Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JTAG XBOX360 błąd bloku 01F w pamięci NAND

Dzaro5 30 Oct 2011 22:16 5518 33
  • #1
    Dzaro5
    Level 11  
    Witam

    Mam taki problem zrobiłem JTAGA metodą na tranzystorach zgrałem kopie pamięci nand 4 razy w każdej był błąd odczytu 01F, teraz jak próbuję wgać Xell-a to nie startuje tylko świeci się zielona dioda i tyle, przypuszczam że problemem jest uszkodzony blok. Próbowałem już zrobić kopię bloku 01F z piku Xell.bin i zapisać go w bloku 3FF ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że zapis i kasowanie bloku 01F też wywala błąd.

    Proszę o pomoc z tym problemem
  • #2
    remek002
    Level 15  
    Tutaj jest tutek jak zrobić remaping złych bloków w Nand
    Wracając do Nand`u to cały Nand powinien mieć wielkość 16,5MB czyli 3ff jeśli chodzi o konsole Xenon/Falcon/Jasper16
  • #3
    Dzaro5
    Level 11  
    Cały nand ma 16,5MB bo to FALCON, zremapować NAND-u nie mogę bo nie mam CPUKeya, najpierw muszę odpalić Xell-a żeby odczytać CPUKeya, proszę o poradę jak remapować plik xella bo prubowalem z wiersza poleceń ale i tak się nie odpala.
  • #4
    remek002
    Level 15  
    Jak już zmodyfikowałeś Nand XeLL`em to powinna konsola ruszyć.
    Tylko zanim wgrałeś XeLL trzeba było zgrać czysty Nand z konsoli.
    Jak wgrałeś wcześniej XeLL i dopiero zgrałeś Nand to będziesz miał problem z KV.bin i z odczytaniem kluczy...
    Jeśli chodzi o remaping to nie musisz mieć klucza, wystarczy do tego 360 Flash Tool oraz Jtag Tool.
    Po prostu musisz odbudować złe bloki.
    Wszystko masz w poradniku w którym podesłałem Link
    Programy znajdziesz na tej samej stronie...
  • #5
    Dzaro5
    Level 11  
    Mam zgrany czysty nand z konsoli z błędem w bloku 01F, problem jest w tym że podczas wgrywania xella do pamięci też wywala błąd zapisu do tego bloku 01F.
  • #8
    remek002
    Level 15  
    Wgraj ten NAND do konsoli i zaktualizuj Dashboard do wersji 2.0.7371.0 i jeszcze raz zgraj NAND i dopiero wgraj XeLL.
    W tej chwili masz za stary Dashboard 2.0.6683.0 i dlatego może nie chce ruszyć XeLL
  • #9
    Dzaro5
    Level 11  
    Dashborda zaktualizowałem wcześniej niż ty mi podałeś, tylko wysłałem nand który zgrałem wcześniej, zgrałem też ten z dashbordem 7371 ale niestety tylko raz w załączeniu. Po wgraniu tego nanda od ciebie konsola pokazała 3 czerwone diody i błąd 0022.

    http://www.fileserve.com/file/HY7JxWA/nand4.bin

    Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

    a może jak bym przelutował pamięć z innej konsoli i wgrał do nie xell-a to by wystartowała, bo przypuszczam że przez ten uszkodzony blok nie chce wstać
  • #10
    remek002
    Level 15  
    Jak już zaktualizowałeś dashboard do 2.0.7371.0 to ten co podałem nie będzie działał, bo nie da się zrobić downgrade i dlatego jest błąd 0022.
    Czym ty to zgrywasz?
    Jeszcze więcej błędów niż wcześniej.
    Spróbuj teraz z tym Nand`em.
    Nic to ci nie da bo każda konsola ma swój Key CPU
  • #11
    Dzaro5
    Level 11  
    Zgrywam to programem NandPro30, wiem że jest jeszcze więcej błędów bo zgrałem go tylko raz myślałem że skoro mam te wcześniejsze to nie będzie problemu.
    A z pamięcią nie chodzi mi żeby z niej odpalić system tylko żeby ja wymazać i wgrać xella żeby wystartował bo tak jak pisałem wcześniej ta ma walnięty blok 01F. Pamięć moim zdaniem nie robi różnicy ważne jest co na nią wgramy i to żeby CPUkey się zgadzał.
  • #12
    remek002
    Level 15  
    Naprawiłem ten NAND i powinno być ok.
    Próbowałeś go wgrać?
    Jakim sprzętem to zgrywasz?
    Użyj programu Jtag Tool on ułatwia życie :D
  • #13
    Dzaro5
    Level 11  
    Jeszcze nie próbowałem bo w domu go nie mam, sprawdzę o 9, zgrywam to Jtag tool-sem wcześniej zaś nandpro 20b

