Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podlaczenie elektrozaworu w pralce Indesit W84 TX

kowalski_michal 02 Lis 2011 22:51 1850 2
  • #1 02 Lis 2011 22:51
    kowalski_michal
    Poziom 2  

    Witam - prosze o pomoc - pilna sprawa.
    Mialem problem z poborem plynu do plukania w pralce i serwisant kazal mi przeczyscic "wlot" wody do pralki i sprawdzic czy na filtrach nie ma kamienia.. niestety zrobilem to nadgorliwie i wypalem elektrozawor wprowadzajacy wode. Teraz mam 4 kabelki.. i 2 pary gniazd.

    Kabelki:
    1 czerwony luzem
    1 czerwony spiety z 1 bialym
    1 bialy luzem

    Dzwonilem i serwisant powiedzial ze mam spiac bialy+bialy, czerwony+czerwony i bedzie ok... niestety nie jest - pralka nabrala wody (prawie caly beben) i jak powinna wypompowywac - halasuje ale tego nie robi... Jak to podpiac?? Sprawa jest pilna - PROSZE O POMOC!

    0 2
  • Sklep HeluKabel
  • #2 03 Lis 2011 00:09
    RAFAL77
    Poziom 12  

    kowalski_michal napisał:
    pralka nabrala wody (prawie caly beben) i jak powinna wypompowywac - halasuje ale tego nie robi... Jak to podpiac?? Sprawa jest pilna - PROSZE O POMOC!

    Nie właściwe podłączenie przewodów skutkowało by ,nie pobieraniem przez pralkę wody lub pobieranie do nie właściwych komór dozownika na detergent.

    Z Twojego opisu wnioskuję że,problem nie leży w nieprawidłowym podpięciu el-zaworów lecz zatkanej fajce przewodu presostatu, na początek odepnij przewód (gumową rurkę )od presostatu i w nią mocno dmuchnij (zazwyczaj jest pod blatem),słuchaj czy wewnątrz słychać bąble powietrza w bębnie pralki ,jak już to osiągniesz ściśnij przewód palcami (mocno) aby nie zeszło z przewodu powietrze (ciśnienie) i podłącz go z powrotem do presostatu.

    Jeśli pralka nadal nie będzie wylewać wody a pompa będzie pracowała to niestety czeka Cię rozbiórka od spodu może być zatkany przewód łączący zbiornik bębna z korpusem pompy

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 03 Lis 2011 00:42
    peter falk
    Specjalista AGD

    kowalski_michal napisał:
    Dzwonilem i serwisant powiedzial ze mam spiac bialy+bialy, czerwony+czerwony i bedzie ok... niestety nie jest

    Coś mi tu nie gra z tej kolorologii jak patrze na schemat z tego linku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3065315#3065315
    a wersji łaczenia zaworów jak widzę jest kilka i żadna mi nie pasuje do opisu podanego przez w/w serwis.
    Wydrukuj sobie schematy, weź miernik w łapkę i ustalisz na pewno jak powinny być prawidłowo połączone z modułem elkektrozawory.

    0