Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS N55SF - kłopot z wydajnością?

02 Lis 2011 22:11 2463 8
  • Poziom 16  
    Witam

    Ostatnio kupiłem nowy laptop ASUS N55SF. Od razu pierwsze co zrobiłem to sformatowałem dysk i postawiłem świeży system. Potem wgrałem ważniejsze sterowniki, takie jak Intel TurboBoost, oprogramowanie WiFi, bluetooth, sterowniki grafiki, touchpada, USB3.0, USB charge, itp.

    Nie wiem czy to mnie sie tylko wydaje ale mam odczucie ze laptop sie dość wolno uruchamia. Posiadam Windows 7 HP i z obserwacji jakie dokonałem na PC też z Win 7, wiem że komputer uzyskuje pełną sprawność wtedy gdy kontrolka połączenia internetowego (obok zegara) uzyska określony stan, tzn albo będzie wskazywała że jest brak połączenia, albo że połączono z siecią. Do póki jest tam taki zielony pierścień sygnalizujący "weryfikację" połączenia to dopóty komputer nie jest jeszcze w pełni uruchomiony, tzn gdy w tym czasie uruchomimy jakiś program to z reguły trzeba poczekać kilka - kilkanaście sekund na jego uruchomienie. A gdy ta kontrolka zacznie skazywać np. brak połączenia (przekreślony X na czerwono komputer) to program uruchomi sie prawie natychmiast.
    W moim laptopie muszę czekać z 3-4min od przyciśnięcia przycisku zasilania do czasu kiedy ta kontrolka się w końcu unormuje. Z 2 min przynajmniej muszę czekać na pojawienie się pulpitu po wciśnięciu zasilania. Nie wiem czy to jest normalne czy ja jestem przewrażliwiony na tym punkcie??

    Druga sprawa, laptop wyposażony jest w Intel Core i5, 4GB RAM, NVIDIA GT555M z 2GB. Posiada wyjście HDMI. Ostatnio w weekend podłączyłem go do telewizora LCD Samsung 32" FULL HD obraz puszczony był tylko na telewizor - monitor wyłączony. Laptop sam dostosował rozdzielczość 1920x1080. Z racji tego że miałem film Avatar w FULL HD (format .mkv) odpaliłem go. Jakość 1 kalsa, z tym że co ok 15-20 sek. obraz tak jakby zwalniał :/ Wyglądało to tak film idzie normalnie i kilka sekund obraz... ciężko to nazwać przycinaniem... raczej tak jakby zwalniał, taki slow motion :D na 1-2 sek i potem normalnie na kilka sekund i znowu to samo.

    Wygląda to tak jakby w tym czasie następowało przeładowanie pamięci nowym fragmentem filmu i w tym czasie obraz zwalnia, proszę się tym nie sugerować to takie moje prywatne odczucie xD

    Więc czemu się tak dzieje?? Nie mam innego filmu w Full HD żeby sprawdzić czy to nie wina filmu. A wydaje mi się że laptop nie powinien mieć problemu z obsługą Full HD na TV. Początkowo myślałem że laptop nie przełącza się na grafike dedykowaną tylko jedzie na tej wbudowanej w procesor, ale po podłączeniu do TV w Panelu sterowania znikają opcje do konfiguracji grafiki Intel więc wydaje mi się że jedzie wtedy na dedyku, ale pewności też nie mam jak to sprawdzić??

    Trochę się rozpisałem :D

    Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    No pewnie coś się żre w środku, że tak się dzieje.

    Ja mam laptopa Asus N52DA
    3 rdzeniowy Phenom 2.1GHz na rdzeniu, 4GB ramu
    grafika Ati Radeon HD5730

    System po 20s jest gotowy do pracy mam Win 7 Ultimate

    Ja zawsze instaluję sterowniki te najbardziej potrzebne od producenta reszta to są śmieci, które powodują zmulanie systemu.

