Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida

Arro90ta 06 Lis 2011 04:15 2421 18
  • #1 06 Lis 2011 04:15
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Witam!
    Laptop mój śmiga jak burza, niestety mam pewien poważny problem.
    Jeśli załączę everesta i zakładkę CPUID (osiągi procesora) to po chwili laptop zwiesza mi się i trzeba baterię wyciągać - tak jest za każdym razem!
    Tak samo AIDA64, Everest 5.5 Ultimate -identycznie!
    Jeśli mam zakładki CPUID, albo też "przetaktowania" - to do minuty-dwie mam pewnik, że się zawiesi!
    Może jest coś nie tak z procesorem, może BIOS ? Pomóżcie, bo intryguje mnie to.
    Zapewniam, że jeśli nie odpalam tych programów - to mogę być spokojny, bo nie nawalił mi jeszcze od pół roku. Dzięki z góry.
    Ponoć te programy są kompatybilne z 64bit - więc czemu ? Nie rozumiem...
    ArrO90TA


    Mój sprzęt:

    Komputer:
    Typ komputera ACPI x64-based PC (Mobile)
    System operacyjny Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Service Pack 1
    Internet Explorer 9.0.8112.16421
    DirectX DirectX 11.0

    Płyta główna:
    Typ procesora DualCore Intel Core i3 350M, 2266 MHz (17 x 133)
    Nazwa płyty głównej TOSHIBA Satellite C650
    Mikroukład płyty głównej Intel Ibex Peak-M HM55, Intel Ironlake-M
    Pamięć fizyczna 2934 MB (DDR3-1066 DDR3 SDRAM)
    DIMM1: Kingston TSB1066D3S7DR8/2G 2 GB DDR3-1066 DDR3 SDRAM (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-18 @ 457 MHz)
    DIMM3: Samsung M471B2873FHS-CF8 1 GB DDR3-1066 DDR3 SDRAM (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-18 @ 457 MHz) (5-5-5-15 @ 380 MHz)
    Typ BIOS'u Insyde (06/22/10)

    Ekran:
    Karta wideo Intel(R) HD Graphics (1273270 KB)
    Karta wideo Intel(R) HD Graphics (1273270 KB)
    Akcelerator 3D Intel GMA HD
    Monitor LG Philips LP156WH2-TLAA [15.6" LCD]

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa Conexant Cx20585 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller [B-2]

    Magazyn:
    Kontroler IDE Intel(R) 5 Series 4 Port SATA AHCI Controller
    Dysk fizyczny TOSHIBA MK3265GSX (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
    Napęd dysków optycznych DTSOFT Virtual CdRom Device
    Napęd dysków optycznych TSSTcorp CDDVDW TS-L633C
    Status dysków SMART OK

    Partycje:
    C: (NTFS) 184.8 GB (66.9 GB wolne)
    D: (NTFS) 112.9 GB (41.9 GB wolne)
    Rozmiar całkowity 297.7 GB (108.7 GB wolne)

    Urządzenia wejściowe:
    Klawiatura Standardowa klawiatura PS/2
    Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
    Mysz Mysz zgodna z HID
    Mysz Synaptics PS/2 Port TouchPad

    0 18
  • #2 06 Lis 2011 09:33
    Davvvi
    Poziom 27  

    Wyciągnij jedną kość ramu i sprawdź wtedy czy sytuacja się powtórzy.

    0
  • #3 06 Lis 2011 12:26
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Davvvi napisał:
    Wyciągnij jedną kość ramu i sprawdź wtedy czy sytuacja się powtórzy.


    Właśnie się tym bawiłem - niestety dzieje się to samo.

    A czy tak przypadkiem nie będzie winny procesor? Jakieś opcje w BIOS ?
    Już się bawiłem opcjami typu VT-x (jest cały czas włączona, wył. ją ale tak samo - to znów ją włączyłem). Tak jakby jakieś przetaktowanie nie pasowało procesorowi i3 350M 2,26 Ghz...
    Jak daję w evereście zakładkę Cache & Memory Benchmark - to spokojnie mi do końca dojdzie test, nawet program wyłączę... PROBLEMEM JEST ZAKŁADKA "CPUID" !!! Chwilę go zostawię na tle włączonej zakładki procesora... i zawias :(

    0
  • #4 06 Lis 2011 17:36
    Davvvi
    Poziom 27  

    Ja mam lapka Asusa o prawie takiej samej konfiguracji jak ty. Ten sam chipset.procek grafa. mam 4 giga ramu . Wchodziłem w tą zakładkę i wszystko bez problemu pokazuje mi. Może kłopot dotyczy programu ,może za stary jest? dopiero wersja Eweresta 5.50 w pełni odczytuje dane lapka.

    0
  • #5 06 Lis 2011 18:27
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Davvvi napisał:
    Ja mam lapka Asusa o prawie takiej samej konfiguracji jak ty. Ten sam chipset.procek grafa. mam 4 giga ramu . Wchodziłem w tą zakładkę i wszystko bez problemu pokazuje mi. Może kłopot dotyczy programu ,może za stary jest? dopiero wersja Eweresta 5.50 w pełni odczytuje dane lapka.


    Może winny RAM ? Mam everesta 5.5 (2100) Ultimate full, aida 64 - to samo...
    Jakieś timingi RAMU może... ale dziwne, że benchmark RAMU super chodzi i testuje, to tak jakby procesor jak ma na ekran wywalać swoje taktowania, to zawias... ?

