Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AtmegaX/ Podłączenie MOSFET do Uc.

arktik1 06 Lis 2011 17:33 9313 58
  • #31 06 Lis 2011 17:33
    emarcus
    Poziom 35  

    Dar.El napisał:
    Witam
    I te główne oświetlenie będzie mrugać jak świetlówka. Gratuluję pomysłu.


    Może tak bardzo mrugać nie będzie.......
    Ale z drugiej zaś strony, ten projekt przypomina mi 'budowanie' choinki w w/g pomysłu Adama Słodowego w latach 60' i 70' ub. stulecia.
    Porównanie jakiegoś projektu do "Budowy choinki w/g A. Słodowego", było w tamtych latach bardzo wymowne.....

    e marcus

  • #32 06 Lis 2011 19:22
    arktik1
    Poziom 27  

    Nie rozumiem:
    "I te główne oświetlenie będzie mrugać jak świetlówka"
    "ten projekt przypomina mi 'budowanie' choinki w w/g pomysłu Adama Słodowego w latach 60' i 70' ub"
    może jakieś bliższe wyjaśnienia?

  • #33 06 Lis 2011 20:27
    janbernat
    Poziom 38  

    E tam- zaraz mrugać.
    Wszystko zależy od częstotliwości PWM.
    Jak będzie za mała- to będą efekty psychodeliczne.
    Jak za duża- to wpływ indukcyjności przewodów sprawi że będzie słabo świecić.

  • #34 06 Lis 2011 20:51
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    A może prościej kupić transformator do halogenów z wejściem analogowym do regulacji świecenia? Pod to wejście można podłączyć swój układ i odpadnie zabawa z robieniem PWM na taką moc. Z drugiej strony pytanie też jak daleko będzie ten sterownik od żyrandola? Bo puszczanie kilkunastu amperów impulsowo kilkumetrowym przewodem z częstotliwością kilku kHz to ładne zakłócenia zrobi dookoła.

  • #35 06 Lis 2011 20:59
    arktik1
    Poziom 27  

    "ładne zakłócenia zrobi dookoła"
    No właśnie.\
    Chciałem zrobić centralną skrzynkę sterującą oświetleniem w całym domu.
    Ze względu na zakłócenia to chyba jednak nie możliwe, z powodu właśnie długości przewodów.
    Zastanawiam się nad zastosowaniem układów KDSF06, tylko czy tam też będzie problemem długość przewodów?

  • #36 06 Lis 2011 21:19
    atom1477
    Poziom 43  

    Znajomy zrobił coś takiego i kilka metrów przewodów do "żarówek" LED 12V/30W uniemożliwiło pracę radiostacji (zakładał instalację w domu radioamatora).
    Częstotliwość PWMa to było 500Hz.

  • #37 06 Lis 2011 21:31
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie centralną skrzynkę, tyle, że elementy wykonawcze należy umieścić jak najbliżej oświetlenia. O ile zakłócenia nie stanowią problemu przy fazowej regulacji żarówek 230V (bo masz dławiki, które je eliminują i na wyjściu coś co przypomina sinusoidę) to przy halogenach tak jak chcesz to zrobić będziesz miał impulsy prostokątne, czyli straszne harmoniczne. Ale z kolei żyrandole z halogenami mają trafa, więc nie ma problemu, aby to wymienić na sterowalny zasilacz z regulowaną mocą wyjściową.

  • #38 06 Lis 2011 21:32
    janbernat
    Poziom 38  

    Bo te regulatory powinny być przy samych odbiornikach- lampach, żyrandolach itp.
    A tylko sterowanie powinno być do nich doprowadzone.
    I nie żadne kHz- wystarczy 100Hz.
    Ostatecznie ściemniacze na triakach od gniazdka do centralnego oświetlenia działają i nie sieją jakichś strasznych zakłóceń.
    A odległość jest jakieś 5m przeciętnie.

  • #39 06 Lis 2011 22:10
    arktik1
    Poziom 27  

    Czyli najlepiej by było zrobić w każdym pomieszczeniu małą skrzynkę z regulatorem.
    Wtedy do lamp było by "blisko" i zastosować KDSF z regulacją przez PWM.
    Montujemy np 4XKDSF do tego sterownik z ATMEGA PWM x 4 i mamy ściemniacz 4 kanałowy.
    Jeszcze jedno:
    Czy jeśli prąd płynący w przewodach nie przekraczał by np 50mA to zakłócenia będą równie duże jak przy prądach 20A?

  • #40 06 Lis 2011 22:54
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
  • #41 07 Lis 2011 07:28
    arktik1
    Poziom 27  

    "Do sterowania DC 12V się nie nadaje."
    Tak zapomniałem dopisać, to układ regulacji 230AC.

  • #42 07 Lis 2011 09:03
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    No ale jak - chcesz regulować 230V idące na trafo do halogenów, robiące 12V? Bo w pierwszym poście pisałeś o regulacji 12V. Regulacja fazowa trafa to idea raczej kiepska.

  • #43 07 Lis 2011 11:45
    nsvinc
    Poziom 35  

    Wypadałoby po prostu wyprostować to co jest za trafem i wygładzać kondensatorami do w miarę czystego DC, a obciazenie kluczować mosfetami logic level bezposrednio z procka (3.3/5V). Tranzystorki typu IRLML0060 (IRLML2060) bez problemu przełączają 10kHz sterowane bezposrednio z pina 3.3V ARMa. Rezystor bramkowy 150R.
    Trzeba pamiętać o radiatorze do tych tranzystorów w postaci kilku cm² miedzi wokół pina drenu. Inaczej tranzystor się usmarzy już przy średnich prądach rzędu 0.5A.
    Mocniejsze odpowiedniki takie jak IRFL024Z juz przy 3.3V się nie otworzą, wymagają drivera. Z powodzeniem wystarczy MCP1401 zasilany z 5V (który swoją drogą na wejściu rozpoznaje stany LVTTL)

  • #44 07 Lis 2011 12:08
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    nsvinc: no właśnie po to driver, żeby ten radiator zmniejszyć, lub w ogóle wyeliminować. Pin procesora wysteruje tranzystor, ale czasy przełączania będą na tyle długie, że zacznie się grzać. Z odpowiednio sterowaną bramką, straty będą wynikać praktycznie tylko z RDSon i radiator może być niepotrzebny.

  • #45 07 Lis 2011 12:18
    nsvinc
    Poziom 35  

    Nieszczególnie. IRLML2060 ma Qg=2.5nC, co oznacza, że już przy prądzie 2.5mA czas przełączania będzie wynosił mikrosekundę. Zakładając, że z procka można impulsowo szarpnąć 25mA, tranzystor będzie się otwierał 100ns. Przy f przełączania rzędu aż 10kHz, gdzie Ton=50us, to czas samego przełączenia wyniesie 0.2% tego Ton. Tranzystor będzie miał niewielkie straty na przełączaniu...
    Przy 1kHz to już nawet nie ma o czym mówić ;]

    Radiator jest konieczny tak czy siak. Ten tranzystor ma spory Rdson=235mR, więc przy prądzie ciągłym 1A wydzieli sie na nim 235mW mocy. To sporo jak na mikry SOT23-3.
    Ten tranzystor w impulsie wytrzyma 7A. Testowałem katowanie tego tranzystora impulsami ponad 3A przy częstotliwości 550kHz (przez driver, Tsw≈2ns). Chodził, lecz tranzystor wybuchał po kilkudziesięciu sekundach pracy; fakt faktem, nie dało się zapewnić prawidłowego chłodzenia. Kawałek płaskiego radiatora z starych GPU przyklejone na klej termoprzewodzący powinno rozwiązać problem, lecz tego nie testowałem.

  • #46 07 Lis 2011 19:36
    arktik1
    Poziom 27  

    dobra więc tak.
    Chciałem zrobić zasilanie regulowane (jasność żyrandoli) w całym domu.
    Wszystko mi jedno, czy jest to 12V czy 230V, żarówki halogenowe są dostępne w obydwu wersjach, chodziło o to by nie mieszać zasilań. Jeśli zastosuję instalację 230 to chcę by wszystko było 230, jeśli 12V to wszystko 12.
    Układ KDSF06 w/g data... potrzebuje tylko potencjometru do regulacji oświetlenia 230V.Potencjometr można zastąpić Fotorezystorem na który będzie świeciła LED regulowana przez PWM. - to był 1 pomysł.
    Kolejnym pomysłem było zastosowanie instalacji 12V ze "ściemniaczami" o których jest cały ten temat.
    Podsumowując:
    Instalacja 12V nie nadaje się z powodu zakłóceń wywołanych przez częstotliwość PWM i dużego amperażu.
    Instalacja 230V pracująca z KDSF06 powinna być do tego dobra z powodu braku zakłóceń i braku znaczenia długości przewodów.
    Jeśli jestem w błędzie proszę o wyprowadzenie mnie z niego :D
    AtmegaX/ Podłączenie MOSFET do Uc.
    AtmegaX/ Podłączenie MOSFET do Uc.

  • #47 07 Lis 2011 21:11
    nsvinc
    Poziom 35  

    A kto ci broni przełączać wyprostowane napięcie sieciowe tymi mosfetami? Fakt, ze to juz dosyć hardcorowa zabawa, ale jednak mozna ;] Przy czym tranzystory na 400V nie bywają logic level, i będziesz potrzebował drivery i ich 12..15V zasilanie.

    Dlaczego uważasz, że KDSF06 nie będzie generował zakłóceń, skoro to jest fazowy regulator mocy AC? Będzie generował. I to dużo, i prosto do sieci....

