Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć zestaw głośnomówiący NOKIA CK 200 do radia Suzuki XL

jaek1970 05 Nov 2011 22:50 5440 6
    jaek1970
    Level 16  
    Witam wszystkich serdecznie .
    Mam pytanko jak podłączyć zestaw Nokia CK 200 do fabrycznego radia SUZUKI XL 7 .
    Jeśli nie do tego to może jakieś ogólne wskazówki , będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    JacekCz
    Level 40  
    jaek1970 wrote:
    Witam wszystkich serdecznie .
    Mam pytanko jak podłączyć zestaw Nokia CK 200 do fabrycznego radia SUZUKI XL 7 .
    Jeśli nie do tego to może jakieś ogólne wskazówki , będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam

Nie ma na alledrogo niezależnych gotowców za stówkę? bardzo dużo ich jest do różnych aut. Do tego są od Nokii zestawy kabli z kostką ISO (o ile twoje radio to samo ISO)

Ogólne rady masz takie (bo nie znam tej Suzy):
    CK-200 ma wtyczkę zasilająca na 4 piny, jak CK-1, CK-15W, CK-7W i chyba wszystkie nowe. Nie pasują stare kablowania CARK-91 i podobne, na 6 pinów.
    Kolory masz w instrukcji.

Gdyby robić samemu trzeba by integrować:
    a) korzystając z wyjścia MUTE zestawu (zwierane do masy podczas rozmowy) przekaźnikiem odłączyć oryginalne głośniki i przyłączyć na to z CK. Głośniki są chyba wszędzie mostkowo, więc odłączać trzeba oba przewody.
    a1) być może się uda wpuścić sygnał DO radia na wzmacniacz poziomem przełączając wejścia, ale to wielkie być może.
    a2) lub bez przekaźnika, tym Mute wyciszyć radio (większość radii od 20 lat miewa wejście Mute, ale mój stary pionek nie ma), a CK pracuje na swoim głośniku.

b) przewód Ignition CK dołączyć można do +12V po stacyjce.
    msepl
    Level 25  
    Z tego co wiem, a wiem bo mam Geand Vitarę z tyłu jest normalne ISO.
    Podłączenie wręcz banalne.

pozdrawiam
    JacekCz
    Level 40  
    msepl wrote:
    Z tego co wiem, a wiem bo mam Geand Vitarę z tyłu jest normalne ISO.
    Podłączenie wręcz banalne.

pozdrawiam

ja bym zróżnicował, czy oprócz "normalnego" ISO (cokolwiek to w niuansach znaczy) ew. w tym ISO jest styk 'wyciszanie' (jest styk opcjonalny), czy nie. Skutkuje to albo potrzebą kupienia/zlutowania obwodu na przekaźnikach, lub nie. Ja zmieniłem radio bo tego pinu nie miałem (dość stare, chociaż jare)
    jaek1970
    Level 16  
    Dzięki kolego bardzo mi pomogłeś.
    Faktycznie kopalnia wiedzy.
    msepl
    Level 25  
    To nie ja Ci pomogłem widocznie tylko dj24