Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAMSUNG 740N Plus, LS17HALKSY/EDC - dziwne zachowanie inwertera, brak C210

tempus 02 Lis 2011 08:02 2439 2
  • #1 02 Lis 2011 08:02
    tempus
    Poziom 18  

    Witam,

    parę miesięcy temu dostałem do naprawy ten monitor z objawem typu podświetlenie włącza się na około 1 sekundę. Z tego co pamiętam to spuchnięty był przynajmniej jeden kondensator. Wymieniłem wszystkie oprócz dwóch
    o pojemności 820uF/25V, ponieważ nie znalazłem u siebie w okolicy. Po uruchomieniu monitor działał kilka godzin i potem to samo. Sprawdziłem tranzystor kluczujący (AP4511GED) i nie przewodziły obydwa. Po wylutowaniu to samo jednak jakoś po zwarciu ze sobą pinów jakby się odblokowały (zaczęły się zachowywać normalnie). Dlatego go wlutowałem i monitor działał kilka dni bez zarzutu.
    Ale po dwóch może trzech miesiącach monitor wrócił z tą samą usterką. Tym razem tranzystor przewodził normalnie. Wymieniłem pozostałe dwa kondensatory i to samo. Dodam, że rezystancje uzwojeń wtórnych są takie same i wynoszą dokładnie 1001Ω a napięcie zasilania inwertera +14,2V.
    Jednak po tym jak zacząłem dokonywać pomiarów na pierwszych trzech pinach układu sterującego w inwerterze (SEM2005) podświetlenie zaczęło normalnie działać i jest tak już kilka dni. Nic innego nie robiłem. Tak jakbym rezystancją miernika coś rozładował. Podgrzewałem układ SEM2005, kondensatory, diody i nawet rezystory SMD w inwerterze i dalej działa.
    Zauważyłem jeszcze, że brakuje kondensatora C210. Czy ktoś wie czy tak ma być w tej płycie czy jest to wada produkcyjna, ponieważ schematu nie mogę znaleźć? Jeśli ma być to jaką ma mieć pojemność?

    0 2
  • #2 02 Lis 2011 23:05
    dorota_g
    Poziom 17  

    W miejsce 820uF wstaw 1000uF/25V/105st.
    W/g schematu C210 nie ma być.
    Świetlówki sprawdzone? Zimne luty na trafku, kondensatorach WN przy trafku, gniazdach świetlówek?

    0
  • #3 07 Lis 2011 19:32
    tempus
    Poziom 18  

    Elektrolity 820uF/25V 105 stopni zostawiłem, ponieważ takie mają być. Punkty lutownicze po stronie wtórnej poprawione. Zmierzyłem napięcia m.in. na SEM2005 i zwróciłem monitor klientowi. Jeśli wróci, to sprawdzę jeszcze raz napięcia na tym układzie. Dlatego na razie nie zamykam tematu.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo