Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mplabx konfiguracja projektu

miro1024 04 Nov 2011 19:51 2621 4
    miro1024
    Level 9  
    Witam
    Chcę utworzyć nowy projekt na procesor z rodziny pic24xx i kompilator c30.
    Nie wiem (jeszcze) dlaczego po ustawieniu w projekcie, mplabx nie widzi odwołań do bibliotek typu <xxxxxx.h>. Myślę, że poniższy rys. wszystko wyjaśnia:

Wszystkie trzy makra (defined(__PIC24F__)||(__PIC24FJ256GB110__)||(__C30__))
    wydaje mi się, że powinny być aktywne - na podstawie konfiguracji projektu. Coś należy jeszcze zmienić bo z tego co widzę w demach takie coś im działa.
    //----------------------------------------
    tutaj podstawowy przypadek - nowo utworzony projekt z jednym plikiem .h

Mógłby ktoś sprawdzić czy takie (nie)działanie to jest normale?
    User removed account
    User removed account  
    miro1024
    Level 9  
    Odwiedziłem forum microchipa zostawiając podobne pytanie, ale z tego co widzę zniknęło w gąszczu innych..

Nie mniej jakąś zależność odkryłem
    https://obrazki.elektroda.pl/6315162000_1320488592.jpg
    W tym samym projekcie po utworzeniu plików .c i .h w w plikach nagłówkowych nie działa a w pliku źródłowym już jest ok. Było by mi pomocne gdyby ktoś mógł sprawdzić u siebie czy takie zachowanie jest normą dla mplab x. Gdy importuje projekt z dema z mplab do mplabx ( jak to do tej pory robiłem )we wszystkich plikach odwołania tego typu były ok ale wystarczy w takim projekcie dodać własny plik .h (new->empty file) i tam także pojawia sie problem. Na foto pokazałem jeszcze zakładkę którą nigdy nie wypełniałem. W projektach z dem podają tam -chyba- ścieżkę do microchip/include.
    Nie wydaje mi się, żeby to byl bug - jest to zbyt podstawowy problem, no ale wszystko możliwe
    mgiro
    Level 22  
    Już jest stabilna wersja MPLABX. Mam problem z wgraniem wsadu do mikikrokontrolera. Może ktoś miał taki bład (polaczenie z programatorem PICkit 2)

The programmer could not be started: Could not connect to tool hardware: PICkit2PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.pickit2.PICkit2DbgToolManager

Przez starego MPLABa lacze sie bez problemu w tym samym układzie. Programuje PIC16F877A.