  • #48 07 Lis 2011 22:24
    arktik1
    Poziom 27  

    No tak, ale jeśli wyprostuję 230V i przełączę je tranzystorami z PWM to i tak będą zakłócenia z wysokiej częstotliwości przełączania.
    Jeśli użyje KDSF to zakłócenia będą mniejsze niż przy użyciu PWM?
    Przecież KDSF nie przekroczy 50Hz no i w dalszym ciągu będzie to sinusoida.
    No chyba że źle myślę...

  • #49 07 Lis 2011 22:32
    atom1477
    Poziom 43  

    No jak to będzie sterowanie fazowe to nie będzie to sinusoida.

  • #50 08 Lis 2011 12:49
    arktik1
    Poziom 27  

    Czyli jakie rozwiązanie było by najlepsze?

  • #51 08 Lis 2011 12:54
    atom1477
    Poziom 43  

    PWM na napięciu stałym z kluczem umieszczonym tuż przy lampach.

  • #52 08 Lis 2011 13:20
    arktik1
    Poziom 27  

    Myślę że to mało wykonalne, każda lampa musiała by mieć swój Uc do sterowania.
    Weźmy 5 lamp w pokoju:
    4 kinkiety i żyrandol = 5 Uc.
    Ciekawe tylko dla czego nie ma zakłóceń z "fabrycznych" ściemniaczy.
    Są robione w jakiś specjalny sposób?

  • #53 08 Lis 2011 16:29
    atom1477
    Poziom 43  

    Spokojnie wykonalne tylko drogie.

  • #54 08 Lis 2011 17:34
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    arktik1 napisał:
    Myślę że to mało wykonalne, każda lampa musiała by mieć swój Uc do sterowania.
    Weźmy 5 lamp w pokoju:
    4 kinkiety i żyrandol = 5 Uc.
    Ciekawe tylko dla czego nie ma zakłóceń z "fabrycznych" ściemniaczy.
    Są robione w jakiś specjalny sposób?


    Są filtry, które z obciętej sinusoidy robią coś co ma mniej strome zbocza i w efekcie mniej harmonicznych.
    Także sterowanie fazowe jak najbardziej możesz zrobić. Z drugiej strony 1 procesor/lampe to nie jest złe rozwiązanie - procesorki są małe, do tego jakiś ATTiny10 wystarczy, są też procesory, które mają dedykowane układy do takiego sterowania.

  • #55 08 Lis 2011 20:19
    arktik1
    Poziom 27  

    No tak, ale jak mam się z tym tak bawić i jeszcze nie wiadomo czy dobrze będzie działać, to lepiej kupić po prostu kilka ściemniaczy i zamontować w miejsce włączników.
    Myślałem że po prostu do każdego pokoju zrobię moduł Atmega+4X KDSF i wszystko sterowane włącznikami "dzwonkowymi".
    Było by to rozwiązanie dużo tańsze niż kupowanie sterowników firmowych.
    Dawało by też większe możliwości odnośnie "bajerów".

    Dodano po 36 [sekundy]:

    "Są filtry, które z obciętej sinusoidy robią coś co ma mniej strome zbocza i w efekcie mniej harmonicznych"
    Co to za filtry?

  • #56 08 Lis 2011 21:04
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Jak rozmontujesz oryginalny sterownik to zauważysz, że składa się on głównie z dławika - to jest właśnie filtr.
    Samemu tego taniej nie zrobisz, uwierz mi, chyba, że twój czas nic nie kosztuje.

  • #57 09 Lis 2011 19:28
    arktik1
    Poziom 27  

    Może mi ktoś podpowiedzieć jaki dławik i kondensator zastosować do tego KDSF?
    Czy po prostu, czym większy, tym lepszy?

  • #58 14 Lis 2011 14:09
    Sławek-K
    Poziom 15  

    Jeśli ma to być do oświetlenia , to może weź pod uwagę sterowanie przekaźnikami. Zamiast driverów, tranzystorów itp. wystarczy jeden rezystor, jeden tranzystor przekaźnik i mała dioda na cewce. Niezawodne i straty przy przełączaniu, przy pracy itp - minimalne. Oczywiście licząc koszty także na plus dla przekaźników (maleństwa już od ok. 3zł).
    Oczywiście jeśli nie będzie żadnego ściemniania i innych efektów świetlnych a tylko statyczne załączanie i wyłączanie w pomieszczeniach za pomocą uP. Pozbędziesz się też niepotrzebnych zakłóceń.

  • #59 14 Lis 2011 16:01
    atom1477
    Poziom 43  

    Sławek-K napisał:
    Jeśli ma to być do oświetlenia , to może weź pod uwagę sterowanie przekaźnikami. [...] Pozbędziesz się też niepotrzebnych zakłóceń.

    Akurat przy sterowaniu statycznym (włącz/wyłącz) przekaźniki zrobią więcej zakłóceń niż triaki/tranzystory.

  Szukaj w 5mln produktów