Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieć - brak połączenia po kablu.

teekey 31 Paź 2011 16:08 1419 13
  • #1 31 Paź 2011 16:08
    teekey
    Poziom 8  

    Ponieważ mi zabrakło już pomysłów co może być nie tak liczę na burze mózgów, ewentualne rozwiązania problemu.

    Otóż po aktualizacji programu antywirusowego jeden z moich komputerów w sieci stracił możliwość łączenia się z siecią lokalną. Dwa pozostałe komputery (jeden również po kablu, drugi WiFi) - działają bez zarzutu.
    Router - działa, baa nawet dioda przypisana do felernego komputera oznajmia radośnie, że wszystko jest ślicznie podłączone i powinno działać.
    Początkowo (po restarcie po aktualizacji) komputer zresetował ustawienia Ip i bramek na 0.0.0.0 - ręczne ustawienie na wcześniejsze parametry załatwiło problem "pozyskiwania adresu IP", jednak dalej nie ma on dostępu do internetu, ani sieci gdyż wpisanie 192.168.1.1 nie powoduje wyskoczenia strony konfiguracyjnej routera.
    Kabel - również działa - laptop podpięty pod niego widzi sieć.
    Uznałem, że coś się przepaliło w karcie (mimo braku widocznych zmian na niej), niestety nawet wymiana tejże nie dała rozwiązania. System nie widzi żadnych błędów nie licząc braku możliwości połączenia się z siecią.


    Router TP-Link WR340G
    Felerny komputer - Win XP

    0 13
  • #2 31 Paź 2011 16:16
    Bródka
    Poziom 39  

    Wejdź w menu start/uruchom i wpisz cmd następnie wpisz polecenie ipconfig /all i pokaz wynik z tego co się pojawi

    0
  • #4 31 Paź 2011 16:45
    Bródka
    Poziom 39  

    Ustaw ip na automatyczne, antywirusa instalowałeś na tym komputerze co są obecnie problemy ?

    0
  • #5 31 Paź 2011 16:54
    teekey
    Poziom 8  

    Sieć - brak połączenia po kablu.

    Efekt ip na automatycznym.

    I tak - antywir spowodował problem i niestety deinstalacja, a późniejsza instalacja - nie pomogła.

    0
  • Pomocny post
    #6 31 Paź 2011 16:56
    Bródka
    Poziom 39  

    Jaki to antywirus ?
    Sprawdzałeś czy po odinstalowaniu antywirusa net działa ?

    0
  • #7 31 Paź 2011 16:58
    teekey
    Poziom 8  

    Avira Antyvir - sprawdzałem. Zarówno jak nie był zainstalowany jak i po ponownej instalacji internetu nie ma. Instalacja Kaspersky nie pomogła również.

    0
  • Pomocny post
    #8 31 Paź 2011 16:59
    Bródka
    Poziom 39  

    Avira nie posiada żadnej zapory wiec nie ma prawa blokować neta
    Wejdź w tryb awaryjny z obsługą sieci i zobacz czy tam działa internet

    0
  • #9 31 Paź 2011 17:13
    teekey
    Poziom 8  

    W trybie awaryjnym: Brak internetu. Przy wpisaniu adresu routera "wewnętrzny błąd komunikacji"

    0
  • Pomocny post
    #10 31 Paź 2011 17:17
    Bródka
    Poziom 39  

    Wiec można podejrzewać router lub np uszkodzony kabel, zobacz czy przydziela ip komputerom i czy w ogóle je widzi, karta sieciowa wysyła i odbiera pakiety czy tylko wysyła ?

    0
  • #11 31 Paź 2011 17:22
    teekey
    Poziom 8  

    Kabel i router są ok.
    Kabel sprawdzony na innym komputerze - przesyłał dane.
    Router również działa z racji tego, że pozostałe komputery nie sprawiają kłopotu, co więcej twardy reset nie pomógł "felernemu" w czasie gdy dwa pozostałe działają bez zarzutu.

    Pingowanie WP - 0% straty. Karta samoczynnie nie odbiera pakietów 200+ wysłanych, 5 odebrane (efekt pingu).

    0
  • Pomocny post
    #12 31 Paź 2011 17:29
    Bródka
    Poziom 39  

    Jak możesz pingowac jak nie masz przydzielonych ustawień DHCP ?
    System czysty bez wirusów i spyware ?
    Router nie ma czasami włączonego filtrowania po mac adresie ?
    Pobierz np linuxa ubuntu live cd i zobacz czy na nim działa internet

    0
  • #13 31 Paź 2011 17:40
    teekey
    Poziom 8  

    Do momentu wykasowania antyvira nic nie było, on został skasowany na niepodłączonym komputerze, a potem doinstalowany, więc komputer jest czysty.
    Filtrowania nie ma, a wcześniejsza próba wstawienia również się nie powiodła, więc się tym później nie bawiłem - jest czyste.
    No to pobieram i zobaczymy.

    0
  • #14 14 Lis 2011 16:34
    teekey
    Poziom 8  

    Po kolei:)

    Po wgraniu linuxa internet się pojawił - logiczne było, że problem leżał po stronie windowsa. Głębsze "penetrowanie" ukazało, że w magiczny sposób wraz z resetem komputera od felernej aktualizacji wszystko począwszy od zapory systemowej poprzez sterowniki i wszystko co miało jakikolwiek udział w dostarczaniu internetu padło lub odmawiało dostępu.

    Lekarstwem okazał się stary dobry format i reinstalacja windowsa.

    Nie mniej dziękuję za jakże cenne wskazówki :)

    0