Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NIssan Terrano II 3.0 d dymienie

batonostrow 01 Nov 2011 10:12 4854 6
    batonostrow
    Level 10  
    Witam. Mam następujący problem z moim Terrano rok 2002 3.0 diesel automat
    Auto ciężko zapala rano, jak odpali to dymi (takim szaro niebieskim dymem, nie ubywa płynu ani oleju, wtryski, świece żarowe są OK) do póki nie ruszę i po przejechaniu kilkuset metrów przestaje. Na ciepłym silniku odpala idealnie ale też dymi, chyba że odpalę go ponownie w krótkim czasie po zgaszeniu, auto przy tym dużo pali. Byłem na kompie i powiedział mi gości że to kąt wyprzedzenia wtrysku ale on się zbytnio na tym nie zna. Czy może ktoś zna taki przypadek i wie co dalej robić, jaka jest faktyczna przyczyna, jaki powinien być kąt wyprzedzenia wtrysku i jak go ustawić. Pozdrawiam.
    decybel91
    Level 42  
    Pompa wtryskowa jakiej produkcji? Zexel?
    batonostrow
    Level 10  
    Na pompie jest napisane BOSCH Zexel
    decybel91
    Level 42  
    No to czeka cię remont pompy. Możesz jeszcze sprawdzić czy rorząd jest OK.
    batonostrow
    Level 10  
    Rozrząd na łańcuchu ale mógł się trochę rozciągnąć. Czy to jest pewne że to pompa? A ten kąt wyprzedzenia? Nie można go jakoś ustawić?
    decybel91
    Level 42  
    Poczytaj o problemach użytkowników Mistubishi 3.2DID z pompą Zexel.
    batonostrow
    Level 10  
    Witam. Tak jak pisałeś kolego, pompa raczej do remontu. Mam jeszcze takie pytanie i może coś wiesz w tym temacie , mianowicie: mam drugą pompę i jest na 100% sprawna tylko kwestia czy muszę przełożyć nastawnik pompy z mojej, czy może zostać ten który jest na pompie, czy nastawnik nie jest jakoś zintegrowany z imobilajzerem w aucie? Pozdrawiam