Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samodzielna nauka podstaw programowania

pmalczyk18 02 Nov 2011 16:55 11947 23
Nazwa.pl
    pmalczyk18
    Level 12  
    Witam forumowiczów.

Bardzo Was proszę o pewne podpowiedzi i wskazówki.

Sprawa wygląda tak że mam 28 lat i 2 lata temu skończyłem byle jakie studia inżynierskie informatyczne (telekomunikacja) i nic z nich nie pamiętam pomijajac że niewiele sie tam wogóle nauczyłem.
    Pracuję obecnie jako handlowiec i chciałbym powoli wrócić do "swojej" branży.

Przede wszystkim chciałbym zacząć póki co samodzielnie (ze wzgl. finansowych) uczyć się jakiegoś języka programowania. Tylko pytanie do Was - jakiego na początek? Chodzi o to by we własnym zakresie zrozumieć sens i ogólną podstawę programowania.

Wiem że nie jest to sprawa na tydzień ani miesiąc ale może mi się uda coś w ten sposób osiągnać.

Jest wiele kursów ale nie znam się i nie wiem na ile są one coś warte. Może polecacie jakąś książkę, czy też kurs które w przystępny sposób wprowadza w programowanie?

Możecie napisać na podstawie swojego doświadczenia kilka uwag dla początkującego? Od jakiego języka zacząć, jak proponujecie wtajemniczać się w kolejne etapy itp. Podchodzę do tematu poważnie i chciałbym naprawdę się czegoś nauczyć.

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam
  • Nazwa.pl
    elly1337
    Level 15  
    Najlepsza nauka to samodzielna nauka, bo kodzisz to, co Cię interesuje.

Ja osobiście zaczynałem od Delphi (dalej jestem skrajnym noobem jeśli chodzi o kodzenie), bo najłatwiejszy, przejrzysty, można dużo ciekawych rzeczy na tym zrobić.

Kursów nigdy nie czytałem (nudy + nie jestem robotem, uczenie się na pamięć u mnie nie działa). Robiłem różne proste programy, które wymyśliłem. Używałem Google, a jak czegoś nie znalazłem to pisałem na forum Elektrody <3

Radzę zacząć od nauki samego Delphi. Object Inspector (Properties - właściwości komponentu, Events - zdarzenia np. OnClick na "Buttonie" to co się stanie gdy klikniesz na przycisk).

Naucz się też instalować nowe komponenty, poprawnie zapisywać i otwierać swój projekt, żebyś się nie wkurzał na stracone źródła nad którymi siedziałeś.

Potem rób proste programy które prowadzą do czegoś większego, ale w każdym uczysz się czegoś nowego.
  • Nazwa.pl
    zibo50
    Level 17  
    Ja polecam bascom dla początkujących. Też dopiero uczę się programować i zacząłem od tego jak to mi właśnie kolega poradziła. Jest to tego książka i płytka testowa na której się uczysz używania języka w praktyce. Myślałem że programowanie jest strasznie trudne ale po przeczytaniu 30 kartek z książki stwierdziłem że to banał. Teraz czekam na swoją płytkę testową i zabieram się do pracy. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to na PW bo mam i tak dużo problemów z "BOGAMI" czyli moderatorami którzy myślą że każda osoba na forum jest na ich poziomie, a dla początkujących nie ma miejsca.
    pmalczyk18
    Level 12  
    Czyli mam dwie propozycje:

1. Delphi
    2. Bascom (mam chyba nawet książkę Marcina Wiazania - Bascom AVR)

A do Delphi kloega proponuje jakąś książkę, kurs. skrypt?

A co myslicie o C++? Zbyt skomplikowany na początek, żeby ogarnąć choćby podstawy? Kiedyś ktoś polecał mi książkę twórcy C - Bjarne'a Stroustrupa - ale nie ukrywam że jest droga. Byłbym gotów zainwestować jeśli ktoś mi powie że faktycznie przyda się dla laika...
    tek-no-logical
    Level 16  
    pmalczyk18 wrote:
    ...ktoś polecał mi książkę twórcy C - Bjarne'a Stroustrupa...
    słyszałem o innych autorach, btw. C to dobry pomysł na początek.
    sigaris
    Level 16  
    Zależy do czego ten język byś potrzebował. Ale nie wszystkie do wszystkiego się nadają.
    Jeśli myślisz o pisaniach programów na PC, to najlepiej C++, bo jest najbardziej popularny i poszukiwany przez pracodawców. Ja osobiście na początek polecałbym Ci książkę Grębosza ["Symfonia C++"] do nauki C++. Stroustrupa też mam, ale moim zdaniem na początek jest nieco trudna. Stroustrup jest o tyle dobry, że to on stworzył język C i potem rozwinął go w C++.

Jeśli do pisania stron internetowych lub aplikacji serwerowych, to polecałbym php.