    Najlepiej wyłączyć procesy które nie są potrzebne, żeby nie ładowały się z systemem
  • Poziom 21  
    Jakim programem odtwarzasz ten film? Miełem coś podobnego jak film odtwarzałem prze VLC Player z włączoną opcją aby grafika pomagała w dekodowaniu. Na WPM wszystko chodziło idealnie. Co do długiego włączania to wszystko zależy od ilości ładowanych programów na starcie oraz szybkości dysku. Powyłączaj zbędne programy, zdefragmentuj dysk może to pomorze.
  • Poziom 39  
    Pobierz program soluto i zainstaluj monitoruje on i sprawdza która aplikacja powoduje długie uruchamianie
  • Poziom 16  
    Bródka napisał:
    Pobierz program soluto i zainstaluj monitoruje on i sprawdza która aplikacja powoduje długie uruchamianie


    o dzięki z chęcią wypróbuję, chociaż po formacie i zainstalowaniu tylko najważniejszych sterowników nie jest aż tak źle ;p chociaż myślę że powinno być szybciej ale może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ;p

    Co do drugiej sprawy to problem z przycinaniem, spowalnianiem, itp filmów już rozwiązałem. Okazało się że wystarczyło wyłączyć w TV opcję "Poprawa filmów"... lol...

    Teraz jest 0 zacięć czy jakichkolwiek spowolnień. Nie ma to jak film w rozdzielczości 1920x1080 na telewizorze Full HD, cały ekran to jest scena filmu, brak jakichkolwiek czarnych marginesów od góry i od dołu xD (mowa tu o Avatarze gdzie obraz jest nagrany bez tych pasków u góry i na dole) a gdy podłączy się kablem optycznym laptop do kina domowego, to i dźwięk przestrzenny mamy :D no po prostu jak w kinie... tylko popcornu brakuje xD

    Tak więc jeżeli ktoś ma podobne problemy z odtwarzaniem filmów Full HD na TV nie koniecznie za pomocą tego samego laptopa, to radzę również pogrzebać w ustawieniach swojego telewizora ;p

    P.S. Telewizor firmy Samsung, już ma 3 lata więc nie wiem jak jest w nowszych ;p
  • Poziom 16  
    Sprawdziłem tym programem Soluto 3 razy uruchamiałem system od nowa (tzn włącz-wyłącz). Program pokazał mi że system uruchamiał się za pierwszym razem w 1:30 a potem ~1:20. Aplikacji które uruchamiają się przy starcie jest 77, to pewnie dużo. Te aplikacje są posegregowane w 3 kolory, z tego co czytałem to te oznaczone na zielono można wyłączyć bez wahania, pomarańczowych można start opóźnić a te na szaro nie powinno się ruszać. I tak tych na:

    - zielono jest 5, a ich uruchamianie zajmuje 0.9s
    - pomarańczowo jest 20, a ich uruchamianie zajmuje 23s
    - szaro jest 52, a ich uruchamianie zajmuje 57.6s

    chciałbym więc zapytać fachowców czy to jest normalne?? czy mam się tym przejmować i coś z tym zrobić i czy warto, a może zostawić tak jak jest?

    A czy z tego programu można zrobić jakiś zrzut do pliku??

    Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    Każdy ma inaczej, antywirusy, zapory sa w szarej strefie a one mogą długo ładować system
    Jakiego masz antywirusa ?
    Co do logu to z tego co sie orientuje nie ma możliwości jego wygenerowania
    Wszelkie zmiany można później cofnąć jednym kliknięciem wiec pobaw sie i wyłącz zielone a opóźnij pomarańczowe, zobacz czy antywirus mocno nie opóźnia startu systemu
  • Poziom 16  
    Jako antywirusa używam COMODO Internet Security Premium. Wybrałem go ze względu na to że jest darmowy i oprócz antywirusa posiada firewall, a właśnie na tym mi zależało. Soluto pokazuje że antywirus uruchamia się w 10s i jest w pomarańczowej grupie ;p Ale te 10s można przecież poświęcić dla ochrony komputera ;p

    jeszcze takie jedno pytanie, gdy wprowadzę jakieś zmiany za pomocą tego Soluto to po jego odinstalowaniu one przepadną?? W sensie że musi być on uruchomiony tak??
  • Poziom 39  
    Nie powinny o te wszystkie zmiany można dokonać za pomoca rejestru, polecenia msconfig lub programu microsoft autoruns
    Soluto daje ci informacje co to za programy i ile osób zmieniło ustawienia, jak nie wiesz co i jak to zmień na takie jakie większość zrobiła