    Dodano po 3 [godziny] 41 [minuty]:

    Wgrałem tego nanda i dalej bląd 0022 :(
  • #14
    remek002
    Level 15  
    Ale po wgraniu XeLL`a jest błąd 0022? Czy po prostu po wgraniu samego Nand`u?
  • #15
    Dzaro5
    Level 11  
    Po wgraniu samego nand'u jest błąd 0022, a po wgraniu xella po włączeniu miga środkowa dioda i obrazu na tv nie ma, a z podłączonym napędem tylko świeci ciągle. Przy prubie odpalenia konsoli za pomocą przycisku wysuwania napędu dopiero za 3 naciśnięciem się wysuwa ale obrazu też nie ma.
  • #16
    remek002
    Level 15  
    A zrobiłeś tak jak na fotce po wgraniu XeLL`a?
    JTAG XBOX360 błąd bloku 01F w pamięci NAND
  • #18
    remek002
    Level 15  
    Spróbuj na diodach 1N4148 i zrób tak jak wyżej na zdjęciu jest.
  • #19
    Dzaro5
    Level 11  
    Ale dla czego miało by nie działać na tranzystorach, wcześniej miałem zrobione metodą na diodach ale też nie działało.
  • #20
    remek002
    Level 15  
    Czy na pewno jest to Falcon?
    Była serwisowana konsola?
  • #21
    Dzaro5
    Level 11  
    Na pewno Falcon złacze zasilania kreska u góry bez kwadrata w środku z hdmi, nie był w serwisie bo jest nowy kupiony w Dani ostatni leżał na półce.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Przylutowałem pamięć z innego xboxa Falcona, ale po wgraniu nand od ciebie też nie startuje

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Na tej pamięci nie ma już błędów.
  • #23
    Dzaro5
    Level 11  
    Zaraz ją wlutuję i zobaczę

    Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

    Niestety to samo 0022
  • #24
    remek002
    Level 15  
    Powinno działać na tym nand`zie co podesłałem, bo jest już bez złych bloków.
    Coś źle jest zrobione.
    Spróbuj wgrać XeLL i zrób na diodach.
  • #25
    piko37
    Level 22  
    Nie wiem czy dobrze kombinujecie bo przy 0022 w moim przypadku zawsze uszkodzony był układ GPU. Chodzi mi o hardware...
  • #26
    remek002
    Level 15  
    Też istnieje taka możliwość.
    Jak ściągałeś radiatory to mogłeś coś uszkodzić a jak nie to pewnie wina nand`u lub coś z GPU albo CPU, tak jak napisał piko37
  • #27
    Dzaro5
    Level 11  
    Ale przed wgraniem xella konsola odpalała się normalnie, chyba że możliwe jest że po wgraniu xella konsola nagrzała się troszkę i czy mogło to wyskoczyć.
  • #28
    piko37
    Level 22  
    Mogło. Ostatnio miałem sytuację że podczas aktualizacji klientowi konsola się wyłączyła. Po ponownym uruchomieniu RROD. Winny był GPU. Po postawieniu konsoli na nogi aktualizacje trzeba było dokończyć.
  • #29
    remek002
    Level 15  
    Spróbuj na początek wymienić pastę pod radiatorach.
    Jak to nie pomoże to zimne luty lub Nand.
  • #30
    Dzaro5
    Level 11  
    Jutro sprawdzę te metody jak coś to postawię nowe kule.