Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder tv cyfr. naziemnej, a zasilacz anteny

piomat6 06 Nov 2011 18:42 34504 21
Suntrack
    piomat6
    Level 12  
    Mam takie małe pytanko-: Czy dekodery telewizji cyfrowej naziemnej maja swoje zasilanie wzmacniacza anteny szerokopasmowej, czy tez trzeba zasilac antenkę zewnetrznym zasilaczemm? Obecnie przy tv analog. mam zasilacz, ale nie wiem, czy bedzie potrzebny przy zasosowaniu dekodera..
  • Suntrack
  • Helpful post
    zdzich42
    Level 41  
    Dekodery nie posiadają wbudowanego fabrycznie zasilacza dla wzmacniacza antenowego. To czy sygnał będzie dostatecznie duży limituje miejsce zamontowania anteny, kierunek i odległość od nadajnika. Jakość anteny i poprawność wykonania instalacji ma też istotne znaczenie.
    egon42
    Level 37  
    zdzich42 wrote:
    Dekodery nie posiadają wbudowanego fabrycznie zasilacza dla wzmacniacza antenowego

Z tym bym się nie zgodził bo mój blow4403 ma możliwość zasilania wzmacniacza antenowego z tunera jest do tego odpowiednia funkcja w menu i wiem że działa bo sam korzystam, spotkałem że też z innymi tunerami z zachodu i miły taką funkcję tak że trzeba by sprawdzić dany tuner. Dodam że można funkcję zasilania włączać z pilota.
    Anonymous
    Level 1  
  • Suntrack
    zdzich42
    Level 41  
    No to ja się poddaję :D wszystkie, które proponowałem klientom albo nie miały zasilania albo nie popatrzyłem w menu.
    LeDy
    Level 43  
    zdzich42 wrote:
    albo nie popatrzyłem w menu.
    I prędzej to niż, że nie miały.
    Anonymous
    Level 1  
    piomat6
    Level 12  
    - strona 9. - punkt "Ustawienia Anteny" - opcja "Tuner Power".

No przeciez tu wyraznie pisze, ze właczyc zasilanie anteny 5 V, wiec chyba ma zasilanie wzmacniacza antenowego, tylko zamiast 12, to 5V... Ja zresztą miałem tez zasilacz do antenki reg. 3-15V, i zmieniając nie widziałem wielkiej róznicy w obrazie tak przy niskim jak i wysokim napieciu. Zatem te 5V powinno starczec.. Chyba,, :D
    zdzich42
    Level 41  
    Kolejny raz przyznaję, że jest dokładnie tak jak piszecie. Dołączona instrukcja ma dwie kartki i jest nieco uproszczona. W menu sprawdziłem jest taka opcja, przyznaję Wam rację.
    DEZET2010
    Level 11  
    Podłączę się do tego wątku. Mianowicie dziś otrzymałem tuner DVB-T Cabletech urz0083. W jaki sposób "znaleźć" go na starym tv- normalne przeszukiwanie kanałów ręcznie nie dało rezultatu, a wydaje mi się, że powinno wyświetlić się chociaż menu tunera.
    Mam tv bez złącza scart- czy przez wyjście/kabel antenowy też "idzie" sygnał z niego?
    LeDy
    Level 43  
    One nie mają modulatora a tylko przelotkę. Jak nie masz wejść Cinch to pozostaje dokupienie modulatora.
    DEZET2010
    Level 11  
    Dzięki- poradziłem sobie. Faktycznie we/wy antenowe w tunerze to tylko przelotka. Do podania sygnału na tv wykorzystałem magnetowid vhs, który ma wejścia chinch i na nie podałem sygnał z tunera. Bez problemu przebiegło wyszukanie programów, dodam , że odbiór na antenie pokojowej- podwójna teleskopowa stojąca na telewizorze, więc bez żadnej super anteny. Poziom sygnału na niektórych kanałach do 97-98%.
    dvdfan
    Level 11  
    Witam, proszę o pomoc z odbiorem DVBT a mianowicie. Mam telewizor Samsung z dekoderem MPEG-2. Używając wbudowanego tunera jestem w stanie wyłapać 8 kanałów telewizji cyfrowej z siłą sygnału ok. 86%. Naturalnie- jest fonia nie ma wizji. Zachęcony tym faktem zakupiłem tuner NotOnlyTV LV6TBOXHD. Jednak tu zaczęły się problemy. Tuner teoretycznie ma dawać 5V do wzmacniacza antenowego jednak moje pomiary multimetrem wskazują, że na wtyce antenowej nie ma żadnego napięcia (niezależnie czy w menu ustawiam zasilanie własne czy zewnętrzne). Chciałem owy problem rozwiązać zastosowaniem zewnętrznego zasilacza (tego od starej instalacji do telewizji analogowej), jednak gdy podłączony jest tuner, dioda na zasilaczu się nie świeci. Moje pytanie- co zrobić aby uruchomić DVB i czy brak zasilania/jego zanik jest winą sprzętu czy mojej instalacji.
    Dodam, że do jednej antenny mam podłączone dwa telewizory. Podział sygnału następuje w trójniku na strychu.
    Anonymous
    Level 1  
    dvdfan
    Level 11  
    Sprawa wygląda następująco: po włączeniu funkcji zasilania z tunera na "czystym" gnieździe mam minimalnie ponad 5V. Po podłączeniu wtyku, napięcie już znika.

