Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik M542, ciągłe szarpanie silnika

03 Lis 2011 12:18 1371 1
  • Poziom 17  
    Witam, Mam problem ze sterownikiem M542. Po włączeniu sterownika silnik, który normalnie powinien się "zablokować" trzyma, jednakże towarzyszy temu (chyba) ciągła próba zmiany kierunku obrotu i "bicie" silnika. Sterowniki są praktycznie nowe, nigdy nie były używane jeszcze do pracy. Wykonałem 3-osiowy sterownik do frezarki dla brata jakiś rok temu i wtedy przeszedł wszystkie testy pozytywnie więc jestem pewny że wszystko było z nimi w porządku kiedy były nowe, ale od tamtej pory nie były w żaden sposób eksploatowane. Natomiast teraz po upływie pewnego czasu i doczekania się części mechanicznej pojawił się wyżej opisany problem. Sterowniki są już po gwarancji, a więc chciałbym spróbować go odratować. Problem dotyczy tylko jednej osi, aby więc wykluczyć błędy w okablowaniu i uszkodzenie samego silnika, podmieniałem elementy, a także obwody i zawsze problem występuje na tym jednym sterowniku. Pomyślałem też o uszkodzeniu płyty głównej, ale wyjęcie wtyczki sygnałowej niczego nie zmienia w tym przypadku, obserwuje się ciągłe szarpanie po podaniu zasilania. Sprawdziłem Mosfety i transoptory w sterowniku, miernik nie wykazuje zwarć, nic nie wygląda podejrzanie. Napięcie zasilania 42V. Jak myślicie z czym może być problem? W załączniku instrukcja sterownika i opis silników.
    https://obrazki.elektroda.pl/4480802900_1320319027.png
    https://obrazki.elektroda.pl/5087795400_1320319062.png
  • Poziom 17  
    Problem Rozwiązany. Przelutowanie całego PCB i wymiana Mosfetów załatwiła sprawę.