Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale może nikt mnie nie zlinczuje . Sprawa polega na tym ze poszukuje wzorów z elektrotechniki. Mam zadanie : Rezystancja drutu miedzianego R=150 [ohm] a jego masa m=0.5 kg. Oblicz średnicę i długość drutu jeżeli gęstość miedzi wynosi 8.9 * 10^3 kg/m(3) a konduktywność v= 55*10^6 s/m. Jeśli ktoś był by tak uprzejmy i podał jakąś stronę ze wzorami (lub napisał z pamięci) to by było miło Dla was to chwilka pisania, a dla mnie....
Najlepiej gdyby ta strona zawierała wszelkie wzory z elektrotechniki.
Zadanie jest banalne. Zacznij od początku, czyli od wyznaczenia objętości i określ, jakie są składowe wzoru na objętość. Później ze wzoru na rezystancję wyznaczysz pewną zależność. Po odpowiednim przekształceniu otrzymasz wynik.
Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale może nikt mnie nie zlinczuje . Sprawa polega na tym ze poszukuje wzorów z elektrotechniki. Mam zadanie : Rezystancja drutu miedzianego R=150 [ohm] a jego masa m=0.5 kg. Oblicz średnicę i długość drutu jeżeli gęstość miedzi wynosi 8.9*10^3 kg/m(3) a konduktywność v= 55*10^6 s/m. Jeśli ktoś był by tak uprzejmy i podał jakąś stronę ze wzorami (lub napisał z pamięci) to by było miło Dla was to chwilka pisania, a dla mnie....
Najlepiej gdyby ta strona zawierała wszelkie wzory z elektrotechniki.
Z góry dziękuję
Przecież to są podstawy Podstaw Elektrotechniki, więc jeszcze wzory Tobie pod 'nos' podsunąć, chyba żartujesz tu sobie?
A tu - praktycznie - to nie ma co liczyć i ja policzyłem to sobie "z czapki", zobacz:
długość drutu;
√(150•55•10^6•0,5/(8,9•10^3))=680.795965078683
jego pole przekroju;
√(0,5/(150•8,9•10^3•55•10^6))=8.25207230398404•10^(-8)
oraz sprawdziłem wartość rezystancji mając policzone w/w wartości:
√(150•55•10^6•0,5/(8,9•10^3))/(55•10^6•√(0,5/(150•8,9•10^3•55•10^6)))=150
Wszystkie wartości są podstawione oraz wyliczone w legalnych jednostkach Układu Jednostek SI.
Co jest co, to dochodź sobie sam, a policzenie średnicy drutu - mając dany jego przekrój - to przecież jest banalnie proste.
Temat Twój łamie regulamin tego forum oraz podczepione tematy Moderatora w tym dziale i będę go raportował, a właściwe jego miejsce jest w koszu.
Dodano po 1 [minuty]:
elvis1990 wrote:
Tu masz odpowiedź:
Którą to odpowiedzą złamałeś regulamin tego forum oraz podczepione tematy Moderatora w tym dziale ... ... i na dodatek kiepska dokładność tych obliczeń - porównaj z podanymi przeze mnie.
Jestem w 2 klasie Technikum Mechanicznego, w gimnazjum rozumiałem fizyke ale teraz mam 1 rok elektrotechniki i no cóż.... mój nauczyciel nie bardzo umie tłumaczyć, podaje wzory na tablicy ale nie mowi konkretnie który jest do czego i mi głównie chodziło o podanie wzorów potrzebnych do rozwiązania tego zadania a nie o samo rozwiązanie.
Zgadza się zaokrąglałem wyniki do 3 cyfry znaczącej - stąd ta niedokładność. Ja natomiast podałem wzory, które mam nadzieję pomogą autorowi tematu w rozwiązywaniu kolejnych zadań.
Zgadza się zaokrąglałem wyniki do 3 cyfry znaczącej - stąd ta niedokładność. Ja natomiast podałem wzory, które mam nadzieję pomogą autorowi tematu w rozwiązywaniu kolejnych zadań.