Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zelazko parowe IMETEC - poszukuję schematu, lub tłumacza języka włoskiego :)

_dEVIL 29 Paź 2011 20:51 1847 7
  • #1 29 Paź 2011 20:51
    _dEVIL
    Poziom 15  

    Witam,

    Kilka lat temu zakupiłem we Włoszech żelazko parowe, w czasie kilkuletniego użytkowania nie było żadnych usterek oprócz wymiany wyłacznika w rączce żelazka.
    Dziś sprawił mi psikusa i buchną parą z "bazy", rozebrałem bazę, żelazko i okazało się że otwory do pary w żelazku zaszły kamieniem i nie podawał pary.
    Wyczyściłem żelazko podączyłem i działał... 5 minut, teraz wogóle nie grzeje wody w kotle.
    Ma ktoś schemat może tego ustrojstwa ?
    Imetec No Stop 80502.
    Znalazłem na coś w sieci na temat lecz jest w języku włoskim, którego niestety nie znam:(

    http://www.plcforum.it/forums2/index.php?act=ST&f=86&t=73466&

    Pozdrawiam serdecznie.

    0 7
  • #2 29 Paź 2011 22:04
    arkwyl
    Poziom 23  

    A translator? Chociażby google? Wyszukiwarka pokazuje mnóstwo wyników ale tylko w języku włoskim chyba to ulubione żelazko włochów.

    0
  • #3 29 Paź 2011 22:11
    _dEVIL
    Poziom 15  

    arkwyl napisał:
    A translator? Chociażby google? Wyszukiwarka pokazuje mnóstwo wyników ale tylko w języku włoskim chyba to ulubione żelazko włochów.


    Próbowałem, niestety nic z tego.

    0
  • #4 29 Paź 2011 22:18
    arkwyl
    Poziom 23  

    A kolega ma ten schemat ściągnięty? Chodzi mi o włoską wersję? Jeśli tak to niech kolega wrzuci go tutaj w formie załącznika bo nie widzę go w poprzednim linku.

    0
  • #5 30 Paź 2011 00:18
    _dEVIL
    Poziom 15  

    arkwyl napisał:
    A kolega ma ten schemat ściągnięty? Chodzi mi o włoską wersję? Jeśli tak to niech kolega wrzuci go tutaj w formie załącznika bo nie widzę go w poprzednim linku.

    Właśnie nie mam, gdybym miał to nie było by problemu :)
    Ale....

    Rozebrałem to ustrojstwo wziąłem kartkę i długopis, narysowałem sobie co z czym,
    przeanalizowałem działanie, okazało się ze nie ma zera na grzałce które idzie poprzez przekaźnik na PCB, po zwarciu na krótko urządzenie działa:) Przekaźnik słychać że tyka ale nie łączy.... rozebrałem "nierozbieralny" OMRON podłączyłem na krótko i okazało się że zwora nie dopycha styku, wyczyściłem lekko podgiąłem i działa. :)

    Pozdrawiam kolegów i dziękuję za zainteresowanie.

    0
  • #6 30 Paź 2011 04:25
    arkwyl
    Poziom 23  

    Niech kolega zamknie temat.

    0
  • #7 30 Paź 2011 07:07
    dzimi
    Moderator

    Tylko zastanawiam się po co rozbierać ten przekaźnik? Skoro wiadomo że jest uszkodzony to należy wymienić na nowy. Z doświadczenia wiem że próby naprawy styków przekaźnika - czyszczenie, podginanie, itp. i tak kończy się wymianą na nowy przekaźnik. Czy Kolega wziął pod uwagę sytuację że styki mogą się skleić? I skutek takowego zwarcia?

    0
  • #8 30 Paź 2011 12:52
    _dEVIL
    Poziom 15  

    dzimi napisał:
    Tylko zastanawiam się po co rozbierać ten przekaźnik? Skoro wiadomo że jest uszkodzony to należy wymienić na nowy. Z doświadczenia wiem że próby naprawy styków przekaźnika - czyszczenie, podginanie, itp. i tak kończy się wymianą na nowy przekaźnik. Czy Kolega wziął pod uwagę sytuację że styki mogą się skleić? I skutek takowego zwarcia?


    Rozebrałem bo nie miałem pod ręką takiego, a prasować trzeba, święta, wyprasowaną koszulę można założyć....

    Wymienię w przyszłym tygodniu.

    Temat zamykam.
    Pozdrawiam.

    0