Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch PSB 18 Li-2 tranzystory wolne obroty

kamcio23 31 Oct 2011 23:10 11418 16
    kamcio23
    Level 2  
    Witam mam problem moja wkretarka nie posiada wolnych obrotow tylko szybkie. poczytalem troche na internecie i dowiedzialem sie ze tam na plytce sa tranzystory ktore sie wypalaja. Rozkrecilem wkretarke i zobaczylem ze dwa tranzystory sa spalone pozostały tylko resztki na jednym jest zrobione obejscie pewnie ktos zrobil na krotko... co radzicie czy jest jakis zamiennik tych tranzystorow. nowa plytka to koszt okolo 200zł
    opamp
    User under supervision
    A nie pisało w necie jaki to modele tych tranzystorów?
    kamcio23
    Level 2  
    Znalazłem podobny temat: marekk500 napisał "04NG to NTD5804N. Single N-channel power MOSFET, 40V 69A, prod. ON semiconductor.
    Pozdrawiam." to juz nie wiem każdy pisze coś innego nie znam sie i nie twierdze ze ktos nie ma racji. Może to jest to samo tylko pod inna nazwa...

Dodano po 3 [minuty]:

Oto moja płytka nie udało mi się zrobić lepszego zdjecia.
    xer0
    Level 10  
    Witam. Mam podobny problem, wkrętarka pali tranzystory jak poczuje większe obciążenie. Próbowałem już kilku typów tranzystorów MOSFET n-channel na napiecie 40, 50 lub 60V i pradzie 20A, 40A i 50A - za każdym razem wiertarka podziałała trochę u klienta i wraca z tym samym uszkodzeniem (spalone 2 MOSFETy i rezystory sterujące bramki 33ohm). Czy kolega namierzył właściwy typ/oznaczenie?
    kamcio23
    Level 2  
    Sprzedałem wkrętarkę na części...
    Zielony503
    Level 2  
    Witam
    Mi udało się odczytać z mojego tranzystora prawidłową nazwę.
    Jest to NTD4804N 30 Woltów 117 Amperów.
    Wie ktoś gdzie można coś takiego kupić?
    akopczyk
    Level 2  
    Witaj,

Zamówiłem 5 szt. jak dotrą z chin to dam znać. Wychodzi ok 30 zł za szt.
    enter84
    Level 10  
    kamcio23 wrote:
    Właśnie ze nie podali a na moich nic nie widać bo pozostały tylko resztki...

http://www.serwis.specmajster.pl/product-pol-...I-2-Elektronika-nr-50-Kod-2-609-002-519-.html
    tutaj jest cały nowy układ ale drogo.

Znalazłem tańszy

http://www.technorama.pl/serwis/1/BOSCH/245/c...-Ion__Wiertarko-wkretarka_aku_18V_Li-Ion_46Nm

Trochę odgrzeję kotleta,ponieważ kupiłem ten tańszy zamiennik i się rozleciał po miesiącu użytkowania,serwisant stwierdził przepalenie jakiegoś tam rezystora,że o samym wykonaniu całego układu nie wspomnę.Potem stwierdziłem że zaryzykuję i kupię ten droższy,który okazał się oryginałem i służy do dzisiaj.Czyli jak to mówią chytry dwa razy traci...
    spec2025
    Level 10  
    Witam, mam dokładnie ten sam problem, brak wolnych obrotów, wiertarka przestała nagle działać, nie reagowała aż zaskoczyła bez wolnych obrotów, teraz mrugaja trzy diody poziomu baterii oraz podświetlenie a wkrętarka kręci na dużych obrotach, czy to wina tych tranzystorow??? Jeśli tak to jakie są te lepsze droższe i gdzie je można kupić???
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Tylko że nie tylko tranzystor się pali często dużo więcej w tym tranzystory smd od sterowania.
    Ja to wywalam i daję od Makity lub Ryobi, jest na zawsze. Bosch się nie pokazał projektując bubel, dlatego PSB sa takie tanie.
    majster_
    Level 9  
    Ja mam obecnie dwa takie buble Boscha - wkrętarkę i klucz udarowy obydwa z tym samym problemem.
    Pytam o wylutowanie ponieważ próbowałem hot air i nie idzie. Więc pomyślałem, że może znaleźli sposób na dorabianie do sprzętu zastosowali cynowanie chemiczne bądź jakiś dziwny stop cyny. Przez co uniemożliwiają naprawę. Dodatkowo w kluczu udarowym cała elektronika tranzystory wszystko jest zalane żywicą :( Nic się nie da odczytać.
    majster_
    Level 9  
    A czy komuś udało się zidentyfikować tranzystorki sterujące mosfet-em? Niestety u mnie nie da się odczytać oznaczeń/symboli.

Udało się zidentyfikować jeden Q7 ma oznaczenie 6C, a Q8 ma oznaczenie 5C.

A czy ktoś pomoże rozszyfrować co to za kondensator (na zdjęciu)
    sierpa2pl
    Level 10  
    Mam PSB1800li-2 Działa podświetlenie na dole wkrętarki, jednak nie działa silnik.
    Tranzystory posiadały widoczne ślady przegrzania lakieru - mierząc multimetrem widać, że mają zwarcie. Na tranzystorze są oznaczenia których nie jestem w stanie znaleźć (podaję tak jak są wypisane:

K26 (ON)
    58
    90NG

Wkrętarka z 2018 roku.

Czy wymienione powyżej nadadzą się? (NTD4804N) czy inny?
    w tym wątku są inne oznaczenia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3355522.html#16563856

PS. Lakier schodzi podczas czyszczenia izopropanolem (dzięki temu odczytałem oznaczenie, tak nie były w żaden sposób widoczne)