    A powiedzcie mi, dlaczego DDR3 pracują w DUAL'u, pomimo innych pojemności kości pamięci ? A może, jakbym kupił Kingstona 2GB zamiast tego Samsunga 1GB, pomoże ? Chociaż sama kość 2 GB Kingstona też pracowała i nie pomogło, też go ścięło ;/

    0
  • #6 06 Lis 2011 19:50
    Davvvi
    Poziom 27  

    3 giga to raczej nie masz szans na dual. Kości muszą być identyczne. ale skoro na jednej kości też scina to może masz kłopot programowo .Może jakieś stery nie podpisane cyfrowo.Lub jak masz długo system to ogólnie możesz mieć bałagan w systemie,tzn błędy rejestru czy coś w tym stylu. Ja mam świeży system i działa spoko.ja mam wersje 5.50.2163 i na niej mi działa spoko. Wgrałem wersje 5.30 i tak szczerze to też działa,różnica jest taka że wyświetla błędne o pamięci ram.

    0
  • #7 06 Lis 2011 22:06
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Dziwne, bo pisze mi, że DUAL... Mamy to samo kolego.

    Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida

    A podczas normalnej pracy zdarza się raz za jakiś czas, że tak na 2 sekundy się zatnie komp, ale zawsze z opresji wychodzi. Ale ten everest mnie przerasta!
    Czyli coś (Procek lub RAM) mam nie tak ?

    0
  • #8 06 Lis 2011 22:33
    Bródka
    Poziom 39  

    Jak wyglądają temperatury laptopa ?
    Wgraj najnowsza aida64 aby to sprawdzić
    Ramy przetestuj programem memtest86
    Sprawdzenie stanu smart dysku też nie zaszkodzi
    Procesor i gpu przetestuj programem OCCT

    0
  • #9 06 Lis 2011 22:39
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Temperatury w normie (47 stopni - 75 stopni ) procek. Dziś sprawdzałem. RAMY pokazuje mi, że dobrze jest, SMART dysku jest OK, bez zastrzeżeń HDD Tune to potwierdza.
    Ehh dziwny przypadek ;]

    0
  • #10 06 Lis 2011 22:41
    Bródka
    Poziom 39  

    Arro90ta napisał:
    75 stopni

    To temperatura w stresie ?

    Arro90ta napisał:
    RAMY pokazuje mi, że dobrze jest

    Co ci pokazuje że dobrze ?

    Sprawdź laptopa programem OCCT

    0
  • #11 06 Lis 2011 23:01
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Tak - stres.
    Everest - benchmark RAM śmiga jak burza. RAM jest OK.
    OCCT:

    Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida Zacięcia laptopa podczas pracy programów: everest /aida

    0
  • #12 06 Lis 2011 23:32
    Bródka
    Poziom 39  

    Temperatury dochodzą do 85 co jest już niepokojące
    Od kiedy benchmark to test pamięci pod kątem błędów ?

    0
  • #13 13 Lis 2011 14:39
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Temperatury są dobre. W iddle komputer ma 45 stopni (z podstawką chłodzącą 40 stopni) a w stresie ma max 77 stopni (74 z podstawką). Nic dziwnego, że się tak grzeje, skoro i grafika w nim siedzi :P Miałem go ostatnio w serwisie i tam mi sprawdzali temperatury - a laptop ma 8 miesięcy, więc jeszcze chyba syfu tam ni ma :D
    Coś będę mieć ze sterownikami i everest tak ścina... Robiłem instalacje systemu z recovery i to samo! A tak wszystko bardzo pięknie śmiga... everesta używam tylko jako czujnika, a w tę zakładkę CPUID nawet nie wchodzę ;) Laptop dobry jest. Zamykam temat. Dzięki.

    0
  • #14 13 Lis 2011 14:42
    Bródka
    Poziom 39  

    Arro90ta napisał:
    a laptop ma 8 miesięcy, więc jeszcze chyba syfu tam ni ma

    Oj byś się zdziwił

    1
  • #15 16 Lis 2011 17:04
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Bródka napisał:
    Arro90ta napisał:
    a laptop ma 8 miesięcy, więc jeszcze chyba syfu tam ni ma

    Oj byś się zdziwił


    Przekonałeś mnie!
    W poniedziałek laptop był w serwisie na parę godzinek i znajomy, który tam pracuje wyczyścił mi laptopa - jak stwierdził: "aż tak źle tam nie było" - ale oczywiście teraz jest czyściutko i nowa pasta jest :)
    Temperatury: Iddle 43 stopnie, Obciążenie max 65-72 stopnie (w sklepie było chłodniej, to było max 65 stopni, w pokoju, w którym mam grzejnik CO - max 72 stopni) - przy godzinnym obciążeniu EVEREST.

    P.S. Temat dalej nie rozwiązany, najprawdopodobniej jakiś sterownik się gryzie z Everestem i podczas uruchomionego okienka "CPUID" po kilkunastu sekundach mam zawias kompa. Nie zawracam sobie tym głowy, komputer zdrowy - przywracałem też system z Recovery.
    Nie odpalam tej zakładki w Evereście i gitara ;D
    Dzięki forumowicze za pomoc, widać nie tylko mnie to złamało ;)
    Pozdrowienia.
    Aro

    0
  • #16 16 Lis 2011 17:20
    Bródka
    Poziom 39  

    Użyj programu cpu-z tzn. czy na nim też się wiesza komputer

    0
  • #17 16 Lis 2011 18:45
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Bródka napisał:
    Użyj programu cpu-z tzn. czy na nim też się wiesza komputer


    Na nim się nie wiesza :)

    0
  • Pomocny post
    #18 16 Lis 2011 18:52
    Bródka
    Poziom 39  

    Wiec nie przejmuj się, CPUID to klon CPU-Z, najwidoczniej CPUID jest wadliwy

    0
  • #19 16 Lis 2011 21:06
    Arro90ta
    Poziom 16  

    Dzięki kolego za pomoc.
    Pozdr.

    0