Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane I - nie działa prędkościomierz i licznik kilometrów

stawarzallegro 04 Nov 2011 21:27 8317 9
    stawarzallegro
    Level 12  
    Wiem że temat wałkowany dużo i mnóstwo jest już napisane, ale mam taką renie z 2000r i sygnał idzie z absu, po podłączeniu do clipa sterownik abs-u prędkość widzi, a komputer nie, licznik również nie pokazuje prędkości, ani nie liczy kilometrów, szary kabelek ze schematu z e-techa numer 22 ma ciągłość sprawdziłem również pod obciążeniem czy nie ma spadku, zarówno do komputera jak i licznika, zmieniłem pompę abs ale dalej nic, ma ktoś pomysł?

Dodano po 1 [minuty]:

kostkę koło akumulatora już ktoś wycioł i polutował kabelki na sztywno

Dodano po 35 [sekundy]:

Licznik również podmieniany i nic, test licznika również okej
    ociz
    Moderator of Cars
    Sprawdziłeś czy coś jeszcze nie wisi na tym przewodzie co by mogło blokować sygnał?
    damian475
    Level 17  
    Widzę, ze sprawdziłeś już chyba wszystko, nie znam tego modelu ale czy on nie ma jeszcze pomiaru na skrzyni? bo abs może i mierzy prędkość ale chyba do jakieś wartości.
    stawarzallegro
    Level 12  
    A co masz na myśli z tym wiszeniem, bo mam dość tej bryki już?
    coś słyszałem o radiu ale nie wiem dokładnie o co chodzi, o dziwo bryka zamyka się po przekroczeniu kilku km/h?!

Dodano po 2 [minuty]:

Puściłem kabelek pod licznik mijając tą kostkę na podszybiu, ale dalej nic. Ja cały czas mówię o tym szarym kabelku, chyba że się mylę
    milejow
    Level 43  
    Sygnał prędkości leci do złącza radia, też szarym kablem, odłącz radio i sprawdź te kości czy coś nie mieszane
    Anonymous
    Anonymous  
    milejow
    Level 43  
    sprawdź czy UCH widzi prędkość.[/quote]
    Widzi bo zamyka zamki po ruszeniu
    Anonymous
    Anonymous  
    milejow
    Level 43  
    Wywalić budziki i sprawdzić sygnał bezpośrednio na kości, szare złącze-pin23. Można też sprawdzić same zegary, podawać dość szybko/cyklicznie masę np.przez probówkę na pin23, wskazówka prędkościomierza powinna się wychylać
    stawarzallegro
    Level 12  
    Ostatecznie nowa pompa abs okazała się okej, bo sterownik silnika widział prędkość,ale dodatkowo psikusa sprawiła kostka od licznika