Jeśli jakieś mikroprocesorki to język C.
    pmalczyk18
    Level 12  
    Tak, chciałbym dążyć do umiejętności pisania na PC. W tym kierunku chciałbym się uczyć i w tym też kiedyś rozglądać się za pracą...

Rozejrzę się za Gręboszem. Myślę że jesli chodzi o bazdy danych, fajny byłby jeszcze Delphi ale nie wszystko naraz...

Muszę najpierw powoli od czegoś zacząć żeby się wdrożyć i nie zniechęcić stopniem skomplikowania...
    sigaris
    Level 16  
    Grębosz jest polskim autorem i dość fajnie tłumaczy. Stroustrup też jest fajny i pokazuje fajne sztuczki, ale na początek można się zrazić. Dlatego polecam Ci tego pierwszego. (Mam książki obu autorów).

Na pewno nie można się na początku zrażać błędami tylko sukcesywnie je rozwiązywać i przez to się uczyć. ;)
    pmalczyk18
    Level 12  
    Właśnie znalazłem na Allegro w rozsądnej cenie za 2 tomy - 65zł. Tylko kiedy przeczytać 1245 stron i kiedy je zrozumieć? :)

No ale trzeba będzie spróbować, bo programowanie wydaje się ciekawe i przyszłościowe...
    Tylko czy sama teoria na poczatek wystarczy?
    mungo
    Level 19  
    Polecam na początek C/C++, popularny język, dużo ofert pracy. Do nauki na początek mogę polecić darmowy kurs "od zera do gier kodera" ładnie wszystko wyjaśnione no i symfonia tylko że niestety płatna.
    A co do wyboru języka to proponował bym rozejrzeć się na rynku pracy jakich programistów najwięcej szukają i uczyć się tego języka.

//edit
    A i samą teoria się nie przejmuj bo w kursach są przykładowe zadanka i ćwiczenia do samodzielnego wykonania (przynajmniej w powyższych)
    sigaris
    Level 16  
    Programowanie ma to do siebie,że teoria jest bardzo zbliżona do praktyki. Więc się nie przejmuj teorią. Staraj się robić jakieś własne programiki. I ucz się usuwać błędy kompilacji.
    A symfonie szybko przeczytasz, bo to szybko się wertuje.
    Dariusz Bismor
    Level 18  
    Jeżeli nie znasz języka C, zdecydowanie odradzam Grębosza.
    Jeżeli na prawdę chcesz nauczyć się programować w stylu orientowanym obiektowo (a do tego C++ został stworzony, ponadto w tym stylu programuje się graficzne interfejsy użytkownika),
    polecam zdecydowanie "C++ Potęga języka" autorstwa A. Koenig, B. Moo. To na początek przeprowadzi Cię przez podstawy (i ma tylko 400 stron!).
    Potem przyjdzie czas na "Thinking in C++" B. Eckela (do znalezienia w sieci za darmo). Potem koniecznie "Wzorce projektowe" Gammy i innych (zwanych Gang of Four).

HTH,
    Dariusz
    elly1337
    Level 15  
    Też mi polecali C/C++ na początek.
    Wiesz jak to się skończyło? Rzuciłem wszystkim po tygodniu i przez wiele miesięcy do tego nie wracałem.

Delphi za to mnie zaciekawiło swoją prostotą i pozwoliło kodzić z uśmiechem na ustach.
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Jeśli chodzi o język C i C++ to polecam książkę "Język C" autorstwa B.Kerningham i D. Ritchie na początek lub (lepiej) jej nowsze wydanie "Język ANSI C" a po zapoznaniu się z treścią i napisaniu pewnej liczby prostych programów, książkę "Programowanie w BORLAND C++" Steve Holzner. Wiadomości w niej zawarte wystarczą do pisania programów na większości platformach. Do pisania programów w DOS i WINDOWS używam Pelles C i Dev Cpp - darmowych programów ściągniętych z internetu. Dobrze jest też poznać język PASCAL, gdyż kolejna polecana przeze mnie książka "Windows od kuchni" R. Wacławek opisuje aspekty programowania w WINDOWS. Aplikacje które wypociłem korzystając z wiadomości w niej zawartych działają również w 95, 97 XP Viście i siódemce.
    A później trochę teorii w rodzaju algorytmów, rekurencji, drzew binarnych, list itd książka "Algorytmy + dane = programy" autorstwa N. Wirth
    pmalczyk18
    Level 12  
    Panowie,

Myślę że ten post na przyszłość przyda sie wielu takim osobom jak ja więc chciałbym to zebrać w całość choć nie ukrywam że to dość ciężka sprawa...

Generalnie prawie każdy z Was poleca na początek język C++. Problem zaczyna się z tym od czego zacząć naukę? Cześć z Was poleca Symfonię Grębosza ale są też i zdania negatywne i inne propozycje. Prawda jest taka że nikt zupełnie świeży nie zacznie nauki od kilku książek ani nawet jednej - napisanej trudnym i ciężkim językiem...