Quote:
    dekoder --> kabel antenowy --> rozdzielacz przenoszący zasilanie do wzmacniacza --> kabel antenowy --> antena ze wzmacniaczem.

Dokładnie tak jest.

W domu telewizory są na parterze i na piętrze, zasilacz podłączony jest do wtyku przy telewizorze na parterze.

Spróbowałem właśnie odpiąć od trójnika telewizor z parteru i wypróbować wyszukać kanały ale ani napięcia ani sygnału nie ma.
    DEZET2010
    Level 11  
    U mnie po zakupie tunera DVB-T do starego tv crt - wyszukał kanały cyfrowe z siłą sygnału ok96-98% oraz takie gdzie siła sygnału jest ok.25%. Na tych słabszych jest fonia nie ma wizji. A odbiór na antenie pokojowej - podwójna teleskopowa stojąca na tv.
    Przy sile sygnału pow. 80% uważam, że nie powinno być problemu z odbiorem.
    Może po prostu sprawdź na jednym tv, jak wygląda odbiór i potem z rozdziałem sygnału (choć to nie powinno mieć znaczenia).
    dvdfan
    Level 11  
    No niestety tuner wogóle nie chce współpracować. Jeżeli wczytałby jakieś programy ale o słabym sygnale, to byłaby to inna sprawa.
    Według mnie problem leży w niemożności zasilenia wzmacniacza w antenie, ale brak mi pomysłów co może być nie tak. Analogowa telewizja działa aż miło, nie ma żadnych różnic w jakości sygnału pomiędzy telewizorami- cyfrowa no cóż- chętnie bym sprawdził :)
    DEZET2010
    Level 11  
    A telewizor masz ustawiony na kanał AV? Jeśli inaczej dlatego nie ma sygnału.
    Po uruchomieniu tunera od razu jest jego menu i można wyszukać stacje - tak było u mnie.
    dvdfan
    Level 11  
    Tuner działa poprawnie - jedyne co nie działa to wyszukiwanie kanałów cyfrowych.
    Odtwarzanie z pendrive działa bez problemu.
    Chodzi czysto o zasilenie wzmacniacza (bo na chwilę obecną nie ma żadnego).
    DEZET2010
    Level 11  
    Dziwne, a może po prostu nie ma zasięgu, jest za daleko, sprawdzałeś mapę nadajników? Spróbuj na jakiejś antenie pokojowej.
    dvdfan
    Level 11  
    Cóż, aktualnie pośrednio mogę uznać problem za rozwiązany, otóż:
    Spróbowałem podłączyć tuner na parterze z zasilanie z tunera- wynik nadal ten sam. Później jednak wypróbowałem wariant z zasilaniem 12V z zasilacza. O dziwo zasilacz nie zgasł i tuner znalazł wszystkie kanały (średnio 80% mocy sygnału). Później wypróbowałem ten sam wariant na piętrze - wcześniej ta kombinacja nie działała - a teraz już działa :| .
    Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest... Przy TV analogowej też tak było, że na piętrze zasilacz nie nic nie dawał a na parterze owszem. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
    Mój problem uznaję za rozwiązany, aczkolwiek nie wyjaśniony :)