Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon Daniel - brak reakcji silnika ramienia, pourywane kabelki płytki

31 Oct 2011 18:06 3657 11
  • Level 14  
    Posiadam polskiego Daniela G-1100fs. Pierwsza wersja, gdzie min.: połączenia z płytką NIE były na plastikowych złączkach tylko kabelki były lutowane.
    Dostałem gramofon uszkodzony - pourywane były kabelki z płytki głównej. Ze schematu jakoś w końcu doszedłem gdzie mają iść kabelki z zasilania. Uszkodzone były BD135 i BD136 (T126 i T127) oraz BC528 III (T129) - wsadzony BC640.

    Gramofon włącza się i jeśli chodzi o logikę to działa dobrze - sensory reagują prawidłowo.

    Niestety nie działa silnik ramienia. Zostały mi luzem 2 przewody jeden leci poprzez styczniki poszczególnych prędkosci obrotowych oraz krańcówke, która powoduje zatrzymanie silnika no i na silnik i na nim jest 7,8 V przy trybie "STOP" oraz 4,6 V gdy uruchamiam na sensorze jakąś prędkość obrotową - kolor kabelka brązowy.

    Na drugim przewodzie (biały) jest cały czas 20V i kabelek leci na przeciwległy koniec płytki na bazę tranzystora T129 (zakładając, ze jest dobrze poprowadzony ten kabelek, bo przede mną ktoś grzebał). Jest to biały kabelek.
    Niestety nie potrafię sobie z tym poradzić, głowię się nad tym tygodnie, gramofon leży rozebrany i dziennie zaglądam do niego.
    Jest szansa, że inne kabelki są źle podłączone bo jak pisałem ktoś babrał przede mną.

    Poszukuję bądź schematu z pierwszej wersji Daniela, bądź rozpiski kabelków lutowanych do płytki od strony zasilania.
    Z góry dziękuję.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 14  
    Dziękuję za schemat, jednak to niestety nie ten.
    Doszedłem do ładu z kabelkami.

    Mam taki problem, że silnik ramienia cały czas pracuje i "ściąga" ramię na podstawkę. Nawet po wciśnięciu krańcówki "stop" palcem silnik cały czas "dopycha ramię" do pozycji STOP. Po wybraniu dowolnej prędkości na sensorach, silnik pracuje nieco wolniej ale wciąż "w złą stronę".

    BC528 III (T129) - jak był założony, ramię poprawnie wyjeżdżało, opuszczało się itp. Jednak nie działała komenda "STOP". Zamiast tego tranzystora wsadziłem BC640 i teraz usterka jest taka, jak akapit wyżej.

    Nie mam pomysłu co może być skichane. Krańcówka jest dobra.
  • Level 24  
    Czy wstawiając zamiennik nie pomyliłeś polaryzacji ?
    BC528 bazę ma w środku , natomiast BC640 w środku ma kolektor
  • Level 14  
    Uwzględniłem te różnice między tranzystorami.
  • Helpful post
    Helpful for users
    Nie wiem jaki schemat ci jest potrzebny, ale tu masz fragment opisu z schematu, który ja posiadam.

    Gramofon Daniel - brak reakcji silnika ramienia, pourywane kabelki płytki
  • Level 14  
    Problem rozwiązany.

    T129 (w "starym danielu" - BC528 III ) zamieniłem na BC640 jak pisałem wcześniej. Oczywiście uwzględniłem inne wyprowadzenie nóżek. Z czystej ciekawości wlutowałem T129 z "nowego daniela" - BF519 - i wszystko od razu zaczęło działać tak, jak należy.

    Dziękuję za pomoc.
  • Level 2  
    scut wrote:
    Posiadam polskiego Daniela G-1100fs. Pierwsza wersja, gdzie min.: połączenia z płytką NIE były na plastikowych złączkach tylko kabelki były lutowane.
    Dostałem gramofon uszkodzony - pourywane były kabelki z płytki głównej. Ze schematu jakoś w końcu doszedłem gdzie mają iść kabelki z zasilania. Uszkodzone były BD135 i BD136 (T126 i T127) oraz BC528 III (T129) - wsadzony BC640.

    Gramofon włącza się i jeśli chodzi o logikę to działa dobrze - sensory reagują prawidłowo.

    Niestety nie działa silnik ramienia. Zostały mi luzem 2 przewody jeden leci poprzez styczniki poszczególnych prędkosci obrotowych oraz krańcówke, która powoduje zatrzymanie silnika no i na silnik i na nim jest 7,8 V przy trybie "STOP" oraz 4,6 V gdy uruchamiam na sensorze jakąś prędkość obrotową - kolor kabelka brązowy.

    Na drugim przewodzie (biały) jest cały czas 20V i kabelek leci na przeciwległy koniec płytki na bazę tranzystora T129 (zakładając, ze jest dobrze poprowadzony ten kabelek, bo przede mną ktoś grzebał). Jest to biały kabelek.
    Niestety nie potrafię sobie z tym poradzić, głowię się nad tym tygodnie, gramofon leży rozebrany i dziennie zaglądam do niego.
    Jest szansa, że inne kabelki są źle podłączone bo jak pisałem ktoś babrał przede mną.

    Poszukuję bądź schematu z pierwszej wersji Daniela, bądź rozpiski kabelków lutowanych do płytki od strony zasilania.
    Z góry dziękuję.


    Mam podobny problem. Będę wdzięczny za pomoc.Płytka łączona kabelkami, nie złączkami. Po otworzeniu zastałem urwane dwa kabelki idące od wtyczki najprawdopodobniej do płytki (wskazuje na to ich długość). Kabelki w kolorze zielonym i brązowym. Zielony wychodzi z gniazda wtyczki z drugiego konektora (patrząc od klawisza zasilania), brązowy z 4 konektora po przeciwnej stronie (od strony ramienia). Będę wdzięczny za pomoc gdyż nie znalazłem w sieci schematu połączeń do tej płytki. Może ktoś ma podobny model i może zajrzeć.
  • Level 2  
    Dzięki,ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Wśród schematu nie ma tego z połączeniami za pomocą kabelków. Na mojej płytce sensorów jest oznaczenie T4-B 2217-199 A
  • Helpful for users
    Jednak mając schemat ideowy można przecież ustalić skąd się te kabelki urwały. A tak przy okazji, to złącze pokazane na zdjęciu to oryginalna część gramofonu czy jakaś amatorska przeróbka?
  • Level 2  
    Złącze orginalne. Ze schematu nie bardzo mogę odtczytać gdzie powinny być wspomniane kable.