Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus A6KM, włącza się ale brak obrazu

29 Paź 2011 15:21 1740 6
  • Poziom 15  
    witam,
    Laptop sam od siebie zaczął się dziwnie zachowywać. Najpierw się sam resetował po wejściu do systemu, przy ładowaniu itp. podczas pracy w systemie również. Aby wyeliminować problemy z płytą główną załadowałem live XP z CD i chodził przez cały dzień nie było żadnego problemu. Niestety dziś jest taka sytuacja, że już od momentu włączenia wiatraki chodzą a ekran czarny tzn. widać że matryca reaguje bo zmienia kolor na aktywną czerń, niestety to na tyle - dysk nie pracuje, po prostu chłodzenie chodzi i to wszystko nic poza tym. Przed momentem udało się go uruchomić na zasadzie - wszystko pracuje ale ekran czarny, ponieważ widać że live CD ładuje system a dysk pracuje. Stawiam, że to wina k. graf. Geforce go 7300 albo płyty. Macie jakieś inne pomysły jak go można jeszcze zdiagnozować?
    pozdr.
  • PCBway
  • Poziom 11  
    sliderps napisał:
    live XP z CD i chodził przez cały dzień nie było żadnego problemu

    Witam,
    Jeżeli komputer działał na LiveCD to ściągnij program do testowania komputera np. Hiren i zrób test.
    Wydaje mi się jednak, że będzie to uszkodzenie płyty głównej.
  • PCBway
  • Poziom 15  
    Ale testować można takie elementy jak RAM, HDD, k. graf. płyty już nie przetestuje. A druga sprawa to - jak narazie próbuje go odpalić po 30 razy i ciągle czarny ekran - za 40 razem zaskoczy widać ekran startowy DEL Bios itp. a za chwile czarny ekran ale komp dalej pracuje i ładuje coś tak jak by mi się ekran wyłączał - więc w takich warunkach nie ma go ja zbytnio zdiagnozować ;)
  • Poziom 29  
    Podgrzać rdzeń układu go 7300 do temp ok. 180 stopni przez 1 – 2 min., Jeśli laptop będzie działał to układ do wymiany na wyprodukowany od roku 2009. Na elektrodzie jest sporo postów o wadzie fabrycznej układów GF serii 6, 7, 8 wyprodukowanych przed 2009 rokiem.
  • Poziom 15  
    foldback napisał:
    Podgrzać rdzeń układu go 7300 do temp ok. 180 stopni przez 1 – 2 min., Jeśli laptop będzie działał


    Masz na myśli, że podgrzany do tej temp. powinien się automatycznie wyłączyć sam gdyby było ok. W jaki sposób go podgrzać? :)
    Teraz zauważyłem, że z k. graficzną na 100% jest coś nie tak ponieważ po wejściu do bios pojawiają się jakieś szlaczki, zniekształcenia graficzne, menu górne zastyga, jakieś kreski - ogólny bajzel, podczas pracy z Live XP także były zniekształcenia obrazu wszędzie tam gdzie przejechał kursor - pytanie czy w takim razie z płytą jest wszystko ok? I ile kosztuje taki nowy/używany układ GF7?
  • Poziom 20  
    foldback napisał:
    Podgrzać rdzeń układu go 7300 do temp ok. 180 stopni przez 1 – 2 min.,..

    Tak się zastanawiam co niby ma zmienić takie podgrzewanie na dodatek rdzenia? Zmieni się jakaś "struktura" w rdzeniu? Bo przecież przy tej temperaturze żadne "zimne luty" nie zostaną poprawione gdyż temp.topnienia kulek pod układem jest znacznie wyższa (ok.210-230 stopni, zalezy od lutu).
  • Poziom 29  
    wibi napisał:

    Tak się zastanawiam co niby ma zmienić takie podgrzewanie na dodatek rdzenia? Zmieni się jakaś "struktura" w rdzeniu? Bo przecież przy tej temperaturze żadne "zimne luty" nie zostaną poprawione gdyż temp.topnienia kulek pod układem jest znacznie wyższa (ok.210-230 stopni, zalezy od lutu).

    Układ graficzny składa się z krzemowego rdzenia, który jest połączony z podłożem PCB. To połączenie jest zalewane klejem. Dopiero takie połączenie jest lutowane w płytę jako układ GPU. Podczas pracy laptopa następuje ciągłe grzanie i chłodzenie tego układu, powstają naprężenia, które po jakimś czasie uszkadzają połączenia w miedzy krzemem a PCB GPU.
    Podczas grzania do 180 stopni klej mięknie w wysokiej temp i naprężenia powodują, że zerwane połączenia na jakiś czas odzyskują kontakt elektryczny.
    Tu został dokładnie i profesjonalnie opisany problem tych układów: http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1050052/nvidia-chips-underfill