licznik się wyraźnie szybciej kręci, ale jakoś nie daje rady. Górna grzałka jest ponoć tej samej mocy i daje sobie radę. Nie mogę cały czas używać wentylatora, bo mi się ciasto przypala z góry wtedy :).

    Co robić? to tak jest czy coś może być uszkodzone
  • Poziom 1  
  • Specjalista AGD
    Samą górną, ani samą dolną nie nagrzejesz. Spróbuj na górnej i dolnej jednocześnie, oczywiście bez termoobiegu i na najniższym poziomie (ale nie na samym spodzie). Ważne, żeby w piekarniku elektrycznym forma do pieczenia jak najmniej odbijała ciepło. "Srebrne" nadają się tylko do piekarnika gazowego, bo w nim problem jest odwrotny - bardziej grzeje dół. Do elektrycznego najlepsze są czarne matowe. Pod ciasto nie podkładaj folii AL.
  • Poziom 15  
    Witam
    Bardzo ważne jest aby drzwiczki piekarnika dobrze sie domykały. Niedomknięte nawet lekko drzwiczki mogą mieć związek ze spadkiem temperatury. Ciepło zamiast kumulować się w piekarniku uchodzi szparą w górze. Przyczyną niedomykanią się drzwiczek piekarnika mogą byc zawiasy (wygięte). Trzeba to dokładnie sprawdzić. A samo nagrzanie piekarnika trwa też dość długo ok 0,5h. oczywiście bez wentylatora. Dopiero po wyłączeniu termostatu można jechać z ciastem.
    Pozdrawiam smakowicie Klark