Witam. Potrzebuję zrobić układ najlepiej na tranzystorze, gdzie na wejściu podaję napięcie 5V i po jego podaniuna wejściu, na wyjściu otrzymuję połaczenie podanych osobno +12V z danym kablem przesyłowym. Czy to tylko zrealizuję za pomocą przekaźnika ?
Od razu wyjaśniam. Ma to służyć do sterowania wzmacniaczem z poziomu radia samochodowego. Chodzi o to że nie ma wyjścia na radiu do sterowania wzmacniaczem. Jest sygnał w kostce który po włączeniu radia osiąga sygnał ok. 6V ale to nie wystarcza do zasterowania wzmacniaczem. Dlatego Pomysł taki wyszedł aby układ dostając sygnał z radia (te ok. 6V) zasterował pobranym +12V z kostki radia przekaźnikiem który poda ten sygnał na kabel sterowania wzmacniaczem. (Omyłkowo napisałem 5V)
Brakuje diody zabezpieczającej przy cewce przekaźnika. Dodatkowo, rezystor 100ohm na bazie tranzystora (nie podałeś modelu) jest trochę za mały. Możesz dać rezystor 4.7kohm na bazę i tranzystory BC547 i BC337 w układzie darlingtona, rezystor 10kohm między bazą a emiterem. Do wysterowania takiego układu będzie potrzeba zaledwie 1mA.
OK. A wartości oporów ? I czy musi być wstawiony opór pomiędzy bazę emiter ?
Tranzystor BC547B.
Dodatkowow zauważyłem ze przy wył radiu na bazę podawany jest minimalny sygnał < 1V. Sygnał ma wartość po włączeniu 6,8V. Jaki opór dobrać na wejściu aby przy wartości sygnału <1V tranzystor nie był jeszcze wysterowany ? Jaką diodę dobrać ? 1N4148 wystarczy ? Jestem laikiem - jakby to wyglądało w układzie darlingtona bez przekaźnika ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Kurde tam patrzę i niestety chyba bez przekaźnika się nie obejdzie.