Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zespół prostownikowy bezpieczny PN-74/E-06074 brak ładowania

darek23422 07 Lis 2011 15:02 4740 4
  • #1 07 Lis 2011 15:02
    darek23422
    Poziom 27  

    Witam, mam problem z tym prostownikiem jak w temacie po włączeniu do sieci kontrolka świeci lecz na zakresie 6V lub 12V nie ma ładowania od czego zacząć? Bezpiecznik na obudowie jest okej

    Zespół prostownikowy bezpieczny PN-74/E-06074 brak ładowania

    1 4
  • #2 07 Lis 2011 15:13
    leonek4
    Poziom 28  

    Możesz rozkręcić i wizualnie zobaczyć czy wszystko jest ok (czy nie ma jakiś luźnych przewodów, spalonych elementów) na początek. Później miernik i wszystko będzie wiadomo.

    1
  • #3 07 Lis 2011 15:49
    darek23422
    Poziom 27  

    Właśnie wszystko wygląda na okej.

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Popraw zapis jednostek w pierwszym poście. Jak tak można pisać, i to na forum technicznym?

    1
  • #4 07 Lis 2011 17:54
    gilus1
    Poziom 28  

    W takim razie trzeba miernikiem ustalić: czy na uzwojeniu pierwotnym transformatora jest napięcie, czy za mostkiem prostowniczym jest napięcie. Nie znam dokładnej budowy tego prostownika, możliwe że masz tam jeszcze regulator w postaci tyrystora, ewentualnie 4 tyrystory zamiast diod prostowniczych. Wstaw zdjęcie przedstawiające wnętrze prostownika a jeśli nie znasz się na takich konstrukcjach to lepiej będzie powierzyć naprawę osobie wykwalifikowanej.

    0
  • #5 07 Lis 2011 17:59
    darek23422
    Poziom 27  

    Temat do zamknięcia, problem rozwiązany.
    Okazało się że usterka była błaha bo na wyjściach transformatora było ładowanie co okazało się że kable wychodzące były spalone. Po wymianie wszystko działa, tylko w jaki sposób te kable zostały spalone nie wiem.

    0