Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak połączyć autoalarm Meta System HPA z centralnym zamkiem (sterowanie minusem)

31 Paź 2011 02:36 4180 8

  • Poziom 11  
    Witam
    Kupiłem corsę z autoalarmem j.w. Domontowałem i elektryczne szyby i centralny zamek. Chciałbym aby centralny zamek był sterowany przez załączanie/wyłącznie autoalarmu.
    Szukałem rozwiązania, ale wszelkie instrukcje i porady operują kolorami przewodów, by określić co z czym połączyć.
    Niestety w moim HPA, w miejscu gdzie nic nie jest podłączone, są same gołe piny, w których tylko tkwią konektorki. A więc nie ma przewodów: czerwono-białego czerwono-żóltego oraz niebiesko-białego i niebiesko-żóltego.
    Czy ktoś mi pomóc i podać pod którymi numerami pinów powinny być podłączone te przewody do podłączania sterowania CZ?
    Ja co prawda szukałem takich pinów, gdzie pojawiałoby się "zwarcie" podczas załączania i wyłączania autoalarmu, przy pomocy omomierza, ale bez rezultatu. Znalazłem za to dwie pary pinów, ciągle zwarte, ale one się rozwierają na krótki okres, jedna podczas załączania, a druga podczas wyłączania.
    Wiem, wiem. Możnaby tutaj zastosować dodatkowe przekaźniki. Ale nie o to chodzi. Faryczny manual pokazuje, że można to połączyć bezpośednio.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Relpol przekaźniki

  • Poziom 11  
    Szanowni koledzy Hans30 i norbert s.:
    Otóż nie wiem dokładnie, czy ja się źle wyraziłem, czy Wy mnie źle zrozumieliście.
    Nie napisałem, że szukam instrukcji do HPA. Instrukcje mam i kilkadziesiąt lat temu nauczono mnie czytać. Więc je przeczytałem "od dechy do dechy". We wszystkich instrukcjach nie ma nawet wzmianki, do których pinów powinny być podłączone kabelki o kolorach:czerwono-biały, czerwono-żółty oraz niebiesko-biały i niebiesko-żółty.
    Napisałem, że szukam numerów pinów, do których powinny być owe kabelki przyłączone. Jako że w moim HPA, jakieś nieczyste siły po prostu owe kabelki z wiązki usunęły.
    Kolego Hans30! Zamiast drwić z kogoś, kto czegoś nie wie, wczytaj się dokładnie w jego pytanie. Nie bądź łowcą punktów, bo taką odpowiedzią mi nie pomogłeś.
    Poza tym jesteście obaj OK, bo przynajmniej zainteresowaliście się moim problemem. Dzięki i za to.
    Czy ktoś jest w stanie podesłać mi JPG-a z fotką oryginalnie przyłączonej wiązki do kostki przyłączeniowej. Z resztą dam sobie radę.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 11  
    Uzbrajam się więc... Dzięki serdeczne.
    Tak. To ja pisałem na PW
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 11  
    Kolego CameR. Ty także nie czytałeś mojego postu. Patrz jak niektórzy wyżej.
    Instrukcję montażu mam i znam ją prawie na pamięć (w języku polskim i angielskim).
    Mam także we włoskim, ale nie znam włoskiego ;((
    Nie pytałem o kolory a o numery pinów, bo u mnie "nieczysta siła" usunęła niepodłączone kabelki.
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie moim problemem.
    Jeszcze raz dziękuję Norbertowi S. i zamykam post