Ale reasumując większość poleca C++, z pomocą "Symfonii" Grębosza i ewentualnie można jeszcze spróbować z Delphi. Zgadza się?

A mam jeszcze pytanie czy tak na zupełny początek dobra będzie książka Marcina Wiazania - Programowanie mikrokontrolerów w języku Bascom czy to wogóle inna bajka?

I wszystkim bardzo dziękuję za wiele cennych informacji!!

Dodano po 18 [minuty]:

Dariusz - czy chodziło dokładnie o tę książkę => "C++. Potęga języka. Od przykładu do przykładu"??

Uważasz że jest dobra na początek? Nie jest zbyt ambitna? :)
    misiek1994
    Level 17  
    Nie chcę cię martwić, ale bascom, jak sama nazwa wskazuje, odnosi się do mikrokontrolerów. Jeżeli chodzi o PC to basic.
    Osobiście proponuje zacząć od podstaw, czyli pascala, lub c. Żadna książka ci nie pomoże, jeżeli sam nie zaczniesz. W teorii wszystko wygląda fajnie, ale jak przyjdzie coś zakodzić to sprawa się komplikuje. Wejdź sobie na przykład na stronę olimpiady informatycznej i napisz kilka zadań na rozgrzewkę. Jak będziesz dobrze znał jeden język i rozumiał idee, to bez większego problemu z czasem przesiądziesz się na inne języki.
    W sieci jest mnóstwo kursów, trzeba tylko zacząć, a reszta sama pójdzie...
    p_zag
    Level 14  
    Witam
    Ja proponował bym Tobie zacząć od zapoznania się z językiem C, bo to świetna baza do nauki innych języków C-podobnych np. C++, C#, Java. Ja tak zaczynałem, na początek nauczyłem się języka C na mikroprocesory AVR w wystarczający sposób do zbudowania własnego zegara na mikroprocesorze Atmega8 [ https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1338039.html ] , a potem nauczyłem się języka Java [ https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2049595.html ] wystarczająco do tworzenia własnych aplikacji [ https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10055085#10055085 ]. Uczyłem się głównie z internetu przeglądając różne strony internetowe, blogi, fora, itp. ,a dodam że nie znam języka angielskiego, ale znam kilka określeń w języku angielskim, które mi wystarczają do pisania własnych programów, no i jest tłumacz internetowy (przeglądarka Firefox + wtyczka). Co do książek to w księgarni wybieraj takie, które po przekartkowaniu choć trochę będziesz rozumiał i to one będą najlepsze w danej chwili.

Piotr
    Matejkos
    Level 20  
    Ja przekornie zaproponuje C# lub Jave do obu jest dużo darmowych przykładów C# w MSDN a do Javy tutorial na stronie Sun-a. Oczywiście C++ jest dobry ale z moich obserwacji wynika iż firmy obecnie szukają programistów właśnie w tych językach. Pisze się w nich szybko co w przypadku nauki daje dość dużą satysfakcję że bez dużego trudu da się coś stworzyć (a to motywuje) po jednym z tych proponuje C++ gdyż jest już jednak niższego poziomu.

Pozdrawiam Matejkos
    cbool10
    Level 14  
    Witam!
    Sorry za odgrzanie kotleta ale nie chce otwierać tematu skoro jest taki który mnie interesuje.
    Ja mam takie pytanie która książka będzie lepsza:

BRIAN W. KERNIGHAN, DENNIS M. RITCHIE
    JĘZYK ANSI C. PROGRAMOWANIE
    WYDANIE II

Nieregulaminowe linki usunąłem. [adamas_nt]
    McMonster
    Level 32  
    cbool10 wrote:
    Witam!
    Sorry za odgrzanie kotleta ale nie chce otwierać tematu z koro jest taki który mnie interesuje.
    Ja mam takie pytanie która książka będzie lepsza 1 czy 2?

Przecież to ta sama książka w obu przypadkach.
    cbool10
    Level 14  
    Tak też właśnie mi się wydawało. A czy warta jest uwagi dla początkującego? Są też ćwiczenia i myślałem żeby w to zainwestować.
    McMonster
    Level 32  
    To z całą pewnością jedna z najlepszych książek do C. Ćwiczenia nie są potrzebne, z samej tej książki można spokojnie się spokojnie nauczyć podstaw.
    michal2409
    Level 12  
    Ja osobiście z doświadczenia poradziłbym Ci zacząć od C, moim zdaniem najprościej na nim wszystko ogarnąć, a później przesiąść się na JAVE lub C# (mniej C++), ale to tylko moje zdanie. Proponuje tak na przyszłość jakieś bazy danych ogarnąć, np. Oracle.
    Defice
    Level 25  
    A ja tradycyjnie (chyba już) polecam poczytać w jednym z pokrewnych tematów

Samodzielna nauka podstaw programowania

Tam już część naszych ekspertów wyraziła swoje opinie, co więcej padło tam już kilka dosyć konkretnych pytań i odpowiedzi dotyczących zastosowań danych języków.